Heb je je ooit afgevraagd waarom je kippenvleugels eet, maar geen zwanenvleugels? Wel hamburgers maar geen muisburgers? Vraag je je soms af waarom je koemelk drinkt en geen varkensmelk? En heb je je ooit afgevraagd waarom je hier niet over nadenkt?

Ik dacht hier nooit over na, tot ik een schokkende ervaring had dat mijn leven voor altijd veranderde. Ik leg het uit.

Om te proberen begrijpen wat er met mij was gebeurd bracht mijn jarenlange zoektocht mij tot een fascinerende ontdekking. Wat ik ontdekte transformeerde mijn wereldbeeld, mijn gezondheid en mijn geluk. Hierdoor met mijn 46 jaar voel ik mij beter dan als twintiger.

Realisatie

Om te begrijpen wat er met mij was gebeurd beeld je even in dat je te gast bent bij een etentje en geniet van een runderstoofpot. Je vindt het eten zo lekker dat je vraagt naar het recept “Het geheim”, antwoordt ze, “zit in het vlees!” “Je gebruikt één kilo goed gekruide golden retriever.” Denk even na over je gedachten en gevoelens. De kans is groot dat – ook al is het vlees hetzelfde gebleven – je ervaring helemaal anders geworden is. Hoe komt het dat je nu zo’n sterke reactie vertoont? Dat is de vraag die ik mijzelf begon te stellen  jaar geleden na een gelijkaardige ervaring, ongeveer.

Zoals vele anderen, groeide ik op met een hond waarvan ik hield en ben ik opgegroeid met het eten van vlees. En ik dacht nooit over hoe vreemd het was dat terwijl ik nooit mijn hond zou eten, ik regelmatig vlees, eieren en zuivel van dieren at die niet zo verschillend waren van mijn hond. Zij hadden ook gevoelens en levens die belangrijk zijn voor hen. Ik dacht nooit na waarom ik sommige dieren at, maar anderen niet. Ik dacht nooit na over mijn tegenstrijdige houding ten opzichte van dieren. want toen ik vlees, eieren en zuivel aan het eten was dacht ik niet echt dat ik dieren at. Natuurlijk wist ik tot op een bepaalde hoogte dat deze producten komen van individuen die ooit leefden. Ik wist het, zonder het echt te weten. Maar toch maakte ik de verbinding niet.

Pas in het ziekenhuis, na het eten van besmet rundvlees, kwam ik tot een grote realisatie. Na mijn ziekte, walgde ik van de gedachte aan rundvlees. Eigenlijk leek alle vlees walgelijk. En ineens zag ik vlees niet meer als voedsel, maar als dode dieren. Stoofpot met rundvlees leek hetzelfde als golden retriever stoofpot.

Nieuw perspectief

En terwijl ik naar de wereld keek met dit perspectief zag ik lichaamsdelen van dieren, overal. In de rekken van de supermarkt, in vrachtwagens op weg naar de markt, tijdens de lunch, in verpakkingen in diepvriezers. En rationale, zorgzame mensen, zoals ik, stopten lichamen van dieren in hun mond alsof er niets aan de hand was. Ik moest begrijpen hoe ik mijn hele leven blind was geweest voor wat recht in mijn zicht lag en waarom niemand wilde luisteren naar wat ik te zeggen had. Het was pas twintig jaren later, nadat ik mijn doctoraat had voltooid over de psychologie van vlees eten, dat ik het antwoord had.

Conditionering

En dit is wat ik ontdekte: Het blijkt dat de meerderheid dieren eet, niet uit noodzaak of omdat we dat echt willen, maar omdat we geconditioneerd zijn door een wijdverbreid, destructief geloofssysteem, die zich afspeelt buiten ons bewustzijn en dus zonder onze bewuste toestemming. We gaan er vaak vanuit dat alleen vegetariërs en veganisten hun overtuigingen brengen naar de eettafel. Maar de enige reden dat velen koeien eten, maar geen honden, is omwille van ons geloofssysteem over het eten van dieren. Als dieren eten geen noodzaak is, wat het geval is voor veel mensen in de wereld van vandaag dan is het een keuze, en keuzes stemmen altijd voort uit overtuigingen.

Dus wat mijn onderzoek aangaf is dat een onzichtbaar geloofssysteem ons conditioneert om bepaalde dieren te eten. En ik noemde dat systeem carnisme.

Carnisme

Carnisme: Het onzichtbaar geloofssysteem dat ons conditioneert om bepaalde dieren te eten.

Carnisme is universeel. In vleesetende culturen over de hele wereld, worden slechts een handvol dieren, uit miljoenen soorten, als eetbaar beschouwd. Al de rest wordt geclassificeerd als oneetbaar en walgelijk. Hoewel de diersoort afhangt van cultuur tot cultuur, ziet elke cultuur zijn eigen keuzes als rationeel en de keuzes van andere culturen als walgelijk en vaak zelfs beledigend.

Carnisme is als een enorme mist die ons en onze wereld omringt en bedekt. En carnisme is een gewelddadig systeem. Vlees kan niet worden verkregen zonder geweld. En eieren en zuivel schaden dieren in grote mate. Vandaag de dag is de eier- en zuivelindustrie misschien wel de meest brutale carnistische industrie. En gewelddadige systemen, zoals carnisme, worden in leven gehouden door afweermechanismen zodat rationele, zorgzame mensen deelnemen aan irrationele, onmenselijke praktijken zonder echt te beseffen wat ze doen. Deze mechanismen verbergen de waarheid over de veeteelt en vervormen wat we wel in staat zijn om te zien, zodat we een systeem steunen dat we anders enorm beledigend zouden vinden.

Naamloos

Het primaire verweer van carnisme is ontkenning. Carnisme ontkent de waarheid door het onzichtbaar te maken. Eén manier waarop carnisme onzichtbaar blijft, is door naamloos te zijn, zodat het eten van dieren vanzelfsprekend lijkt, in plaats van een keuze.

Onzichtbaar

Een andere manier waarop carnisme onzichtbaar blijft is door de slachtoffers uit het zicht te houden, en dus uit het publieke bewustzijn. Maar hoewel we de echte wereld van deze dieren niet zien, zijn ze toch levende, bewuste wezens. Bijvoorbeeld, varkens zijn minstens zo intelligent als driejarige kinderen. Koeien ontwikkelen diepe en blijvende banden met hun familie en vrienden. Zo huilen ze weken aan een stuk wanneer hun baby’s met geweld van hun worden afgenomen. Kippen zijn in staat om onderscheid te maken tussen honderd verschillende gezichten van soortgenoten. En ze hebben dertig verschillende manieren om bedreigingen te signaleren. En wetenschappers hebben aangetoond dat bepaalde vis en schaaldieren intelligentie en pijnreceptoren bezitten, waardoor op sommige plaatsen in de wereld het illegaal is om vissen in bokalen te houden of kreeften levend te koken. En hoewel we de veebedrijven en slachthuizen niet zien, produceren deze bedrijven ongeveer 98% van alle vlees, eieren en zuivel dat we eten. Er worden 124.000 dieren wereldwijd geslacht, niet elke dag, niet elk uur, maar elke minuut. Maar denk eens na, hoeveel van deze dieren heb je gezien? De waarheid over vlees, eieren en zuivel verbergen maakt carnisme mogelijk. Dus bewust worden van de waarheid is essentieel om onszelf te bevrijden van dit systeem.

Daarom toon ik een video van twee minuten over veeteelt. Ik weet dat dit soort beelden moeilijk kan zijn om te zien maar ik moedig je aan om te kijken, omdat ik geloof dat de emancipatie waar deze bewustzijn voor zorgt, de moeite waard is van dit kort ongemak. En dit weet ik door de reactie van duizenden mensen die bereid waren om door de mist van carnisme heen te kijken.

Film van de veeteelt

Biggen worden gecastreerd door werknemers die snijden in hun huid en hun testikels afscheuren. Vervolgens hakken de arbeiders hun staart af. Zodra varkens het marktgewicht hebben bereikt, worden ze geslacht. In het slachthuis worden varkens ondersteboven opgehangen en wordt hun keel doorgesneden. Onkundige verdoving van varkens zorgt ervoor dat hun kelen worden doorgesneden terwijl ze in volle bewustzijn lijden. Omdat mannelijke kuikens geen eieren leggen en niet snel genoeg groeien om winstgevend te groeien voor vlees, worden ze binnen enkele uren gedood na het uitbroeden. De vrouwtjes hebben het nog erger. Werknemers gebruiken een heet mes of laser om hun snavel deels te verwijderen. Bij het slachten worden de vogels gedumpt uit hun kratten, en hardhandig ondersteboven gebracht in bewegende ketenen met hun broze poten. Vervolgens worden ze over een mes geschoven dat hun keel doorsnijdt waardoor het bloed uit hun nek giet. Kalveren op melkveebedrijven worden weggesleept van hun moeders en gewelddadig gedood. De meeste melkkoeien zitten in krappe fabrieksboerderijen. Werknemers verminken en amputeren jonge koeien. Onbetrouwbare verdovingspraktijken in het slachthuis leidt ertoe dat hun kelen worden doorgesneden, en hun ledematen afgehakt terwijl ze nog in leven en bij bewustzijn zijn. Enorme trechtervormige nettenslepen lukraak honderden tonnen vissen en andere dieren langs de oceaanbodem. Vervolgens worden ze aan boord gegooid, waar de overlevende vis ofwel stikt of verpletterd. Dankjewel. Ik weet dat het niet gemakkelijk is om te zien.

Gelukkig was dat het moeilijkste gedeelte.

‘Humaan’ vlees

Dankzij zoveel mensen zoals jij, die bereid zijn geweest om de pijnlijke waarheid van carnisme te zien, begint de vlees, eieren en zuivelindustrie te verzwakken. De veehouderij krabbelt om hun winstmarges te herstellen, door ons gerust te stellen dat de dierenblij zijn ons voedsel te zijn. Dat we zogenaamde diervriendelijk of biologisch vlees, eieren en zuivel eten. Maar de meeste dieren die op humane wijze worden gehouden, lijden evenveel als dieren die op onmenselijke wijze worden gehouden. En alle gekweekte dieren belanden uiteindelijk op dezelfde plek. En humaan vlees is zo’n absurd concept dat het beledigend is voor elke consument die nadenkt over zijn of haar keuzes. Zo zien de meesten van ons het als gruwelijk om een gelukkige gezonde golden retriever te doden puur omdat de smaak van haar benen lekker zou zijn. Maar wanneer precies hetzelfde wordt gedaan met andere dieren wordt van ons verwacht dat we geloven dat het humaan is.

Verbergen van de waarheid over ziekten

En carnisme verbergt niet enkel de waarheid over niet-menselijke slachtoffers, maar ook over de menselijke slachtoffers van carnisme. Wij. Een dieet op basis van dieren, wat carnisme ons voorschotelt, wordt gelinkt aan de meest voorkomend een dodelijke ziekten in de wereld. Terwijl een plantgebaseerd of veganistisch dieet, dat wat carnisme ons laat afwijzen, deze ziekten juist helpt voorkomen en genezen, en onze gezondheid optimaliseert en atletische prestatie verbetert. En carnisme blokkeert onze bewustzijn en empathie. Kwaliteiten die van vitaal belang zijn voor ons eigen welzijn en dat van de wereld.

Rechtvaardiging: normaal, natuurlijk en noodzakelijk

Een andere verdediging is rechtvaardiging. Carnisme leert ons het eten van dieren te rechtvaardigen door de mythen van vlees, eieren en zuivelproducten als feiten te zien. Met andere woorden leert carnisme ons de drie N’s van rechtvaardiging. Het eten van dieren is “Normaal”, “Natuurlijk” en “Noodzakelijk”. En dit hebben we al eerder gehoord. Slavernij is normaal, natuurlijk en noodzakelijk Mannelijke dominantie is normaal, natuurlijk en noodzakelijk Heteroseksisme is normaal, natuurlijk en noodzakelijk. En de mythen van carnisme zijn geïnstitutionaliseerd. Zij worden ondersteund en gepromoot door alle grote maatschappelijke instellingen, die ze op hun beurt aan ons doorgeven. Dus carnistische vooroordelen zijn ingebed in de samenleving. En als we worden geboren in een geïnstitutionaliseerd systeem, zoals carnisme, worden dit onze vooroordelen. De mythen en producten van carnisme worden de onze.

Dieren als abstracties

Carnisme creëert een mist in onze gedachten, dat onze perceptie van vlees, eieren, melk verstoort en de dieren die we eten. Zo leert carnisme ons om dieren te plaatsen in vaste categorieën in onze gedachten, en dus in onze harten. En carnisme leert ons om landbouwdieren als objecten te zien, als zaken, in plaats van wezens. En carnisme leert ons om landbouwdieren te zien als abstracties zonder eigenheid of eigen persoonlijkheid. “Een varken is een varken en alle varkens zijn hetzelfde.”

Kwetsbaarheid van carnisme

Maar dat carnisme dergelijke verdedigingsmechanismen moet gebruiken is eigenlijk goed nieuws. Het toont de werkelijke kwetsbaarheid van het systeem. Ga maar na, we hechten belang aan de zorg van dieren, we hechten belang aan rechtvaardigheid en we hechten belang aan de waarheid. En carnisme hangt af van onverschilligheid en manipulatie. Dus carnisme heeft ons nodig om in stand te blijven, om de waarheid te negeren en te weerstaan wat ons kan bevrijden: Bewustwording

Bewustwording

Bewustwording is het licht dat door de mist van carnisme schijnt. Licht schijnen op de donkere waarheden die het systeem probeert te verbergen. Bewustzijn belicht onze bewolkte gedachten en verdrijft de schaduw in onze harten, waardoor onze natuurlijke empathie naar boven komt. Bewustwording is de grootste bedreiging voor carnisme, want met bewustzijn kunnen we keuzes maken die onze authentieke gedachten en gevoelens weerspiegelen, in plaats van wat we hebben geleerd om te denken en te voelen. We kunnen zelf onze keuzes maken. Zonder bewustzijn is er geen vrije keuze.

En al is het makkelijk om te denken dat het probleem zo groot is dat onze individuele inspanningen geen verschil zullen maken. Of dat het systeem nooit zal veranderen. De waarheid is dat elke keuze die we maken wel een verschil maakt. Voor anderen en voor onszelf. En de geschiedenis leert ons, keer op keer, dat bewustzijn de deur naar sociale transformatie opent. Wanneer mensen hun visie verduidelijken, eisen zij verandering. En krachtige veranderingen vinden plaats op dit moment over de hele wereld terwijl steeds meer mensen hun geest openen en nee zeggen tegen carnisme. De veganistische beweging, de tegenhanger van carnisme, is één van de snelst groeiende sociale rechtvaardigheidsbewegingen in de wereld. Carnisme vecht natuurlijk terug met behulp van verkeerde informatie en bangmakerij in een poging om het veganistische bericht te ontkrachten. Maar ondanks wat carnisme ons wil doen geloven, werkt veganisme genezend.

Het doel van de veganistische beweging is om een wereld te creëren op basis van compassie, in plaats van wreedheid.

Empathie in plaats van apathie.

Authenticiteit in plaats van oneerlijkheid.

Rechtvaardigheid in plaats van onderdrukking.

Dus met bewustzijn kunnen we een betere wereld voor iedereen creëren, menselijke en niet-menselijke wezens. Met bewustzijn geraken we voorbij aan carnisme. We kunnen elke dag onze consumptie van vlees, eieren en zuivelproducten verminderen en vermijden. We kunnen meer over carnisme en veganisme leren om geïnformeerde consumenten en mondige burgers te worden.

En je kan deze video eenvoudig delen met al je kennissen. Ongeacht wat je gisteravond hebt gegeten, word je een deel van de oplossing door dit te delen.

Dank u om carnisme zichtbaar te helpen maken en carnisme te helpen verlaten.