Waarom stelt het overschakelen van witte naar bruine rijst, zware mensen ertoe in staat om hun gewicht, buikomvang en bloeddruk aanzienlijk te verlagen, alsook het ontstekingsniveau in het lichaam?

We denken dat het aan de vezel ligt.

Een vergelijking

Bruine rijst bevat vier keer zo veel voedingsvezels als witte, inclusief prebiotische vezels die de groei stimuleren van onze goede bacteriën, wat kan verklaren dat bruine rijst werkt tegen obesitas. Naast de prebiotische vezel, gaan allerlei vitaminen en mineralen verloren wanneer bruine rijst wordt gemalen tot witte. Ook gaan fytonutriënten verloren, zoals gamma oryzanol, die in theorie iemands voorkeuren kan helpen verschuiven naar gezondere voeding.

Er zijn ook petrischaal studies die suggereren dat bruine rijst cholesterol helpt verlagen en samen met andere verbindingen gevonden in rijstzemelen, die bruine rijst zijn bruine kleur geven, de groei van menselijke kankercellen remt door een antioxiderende en antiproliferatieve werking, alsook pro kankercel zelfmoordmechanismen, immuunsysteem modulatie en het vergroten van bescherming. Echter werden deze testen enkel uitgevoerd in reageerbuizen, niet in mensen.

Verlaagd risico op kanker door bruine rijst

Er zijn wel twee studies met mensen uitgevoerd. De Adventist Health Study vond dat bruine rijst één van de vier voedingsmiddelen is, geassocieerd met een significant verlaagd risico op darmpoliepen, een voorteken van darmkanker. Het dagelijks eten van gekookte groene groenten werd geassocieerd met een 24% verlaagd risico, evenveel als gedroogd fruit slechts drie keer per week. Het eten van bonen, kikkererwten, spliterwten, linzen minstens drie keer per week, werd geassocieerd met een 33% lager risico, maar bruine rijst geeft een 40% verlaagd risico, voor slechts één portie per week of meer.

Toegenomen spierkracht door gekleurde rijst

De andere studie meldt een toegenomen spierkracht na suppletie van bruine rijst, in de hoop dat het een alternatief kon bieden zonder neveneffecten voor anabole steroïden, maar de dosis die ze toedienden is gelijkwaardig aan 17 kopjes bruine rijst per dag, dus is het niet duidelijk of het met praktische hoeveelheden werkt. Natuurlijke gekleurde rijst, zoals zwarte rijst of rode rijst kan zelfs voedzamer zijn dan bruine rijst. Het afgelopen decennium werd aangetoond dat deze natuurlijke anthocyaan plantpigmenten verschillende gunstige effecten kunnen hebben. Ze maken bosbessen blauw, en rode kool rood.

Recente erkenning van het feit dat voedselpatronen rijk aan plantaardige voedingsmiddelen het risico op kanker verlagen, wekt enthousiasme op om deze componenten te isoleren voor farmaceutische middelen.

Maar waarom niet gewoon bosbessen eten?
Of wat rode kool toevoegen bij kleurrijke rijst?

Zwarte, paarse en rode rijst en hun pigmentverbindingen vertonen diverse antioxiderende, anti-kanker, anti-hartkwaal, anti-diabetes, anti-allergie activiteiten, maar deze activiteiten zijn getest in het laboratorium; we hebben nog geen klinische studies.

Kleurrijke rijst heeft alles wat bruine rijst heeft, en zelfs vijf keer meer antioxidanten en al deze extraatjes zorgen ervoor dat ik steeds rode, zwarte of paarse rijst kook (of toch mijn rijstkoker). Dit doe ik altijd samen met een handvol linzen of spliterwten voor de vorm aangezien ze een gelijkaardige kooktijd hebben.

Maar waarom kiezen de meeste mensen niet eens bruine boven witte rijst?

Nou, bruine rijst is minder lang houdbaar, dus kan het duurder zijn, ook al is het minder bewerkt, terwijl witte rijst kan dienen als crisisvoedsel, en zelfs Twinkies ten schande brengt, aangezien het nog steeds eetbaar is na 30 jaar, maar tegen die tijd kan het een lichte Playdough geur krijgen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.