Alle voedingsstoffen zijn afkomstig van de zon of de bodem. Vitamine D, de “zon vitamine”, wordt gemaakt bij blootstelling van de huid aan zonlicht. De rest komt uit de bodem. Mineralen zijn afkomstig van de aarde en vitaminen uit de planten en micro-organismen die samen groeien. Calcium in koemelk (en haar 90 kg skelet) komt van de planten die een koe eet, uit de bodem. We kunnen de tussen-mooh overslaan en calcium rechtstreeks uit planten halen.

Waar haal jij je eiwitten vandaan?

Eiwitten bevatten essentiële aminozuren, wat betekent dat ons lichaam ze niet kan maken en dus essentieel zijn om uit onze voeding te halen. Maar andere dieren maken ze ook niet. Alle essentiële aminozuren zijn afkomstig van planten (en microben) en alle plantaardige eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren. Het enige echte “onvolledige” eiwit is gelatine, waarin het aminozuur tryptofaan ontbreekt. Dus de enige bron van eiwitten waarop je niet kan leven is Jell-O.

Zoals ik eerder heb behandeld, krijgen mensen met een plantaardig dieet gemiddeld tweemaal de gemiddelde dagelijkse behoefte aan eiwitten binnen. Degenen die niet weten hoe eiwit te verkrijgen met een plantaardig dieet weten er geen bonen vanaf! Snap je?

Waar komt de mythe van eiwitcombinatie vandaan?

Zover dus qua hoeveelheid eiwit. Maar hoe zit het de kwaliteit van het eiwit? Het concept dat plantaardige eiwitten minder goed zouden zijn dan dierlijke eiwitten komt uit studies uitgevoerd op knaagdieren meer dan een eeuw geleden. Wetenschappers hebben ontdekt dat babyratten niet zo goed groeien met planten. Maar babyratten groeien ook niet zo goed met menselijk moedermelk, dus betekent dit dat wij onze baby’s ook geen borstvoeding mogen geven? Belachelijk! Het zijn ratten. Rattenmelk bevat tien keer meer eiwitten dan moedermelk, omdat ratten ongeveer tien keer sneller groeien dan menselijke zuigelingen. Het is waar dat sommige plantaardige eiwitten relatief laag zijn in bepaalde essentiële aminozuren.

Dus ongeveer 40 jaar geleden is de “eiwitcombinatie-mythe” in zwang gekomen. Letterlijk: in de februari ’75 uitgave van het tijdschrift Vogue. Het concept was dat we “aanvullende eiwitten” samen moesten eten, bijvoorbeeld rijst en bonen samen omdat ze apart tekort zouden komen. Deze misvatting werd tientallen jaren geleden weerlegd, de mythe dat plantaardige eiwitten onvolledig zijn, dat plantaardige eiwitten niet zo goed zijn en dat men eiwitten moet combineren.

Deze mythe is door de voedingsgemeenschap volledig ontkracht, tientallen jaren geleden, maar velen in de geneeskunde hebben dit duidelijk niet genoteerd. Dr. John McDougall bekritiseerde de American Heart Association op een publicatie in dat de volledigheid van plantaardige eiwitten in twijfel trekt. Gelukkig veranderden ze dit en erkennen ze nu dat plantaardige eiwitten alle essentiële aminozuren aanbieden.

Hoe zit het nu?

Er is geen behoefte aan het combineren van complementaire eiwitten. Het blijkt dat ons lichaam niet dom is. Het onderhoudt vrije aminozuren die kunnen worden gebruikt om het aanvullend werk te doen voor ons. Om nog maar te zwijgen over het enorme eiwit recycleringsprogramma van ons lichaam. Ongeveer 90 gram eiwit wordt dagelijks gedumpt in het spijsverteringskanaal vanuit ons eigen lichaam, dat wordt afgebroken en weer in elkaar gezet, zodat ons lichaam de juiste aminozuren in de juiste verhouding kan samenstellen, wat we ook eten. Hierdoor is het praktisch onmogelijk dat een dieet uit hele planten met voldoende calorieën, een tekort aan eiwitten geeft. Dus hoeven plantaardige consumenten HELEMAAL niet bezorgd te zijn over aminozuur verhoudingen van plantaardige eiwitten in onze alledaagse voeding.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.