De twee meest prominente voedingsrisico’s voor overlijden en invaliditeit in de wereld zijn het eten van te weinig fruit en te veel zout. Het te weinig eten van fruit doodt jaarlijks bijna vijf miljoen mensen en het te veel eten van zout doodt vier miljoen mensen.

We kunnen hiertegen drie dingen doen.

  1. Onze zoutinname verlagen. Geen zout toevoegen als je aan tafel zit. Een derde van ons voegt zout toe aan eten vooraleer te proeven! Ten tweede: Geen zout toevoegen bij het koken. In eerste instantie zal het eten flauw smaken. Maar na twee tot vier weken zal de gevoeligheid van de smaakreceptoren in de mond toenemen voor de smaak van zout in gebruikelijke concentraties. Geloof het of niet, maar na twee weken, zal u de smaak verkiezen van voedsel met minder zout.

  2. U kunt ook andere smaakmakers gebruiken in plaats van zout zoals peper, ui, knoflook, tomaat, paprika, basilicum, peterselie, tijm, selderij, koriander, chili, brandnetel, rozemarijn, rookaroma, curry, koriander en citroen. Zelfs als je zout zou toevoegen is dit waarschijnlijk beter dan uit eten gaan waarbij zelfs in een gemiddeld restaurant, er wordt overdreven met zout.

  3. En ten laatste: vermijd bewerkte voedingsmiddelen waaraan zout is toegevoegd. In de meeste landen komt slechts de helft van de zoutinname uit bewerkte voedingsmiddelen, dus is er meer persoonlijke verantwoordelijkheid. Maar in de VS, als we volledig stoppen met het toevoegen van zout in de keuken en eetkamer zal dit de zoutinname slechts een fractie doen dalen. Dit heeft volksgezondheid respondenten ertoe aangezet op te merken hoe uitdagend het is voor iedereen om zoutinname te verminderen omdat we weinig vat hebben op veel van onze inname. Maar is dit wel zo? We hoeven al deze bewerkte voedingsmiddelen niet te kopen. We kunnen ervoor kiezen om de gezondheid van onze familie niet over te laten aan voedingsbedrijven die misschien niet het beste met ons voor hebben.

Hoe voedsel-etiketten interpreteren?

Als we bewerkte voedingsmiddelen kopen zijn er twee zaken waar we op kunnen letten.

  • Koop enkel voedsel met minder milligram natrium dan het aantal gram portie dat op het etiket vermeld staat. Dus bij een 100 gram portie, moet het minder dan 100 mg natrium bevatten.

  • Of u kunt kijken of het minder milligram natrium bevat dan het aantal calorieën. In dit voorbeeld bevat het 720 mg natrium en calorieën. 720 is groter dan 260, dus is dit te veel natrium.

Deze trucjes heb ik geleerd van één van mijn favoriete diëtisten, Jeff Novick. Het werkt omdat de meeste mensen ongeveer 2.200 calorieën per dag binnenkrijgen, dus als alles wat je eet meer calorieën bevat dan natrium dan krijg je alvast minder dan 2.300 milligram natrium binnen, wat de bovengrens is voor gezonde mensen onder jaar.

Uiteraard hebben de gezondste voedingsmiddelen helemaal geen etiket. We kunnen beter zoveel mogelijk verse levensmiddelen kopen omdat het bijna onmogelijk is dat een dieet uit onbewerkte natuurlijke voedingsmiddelen de strikte American Heart Association richtlijnen voor natrium vermindering overschrijdt.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.