Kankerrichtlijnen ivm bewerkt vlees

Wat was de reactie van de vleesindustrie op de aanbeveling van toonaangevende kankerfondsen om te stoppen met het eten van bewerkt vlees? Hierbij gaat het om spek, ham, hotdogs, worst en boterhamworst. Ze worden beschouwd als een carcinogeen van klasse 1. De vleesindustrie erkent dat de laatste richtlijnen inzake internationale kankerpreventie mensen aanraadt om bewerkt vlees te vermijden. Het is duidelijk dat “deze richtlijn ‘een duidelijke bedreiging’ vormt voor de vleesindustrie,” luidt een reactie in het tijdschrift, Meat Science. Bewerkt vlees, zeggen ze, is een maatschappelijke noodzaak. Hoe kan iemand nu leven zonder worst? De vleesindustrie zoekt een manier om de consumptie te behouden van deze gemaksproducten, zonder dat het de volksgezondheid schaadt

Vleesindustrie poogt vlees minder kankerverwekkend te maken

We zijn nog steeds niet zeker wat er in verwerkt vlees zit dat zo kankerverwekkend is, maar de meest gefundeerde inschatting waar het schadelijke effect van vleeswaren vandaan komt betrekt heem-verbindingen, samen met nitrosamine en de vorming van vrije radicalen. Deze vrije radicalen brengen uiteindelijk schade toe aan het DNA. Om nitrosaminen te verminderen, kan men nitrieten verwijderen, iets wat de industrie al decennialang overweegt vanwege de lang bekende toxische effecten.

Waarvoor dienen nitrosaminen in vlees?

De industrie voegt nitrosamine toe om het vlees roze te houden. Er zijn, uiteraard, andere kleurstoffen beschikbaar. Niettemin, zal het moeilijk zijn om de industrie zover te krijgen om te veranderen gezien de positieve effecten van deze stoffen voor bewaring, de gewenste smaak en de rode kleur. Niemand wilt groene eieren en ham.

Zout in vlees

Het is net als zoutreductie in vleesproducten. Ze willen wel minder zout gebruiken, maar één van de grootste belemmeringen om zout te vervangen binnen de vleesindustrie is dat dit geld kost. Zout is namelijk één van de goedkoopste voedselingrediënten. Er bestaan een aantal smaakversterkers die ze kunnen injecteren in het vlees om te compenseren voor de zoutreductie, maar sommige geven een bittere nasmaak, dat op zijn beurt kan gecompenseerd worden door de injectie van een gepatenteerde bitterblokkerende stof waardoor al snel een opeenvolging ontstaat van producten die worden geproduceerd door de verdere afwijking van de levensmiddelentechnologie en biotechnologie.

Of een toevoeging aan vlees tegen kanker?

Of men kan proberen niet-vlees materialen toe te voegen aan het vlees. Je kan vezel toevoegen, of resistent zetmeel uit bonen dat een beschermend effect heeft tegen kanker. Immers worden voedingsvezels in de Verenigde Staten doorgaans te weinig geconsumeerd door de meeste volwassenen, wat aangeeft dat vezelverrijking in vleesproducten gezondheidsvoordelen kan bieden – voorbijgaand aan het feit dat hun producten juist één van de redenen is dat het Amerikaanse dieet zo’n tekort heeft aan vezel. De industrie kiest graag voor het herformuleren van hun producten voor minder kanker, maar uiteraard moeten zulke optimalisaties leiden tot een gezonder product zonder de smaak te veranderen.

Het is belangrijk om te realiseren dat voedingswaarde en technologische kwaliteit in de vleesindustrie omgekeerd evenredig is. Het verbeteren van het ene leidt tot een verslechtering van het andere. Ze weten dat de consumptie van varkensvet niet de beste zaak van de wereld is, hart-en vaatziekten is onze belangrijkste doodsoorzaak en al. Echter staan deze nadelen in schril contrast met de technologische kwaliteiten van varkensvet waardoor ze onmisbaar zijn in de vervaardiging van vleesproducten. Anders kun je gewoon niet dezelfde varkensvetconsistentie krijgen. Het varkensvet wordt gewoon niet hard genoeg en dus krijg je een vettig smeersel bij het snijden dat kan worden waargenomen op het snijvlak van het mes. Dus, ja, minder hart-en vaatziekten, maar je moet de voor-en nadelen afwegen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.