Azijn en de bloedsuikerspiegel

In het hoofdstuk over groenten van mijn boek “How Not to Die”, meld ik dat azijn goed voor je is. Gerandomiseerde, gecontroleerde studies van diabetespatiënten en mensen zonder diabetes, toonden aan dat twee theelepels azijn toevoegen aan een maaltijd helpt om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, waardoor een piek in de bloedsuikerspiegel verlaagd wordt met ongeveer 20 procent na een maaltijd.

Maar hoe kan dit? Door een tragere maagleging?

Oorspronkelijk dachten we dat azijn het leegmaken van de maag vertraagt, waardoor een maaltijd je maag trager verlaat. Dit houdt steek, aangezien zuurreceptoren aanwezig zijn in het eerste deel van de dunne darm waar het maagzuur wordt geneutraliseerd. En bij een overmaat aan zuur, zal de maag trager worden geleegd om de darm tijd te geven om alles te bufferen. Dus werd gedacht dat het zuur in azijn de snelheid verlaagt waarmee voedsel de maag verlaat, met als gevolg een lagere piek in de bloedsuikerspiegel. Echter werden studies gepubliceerd waarbij mensen appelazijn innamen voor het slapengaan en een lagere bloedsuikerspiegel hadden de volgende ochtend. Hoe valt dit te verklaren?

Ligt het aan de onderdrukking van enzymen?

Dit komt duidelijk niet door een zuurvertraagde maagleging. En inderdaad kan eenieder die de moeite doet om een ultrasone sonde te plaatsen in iemands maag je dit vertellen – er is geen verschil in snelheid van maagleging van azijn in vergelijking met geneutraliseerde azijn. Dus het is niet zomaar een zuureffect. Dus we zijn terug bij af. Studies gaven een volgende puzzelstuk. Azijn bleek geen effect te hebben op de bloedsuikerspiegel. Dit werd getest door mensen een pure glucose oplossing te geven. Glucose is het bijproduct van de vertering van suiker en zetmeel, dus als azijn zorgt voor een verlaagde piek in de bloedsuikerspiegel bij het eten van snoep en wit brood, maar niet bij glucose, misschien zorgt azijn dan voor het onderdrukken van enzymen die suiker en zetmeel verteren. Het klopt inderdaad dat azijn de enzymen blokkeren die tafelsuiker afbreken. Maar het blijkt niet zomaar een zuureffect te zijn, er is iets unieks aan azijnzuur, het zuur in azijn. Echter werd dit geobserveerd bij darmcellen in een petrischaal.

Hoe zit het met mensen?

Laat mensen puree eten met en zonder azijn, en glucose blijkt terecht te komen in de bloedbaan met dezelfde snelheid. Weer een theorie naar de knoppen!

Ok, laten we nog eens proberen

Als suiker met dezelfde snelheid terechtkomt in de bloedbaan met en zonder azijn, maar azijn wel zorgt dat er minder suiker zit in het bloed, dan zal suiker logischerwijze de bloedbaan sneller verlaten. Het klopt inderdaad dat azijn eten zorgt voor een snellere suikerafvoer door het verlagen van de insulineresistentie. Insulineresistentie vormt de oorzaak van diabetes type 2. En inderdaad verbetert de inname van azijn de werking van insuline bij diabetici.

Een snellere suikerafvoer

Het mysterie van het mechanisme achter azijn is eindelijk opgelost, toch zeker gedeeltelijk. Dus diabetici kunnen azijn toevoegen aan hun puree, of ze kunnen gewoon geen puree eten. Als je azijn toevoegt aan een vezelrijke maaltijd, gebeurt er niets, wat deze resultaten verklaren. Er is geen effect van azijn te vinden bij diabetici na zulk een maaltijd. Niet verrassend, aangezien de maaltijd voornamelijk bestond uit bonen. Maar als je voedsel eet met een hoge glycemische index zoals geraffineerde granen, dan kan azijn wel helpen.

Azijn helpt, maar er zijn kanttekeningen

Je drinkt best geen pure azijn, dit kan leiden tot hardnekkig hikken en je slokdarm verbranden… net zoals appelazijn tabletten, als deze vast komen te zitten in je keel, Niet dat appelazijn tabletten steeds echte appelazijn bevatten. Giet het niet op het hoofd van je kind om hoofdluizen te behandelen. Dit is niet schadelijk – tenzij het terechtkomt op het gezicht en in de ogen. Azijn blijkt niet eens te werken tegen hoofdluizen. Een verband geweekt in azijn kan derdegraads brandwonden veroorzaken als je er contact mee hebt. Echter is een inname van circa 6 eetlepels azijn per dag niet geassocieerd met neveneffecten op de korte termijn. Bij gebrek aan verdere informatie kunnen we het beter houden op gebruikelijke culinaire doseringen, met een maximum aan 2 eetlepels per dag. Bijvoorbeeld, 2000 bekers azijn drinken in een jaar blijkt een slecht idee te zijn.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.