Voeding en kanker

In het licht van opvallend consistente observaties uit vele bevolkingsonderzoeken, kan er weinig twijfel bestaan dat veelvoudige consumptie van voeding met veel fruit en groenten helpt om het risico op degeneratieve ziekten te verlagen, inclusief vele soorten kanker. Uit ontevredenheid dat mensen het advies krijgen om meer fruit en groenten te eten, willen wetenschappers het achterliggend mechanisme onderzoeken.

Waarom helpen groenten en fruit tegen kanker?

Fruit en groenten zijn niet enkel dragers van antioxidanten; ze bevatten telloze fytonutriënten, die onze ontgiftingsenzymen stimuleren, genexpressie moduleren en zelfs DNA-herstel. Tot voor kort, werd er algemeen van uitgegaan dat belangrijke functies zoals DNA-herstel waarschijnlijk niet worden beïnvloed door voeding, maar als je identieke tweelingen vergelijkt met twee-eiige tweelingen, wordt enkel 1/2 tot 3/4 van het DNA-herstel genetisch bepaald; en de rest afhangt van ons eetgedrag.

Kankerpreventie

Naar schatting treden gemiddeld 800 DNA-beschadigingen op in ons lichaam per uur. Dat zijn 19,000 DNA-beschadigingen elke dag. Deze schade kan mutaties veroorzaken die kunnen leiden tot kanker, indien ze niet worden hersteld. Gelukkig kan de regulatie van DNA-herstel toegevoegd worden aan de lijst van biologische processen die worden beïnvloed door wat we eten- en, specifiek, kan dit deels de kankerpreventieve effecten verklaren van plantaardige voeding.

Welke planten in het bijzonder?

Negen fruit- en groentesoorten werden getest op hun vermogen om DNA te herstellen: citroenen, kakivruchten, aardbeien, sinaasappels, choisam dat lijkt op dunne paksoi, broccoli, selder, sla en appels. Welke slaagde voor de test? Wil je raden? Citroenen, kakivruchten, aardbeien, appels, broccoli en selder gaven allen DNA bescherming bij lage doseringen. Hier is bijvoorbeeld wat citroenen kunnen doen. Het vermindert DNA schade met een derde. Komt dit door de vitamine C? Nee, vitamine C verwijderen uit het citroen extract haalt het beschermende effect niet weg. Echter, als je citroen eerst 30 minuten lang kookt, was er geen effect meer.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.