Als je noten per se met iets anders wil mengen dan vlees, wat denk je van chocola? De opkomende rol van cacao in het voorkomen van ziekten. Toen ik dit voor het eerst zag, was ik ervan overtuigt dat er “gebruikelijke cocaïne inname” stond! Maar nee, “Gebruikelijke Cacao Inname”.

Eet cacao en verlaag je bloeddruk

Cacao komt van de cacaoboon, en zoals bij andere bonen, bevat het prachtige gezondheidsbevorderende flavonol fytonutriënten, vergelijkbaar met groene thee. Eet cacao. Let op, ik heb het niet over chocola. Ik heb het over cacao. Uiteraard hebben we het sowieso niet over melkchocola, gezien melk, net als in thee, de positieve effecten blokkeert. Maar zelfs melkvrije pure chocolade bestaat uit dingen die we niet willen: vet en suiker. Het vet bestaat uit verzadigde cacaoboter en is één van de weinige plantvetten die ongezond voor ons is. Het verhoogt ons cholesterol. Suiker is ook niet goed voor ons.

Dus hoe krijg je de voordelen van de cacaoboon
zonder het ongezonde gedeelte?

In de vorm van cacaopoeder. Cacaopoeder bevat geen suiker of vet en zit boordevol fytonutriënten die de bloeddruk verlagen, ze verlagen het slechte cholesterol en verhogen ons goede cholesterol. Maar is het niet zo dat beweging de enige manier is om ons goede cholesterol te verhogen? Beweging, zo het schijnt, en cacao.

Goede cholesterol verhogen met medicatie?

Een nieuw medicijn van Pfizer, Torcetrapib, verhoogt ook het goede cholesterol. De meeste medicijnen verlagen alleen het slechte cholesterol. De CEO heeft een persconferentie gehouden, en noemde het één van de meest belangrijke medicijnen van onze generatie. Twee dagen later werden de daadwerkelijke klinische gegevens uitgebracht en het medicijn is gelijk uit de handel gehaald, en belandde in de prullenbak, samen met de miljarden dollars geïnvesteerd in R&D voor het maken ervan. Torcetrapib werkte. Het verhoogt het goede cholesterol, maar daarnaast blijkt dat het de kans om te overlijden verhoogde met ongeveer 60%, maar bij de autopsie is je cholesterol wel zeer goed…

Ik denk dat we het moeten houden bij een gezond dieet. Cacao zorgt er ook voor dat onze bloedvaten soepeler worden, en zorgt voor een enorme verhoging van ons immuunsysteem. Ja, echter was het gefinancierd door M&M. Het zou zelfs verouderingseffecten tegengaan! Dit binnen 12 maanden. Cacao bonen en verouderen. Een onverwachtse, maar welkome vriendschap.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.