Elk jaar komen honderden van de top kanker specialisten bij elkaar om de laatste trends op het gebied van dieet en kanker te bespreken. Ik zou graag willen laten zien wat ik het meest interessante hoogtepunt vond van de conferentie van dit jaar.

Eerst even wat achtergrondinformatie

Een kankercel zal niemand kwaad doen. Twee kankercellen zullen niemand kwaad doen. Maar een paar miljoen kankercellen…dat is waar de moeilijkheden aanvangen. We moeten daarom de celdeling en de groei van kankercellen vertragen en ongedaan maken. We hebben allemaal cellen die in tumoren zouden kunnen veranderen, maar als we die cellen kunnen vertragen dan krijgt ons immuunsysteem wellicht de kans om ze te verwijderen voordat ze schade aan kunnen richten. Neem, bijvoorbeeld, borstkanker; de meest voorkomende kanker in de Amerikaanse bevolking. Zoals met alle vormen van kanker, begint het met een cel.

Dit is een microfoto, een foto die via een microscoop is genomen van een borstkanker cel, deze splitst zich in twee cellen, dan vier, acht enzovoorts. Telkens als de cellen zich splitsen dan verdubbeld de tumor zich in omvang. De tumor hoeft zich maar een dertig keer te verdubbelen en we hebben al over een miljoen kankercellen, en dit is een tumor die groot genoeg is om bij een mammografie opgepikt te kunnen worden

Ondanks het feit dat het maar 30 keer hoeft te verdubbelen, duurt het tussen de 25 en 1000 dagen voordat een kankercel zich slechts eenmaal verdubbeld. Dat betekent dus, dat vanaf het tijdstip dat de eerste cel muteert, het tussen twee en honderd jaar duurt voordat het feitelijk te zien zal zijn als een tumor. De kortste interval die bekend is tussen contact met een kankerverwekkende stof en kanker is ongeveer 18 maanden, dit was wanneer de eerste gevallen van leukemie gevonden werden na Hiroshima. Kanker heeft tijd nodig om te groeien en voor de meest solide tumoren, zoals bloedeloze tumoren, zoals borstkanker de ontwikkeling van kanker kan decennia in beslag nemen.

Vele borstkankers kunnen beginnen in de tienerjaren. Sommigen denken dat de ontwikkeling van borstkanker al in de baarmoeder begint voordat we zelfs geboren zijn en dat dat mede er vanaf hangt wat de moeder at. Dit is wat bekend staat als ‘promotie’. Twintig jaar geleden at ik vlees, veel vlees. Het is goed mogelijk dat ik een cel gemuteerd heb in mijn prostaat, lever, dikke darm, maar weet je? Ik maak me geen zorgen over het krijgen van kanker over 100 jaar. Ik verwacht niet dat ik er dan nog ben om me daar zorgen over te maken.

Kanker slapende houden door voeding

De kanker kan begonnen zijn door een DNA mutatie, maar als we het niet stimuleren, als we het slapend kunnen houden, als we het kunnen vertragen, dan kunnen we misschien zelfs de groei omkeren. Volgens autopsie studies in Japan, hebben ze daar net zoveel prostaatkanker als wij hier hebben, maar het aantal Japanse mannen die sterven door prostaat kanker is 1/10 van het aantal Amerikaanse mannen…totdat ze net als wij gaan eten. Japan heeft de hoogste levensverwachting van alle landen ter wereld. Amerika staat ergens op de 19de plaats.

Wanneer Japanse mannen uiteindelijk toch sterven, hebben velen kleine prostaat tumoren, maar ze sterven met hun kanker in plaats van door hun kanker. Tegen de tijd dat ze 80 zijn heeft de meerderheid van de mannen kleine kankerachtige prostaat tumoren, en rond hun 40 jaar hebben 1/3 van de vrouwen microscopische borstkankercellen. Het is net als aderverkalking — ongeveer de helft van alle jonge Amerikanen in het twintiger jaren heeft al de plaquevorming en de verharding van de aderen. Velen onder ons hebben ontwikkelende tumoren in zich op dit moment. Dus we kunnen niet wachten tot later met gezond eten. We moeten nu beginnen.

Hoe kunnen we kanker vertragen en ongedaan maken als het nog steeds microscopisch klein is?

Wat betreft prostaat- en borstkanker, deze weefsels zijn over het algemeen gevoelig voor groeibevorderende steroïden zoals oestrogeen. Dus één manier om de hoeveelheid van deze steroïden te verlagen kan zijn te stoppen met het consumeren van eieren en zuivelproducten.

Interessant hoogtepunt van de conferentie

UCLA wetenschappers zetten vrouwen op een plantaardig dieet met lichaamsbeweging. De niveaus van alle gemeten groeihormonen in hun bloed verlaagden aanzienlijk. Maar dat is niet het nieuws. Het is wat ze daarna deden dat dit één van de meest opwindende studies maakte die uit deze conferentie kwamen. Voor en na de verandering van het dieet, hadden de onderzoekers bloed afgenomen bij de vrouwen. Dit bloed van een levende menselijke borstkankercel druppelden ze in een petrischaal. Na slechts twee weken reduceerde de kankergroei zich met 20% bij gebruik van bloed van vrouwen die een plantaardig dieet volgen. Dit is voor aanvang – – vol met kanker. En dit is erna! Slechts twee weken op een plantaardig dieet. Het bloed dat door hun aderen stroomde was heel onvriendelijk voor kanker.

Nogmaals, velen van ons hebben groeiende tumoren in zich op dit moment. Dus we kunnen niet wachten tot we ouder zijn voordat we starten met gezonder te eten. We moet NU starten. Vanavond!

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.