In 2007 kwamen we erachter dat melk de opname van de fytonutriënten blokkeert in chocolade. In 2008, kwamen we erachter dat melk de bevorderlijke effecten van fytonutriënten in thee volledig kan blokkeren. Je kan dan net zo goed water drinken. In 2009 werd sojamelk getest. We hebben het vermoeden dat de voordelen van thee geblokkeerd wordt doordat het melkeiwit caseïne alle fytonutriënten samenbindt. Aangezien sojamelk geen caseïne bevat, zou je denken dat het toevoegen van sojamelk aan je thee geen problemen oplevert, maar je kan het nooit zeker weten zonder te testen.

Blokkeert sojamelk de voordelen van thee: feit of fictie?

Laten we naar de data kijken. Hier worden de voordelige effecten op slagaderlijke cellen in een petrischaal gemeten. Hier is de controle, gewoon water. Dan komt de gewone zwarte thee, zonder melk, en je kan de piek betreffende de voordelige effecten zien waarvan lijkt dat ze volledig geblokkeerd worden door melk. Vervolgens probeerde ze drie verschillende soorten sojamelk: gezoet, verrijkt met calcium en ongezoet. Allemaal hadden ze hetzelfde effect als melk! Feit: de vasculaire effecten van thee worden onderdrukt door sojamelk. Nu was dit in een petrischaal. We weten niet of dit vertaald kan worden naar daadwerkelijke mensen, maar tot we meer weten, raad ik mensen aan om hun thee zonder sojamelk te drinken. En zoals ik in voorgaande afleveringen heb laten zien, is groene thee gezonder dan zwarte thee.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.