De meeste aandacht aan ftalaten, een groep hormoonverstorende chemicaliën gevonden in PVC-plastics, richt zich op de gezondheid van foetussen en kinderen. In het bijzonder de genitale en gedragsontwikkeling, zoals onvolledige groei van baby jongens. Maar ook wat betreft minder mannelijke kenmerken bij het opgroeien en een vervroegde puberteit bij meisjes.

Invloed op de hormonale functie bij volwassenen

Mannen blootgesteld aan hoge ftalaatniveaus hebben een lagere testosteronspiegel, maar dat geldt voor werknemers in de kunststoffenbranche. Wat betreft de algemene bevolking is er een gemengd beeld. Een studie in Zweden van mannen in de 20 vond geen effect op testosteron, terwijl een Amerikaanse studie op mensen in de 30 wel een effect vond bij blootstelling aan niveaus veel lager dan de eerder genoemde fabrieksarbeiders.

Ftalaat en prostaatkanker

Bij zulke tegenstrijdige aanwijzingen, stellen wij dit bij voorkeur op de proef, maar je kunt mensen niet ethisch blootstellen aan ftalaat. Dus hebben wetenschappers ingewikkelde methodes bedacht zoals testikels van menselijke foetussen implanteren in muizen zodat deze blijven groeien, maar we willen de effecten op volwassen testikels nagaan, maar die waren moeilijker aan te schaffen … tot nu. Toestemming werd verkregen van alle donoren. Nu heb ik gehoord van bloeddonoren, maar dit gaat een stuk verder. Nee, ze verkregen de testikels van prostaatkankerpatiënten die castratie ondergingen om hun ziekte onder controle te houden. En ze waren inderdaad in staat om te bewijzen dat ftalaten de productie van testosteron kunnen remmen bij blootstellingen die men ziet in algemene bevolkingsonderzoeken.

Ftalaat en borstkanker

Hoe zit het met borstkanker, de kanker met de meeste overlijdens van jonge vrouwen? Vrouwen die werkzaam zijn in de automobielindustrie, de kunststoffenbranche en de levensmiddelenindustrie hebben vijf keer meer risico op borstkanker. wat wijst op een mogelijk verband. Maar in een petrischaaltje, leken ftalaten de groei van borstkanker niet te versnellen bij blootstellingsniveaus verwacht bij de algemene bevolking. Maar recent werd gevonden dat de groei van borstkankercellen wel wordt gestimuleerd in vitro bij blootstellingsniveaus gevonden in vele vrouwen. Daarom moet de maximaal toelaatbare dosis vastgesteld door overheden opnieuw worden geëvalueerd.

Hoe kan je ftalaten vermijden?

Nou als je denkt aan plastic chemicaliën, denk je aan flessen water, maar ze lijken slechts een klein rol te spelen- het meeste is afkomstig uit voedsel. Hoe weten we dat? Nou als je mensen een paar dagen laat vasten, krijg je een aanzienlijke daling van de hoeveelheid ftalaten in hun urine. Vasten is niet echt houdbaar. Gelukkig kunnen we vergelijkbare dalingen zien op een plantaardig dieet na een paar dagen, wat ons aangeeft waar de meeste ftalaten worden gevonden. Echter waren er een paar pieken na douches binnen de vastenperiode wat wijst op een besmetting in persoonlijke verzorgingsproducten. Dus we raden patiënten aan ftalaat blootstelling te beperken door het gebruik van geparfumeerde persoonlijke verzorgingsproducten te vermijden, zoals zeep en cosmetica, aangezien ftalaten worden gebruikt om de geur vast te houden.

Ftalaten in volwassen speelgoed

Ftalaten zijn ook te vinden in kinderspeelgoed, evenals … volwassen speelgoed. Namens het Deense Milieubeschermingsbureau, stelde het Deense Technologische Instituut vragen over consumptiepatronen om na te gaan in welke mate je wordt blootgesteld aan de hand van de worst case scenario’s. Verkopers die werken in seksshops bleken zeer weinig kennis te bezitten over hun materiaal, dus moesten ze hun eigen testen uitvoeren. Het blijkt dat de “jelly” geplastificeerd PVC is – met tot tweederde het gewicht aan ftalaten. Hoewel het gebruik van watergebaseerde glijmiddelen de gezondheidsrisico’s 100 keer kunnen verlagen, toch kunnen zij nog steeds het tegenovergestelde van het beoogde effect bereiken. Vrouwen met de hoogste ftalaatniveaus hebben meer dan 2,5 keer de kans om een gebrek aan interesse in seksuele activiteit te vertonen. En dit waren geen vrouwen uit de levensmiddelenindustrie, maar bij typische blootstellingsniveaus in Amerika.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.