Wat als we aardbeien met room eten?

In 2007 hebben we geleerd dat melk de opname van de fytonutriënten in chocola blokkeert. In 2008 leerden we dat melk de bevorderende effecten van de fytonutriënten in thee volledig blokkeert. Je kan dan net zo goed water drinken. Maar wat als we zuivel tegelijkertijd eten met fruit en groenten die krachtige antioxidanten bevatten, zoals bessen? Dit jaar kwamen we erachter.

Blokkeert zuivel de voedingstoffen van bessen? Of niet?

Laten we kijken. Ellaginezuur wordt gezien als een van de belangrijkste fytonutriënten in bessen die mogelijk een rol speelt bij het vermogen van bessen om aan ouderdomsgerelateerde cognitieve achteruitgang te voorkomen. Dit is de hoeveelheid ellaginezuur dat wordt opgenomen in de bloedbaan wanneer we bramensap drinken aangemaakt met water: Op een half uur. Een uur. Twee uur. Drie uur. Vier uur na inname. Vergelijk dat met de hoeveelheid die we opnemen wanneer we dezelfde hoeveelheid bramensap drinken met magere melk toegevoegd. Nul, niks nada. De opname wordt volledig geblokkeerd. Feit. En vergelijkbare resultaten werden dit jaar gevonden bij blauwe bessen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.