Ons diepgewortelde geloof over de heilzame werking van melk en zuivelproducten moet heroverwogen worden. We zijn nog maar net begonnen met de herbeoordeling van de biologische effecten van melk en zuivel als levensmiddel voor mensen. Mensen zijn de enige soort op aarde die vanaf het begin van hun kindertijd tot in de volwassenheid blootgesteld worden aan deze externe hormonale manipulatie. Melk is door de zoogdierevolutie heen zo ontwikkeld dat het normaal gesproken alleen geconsumeerd wordt tijdens de zoogperiode. Het consumeren van koemelk door mensen verstoort het gevoelige endocriene regulatienetwerk vanaf de kindertijd tot ver in de volwassenheid. Terwijl melk opnieuw beoordeeld wordt als voeding voor mensen, zou op zijn minst, gegeven het tumorbevorderende effect van IGF-1 in melk, patiënten met tumorziekten hun consumptie van melk en melkeiwitten moeten beperken. Helaas is het zo dat we niet weten of we een tumor hebben tot het groot genoeg is om opgemerkt te worden.

Hetzelfde geldt voor patiënten met coronaire hartziekten, doodsoorzaak nummer 1 in Amerika, en degene met een familiegeschiedenis van neurodegeneratieve ziekten. Van melk is al vastgesteld dat het een versterkende factor is met betrekking tot de acne-epidemie, maar nog belangrijker is dat overmatige melkconsumptie ziekten kan bevorderen die in verband worden gebracht met een westerse leefstijl.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.