Dieet en acne

Een zeer belangrijke recensie over dieet en acne is dit jaar gepubliceerd in het internationale tijdschrift voor dermatologie. Acne wordt beschreven als een ziekte van de westerse beschaving, een vrijwel universele ziekte die 95% van de tieners treft en ongeveer de helft van de volwassenen hier in de Verenigde Staten. Maar wanneer je naar plaatsen gaat waar nog steeds de meer traditionele diëten worden gegeten — van de meer dan 1000 mensen die zijn onderzocht, is er geen één geval met acne. Melk lijkt hierin de belangrijkste rol te spelen.

De rol van melk

De concentraties van de steroïde hormonen in melk zijn hoog genoeg dat ze mogelijk onze olieproducerende poriën beïnvloeden. Maar, als er zoveel hormonen zitten in melk, dan lijkt acne iets waar we ons het minst zorgen over hoeven te maken. Uit het tijdschrift van de Duitse vereniging voor dermatologie van dit jaar — Melkconsumptie: niet alleen een verergerende factor voor acne, maar een promotor van chronische ziekten in het algemeen. Ja, de potentiële risico’s van koemelkconsumptie bevat onder meer de invloed op de huid. Maar ik ben minder bezorgd over de zogenaamde acne epidemie dan ik ben over de epidemie van dementie, kanker en hart- en vaatziekten. Hoewel voortijdige pubertijd en auto-immuunziekten ook een serieus probleem vormen.

Maar in welke zitten de hoogste concentraties hormonen?
Magere melk? Halfvolle melk? Volle melk? Of karnemelk?

Hier is het onderzoek — en karnemelk bevat de meeste hormonen. Maar wie drinkt er nou karnemelk? Welke komt er op de tweede plek na karnemelk? Is het magere, halfvolle of volle melk? Op de tweede plek van ‘de meest hormoon omvattende melk’ staat.. Magere melk. Waarom maken we ons zorgen? Onder meer vanwege borstkanker. De verzameling stoffen waarvan men vermoed dat ze kanker veroorzaken worden door wetenschappers steeds teruggevonden in melk. Magere melk, op de tweede plaats na karnemelk, in termen van de niveaus van ongeveer een dozijn steroïde hormonen die recent gevonden zijn in melk die verkocht wordt in de detailhandel.

Waarom zitten er zoveel hormonen in melk?

Voor een deel kan dit verklaard worden door wat we met melkkoeien gedaan hebben. Door dieet en genen te manipuleren, is het voor ons nu mogelijk om koeien geforceerd zelfs in de late stadia van de zwangerschap melk te laten geven, aangezien we moeten zorgen dat ze continu zwanger zijn zodat ze melk produceren — dat is goed voor de industrie — Maar gelijk aan het einde van het derde trimester, schieten de hormoonniveaus omhoog, en dat is wat we uiteindelijk drinken. Melk was door de natuur ontworpen om dingen als een gek te laten groeien. Dat is de reden dat het goed is voor baby’s, maar slecht voor tumoren. Goed voor baby koeien, maar slecht voor volwassen mensen die mogelijke kleine microscopische borst of prostaat tumoren bij zich dragen waarvan we niet willen dat ze zo snel groeien. In een studie met 140.000 mannen die dit jaar is uitgevoerd, zorgde 35 gram melkeiwit voor een verhoging van de kans op de ontwikkeling van hoge-graad prostaat kanker met 76%. Dat is verhoogde kans van 2% voor elke gram melkeiwit. Dus een kop kwark per dag kan iemands kans verhogen met ongeveer 50%.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.