Het beste zou dus zijn om elke dag groenten, bonen, bessen, thee en noten tot je te nemen.

Maar is het niet zo dat je van noten dik wordt?

Nee! Hier is de meest recente studie. Twee handen noten werden aan hun dagelijkse dieet toegevoegd en er was geen gewichtstoename. Elk van de 20 studies naar noten en gewichtstoename, 20 van de 20, zeggen hetzelfde — geen gewichtstoename. We weten niet zeker of ze ons metabolisme verhogen of.. de tweede wet van thermodynamica schenden. Hoe dan ook, van noten worden we niet dik. Dat is wat de wetenschap laat zien.

Veganisten versus omnivoren

Van vlees, eieren en melk daarentegen misschien wel. De grootste studie naar veganisten in de menselijke geschiedenis toont niet alleen aan dat veganisten slanker zijn dan de rest, slanker dan vegetariërs die slanker zijn dan omnivoren, maar ook dat veganisten minder last hebben van de aan ouderdom gerelateerde gewichtstoename. We weten niet precies waarom dit zo is, maar het kan gedeeltelijk te maken hebben met soja.

Slanker door soja?

Vergeleken met melk proteïne, voorkomt de proteïne in soja de toename van buikvet die wordt waargenomen met de melk proteïne caseïne. Voed mensen met melk proteïne en je ziet een toename in hun buikvet met 20-40 cm ². Terwijl met hetzelfde dieet, dus precies hetzelfde dieet, met dezelfde hoeveelheid calorieën, alles is hetzelfde, behalve de soja proteïne als vervanging van melk proteïne, en het buikvet neemt met 10-15 cm ² af.

Medicijn of goed dieet?

Er is veel opwinding over het nieuwe vet blokkerende dieet medicijn Alli die zonder recept verkrijgbaar is. Het heeft uiteraard een aantal bijeffecten. Bijeffecten met namen als ‘anale lekkage’. Dit is de eigen website van het farmaceutisch bedrijf die het medicijn promoot, en zij zijn zo bezorgd over de resulterende onbeheersbare diarree dat ze het volgende adviseren: “Het is wellicht een verstandig idee om donker gekleurde broeken te dragen, en om schone kleren mee te brengen naar je werk.” Ze worden gedwongen om in hun advertentie het feit op te nemen dat hun medicijn mogelijk kan leiden dat je op je werk in broek poept! Het komt er denk ik op neer dat je kan kiezen tussen een goed dieet of een goede luier!

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.