We hebben gekeken naar de algemene heilzaamheid van eieren en vlees.

Maar hoe zit het met zuivel?

Schadelijk? Ongevaarlijk? Of gezond?

Over het algemeen… Schadelijk. De belangrijkste bron van calcium binnen het Amerikaanse dieet zijn zuivelproducten. Echter de belangrijkste bron voor de verstopping van slagaderen door verzadigde vetten zijn ook zuivelproducten. Het is daarnaast één van de meest voorkomende allergenen in de Amerikaanse voedselvoorziening. Hoewel koemelk wordt gezien als een belangrijke bron van calcium, komt het met veel bagage.

Melk versus bladgroenten

Melk is daadwerkelijk het perfecte voedsel.. voor baby koeien. Een prachtig ontworpen vloeistof die een kalf van 29.5 kg binnen een jaar verandert in een koe van 227 kg. Dus als we veel aan willen komen, dan misschien.. maar anders zouden we ze hun moeders melk zelf moeten laten drinken. De calcium in donker groene bladgroente zoals kool, broccoli en bok choy wordt twee keer zo goed opgenomen als de calcium uit koemelk. En er zijn extra voordelen: vezels en foliumzuur, ijzer en antioxidanten, en de superster voor gezonde botten: vitamine K. Deze stoffen zitten niet in koemelk.

Baggage in melk

Wat je wel voor extra’s krijgt bij de calcium in koemelk zijn: Verzadigd melkvet, cholesterol, lactose, antibiotica, pesticide, pus en mest. Wanneer wetenschappers pasteurisatie protocollen testen, moeten ze daadwerkelijk rekening houden met de mest in koemelk. “Hitte inactivatie bij koemelk die besmet is met geïnfecteerde mest.” Om na te bootsen wat er normaal in de industrie gebeurd, werden hoge concentraties van mest afkomstig van overleden koeien gebruikt om de koemelk in de studie te besmetten.

Kun je de pus proeven?

Er was dit jaar zelfs een onderzoek over pus. In het tijdschrift voor melkonderzoek, vroegen ze (eerlijk gezegd een walgelijke vraag), “Kun je de pus proeven?” Amerika heeft de hoogste toegestane pusconcentraties in de wereld. Er kunnen meer dan 300 miljoen puscellen in 1 glas zitten! De industrie heeft altijd beweerd dat het niet uitmaakt hoe ontstoken en geïnfecteerd de uiers van onze, door de bio-industrie gefokte, melkkoeien zijn omdat de melk gepasteuriseerd wordt. Het is gekookte pus, dus het vormt geen risico voor de voedselveiligheid.

Wat deze onderzoekers echter deden was kijken of je een verschil kon proeven. Ze maakte twee vaten met kaas, één met melk waar veel pus in zat en de ander volgens de wat strengere Europese richtlijnen. Ze konden niet alleen het verschil proeven, maar de ‘minder pus’ kaas, smaakte beduidend beter.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.