Een huidkanker slachtoffer dat op 50 jarige leeftijd stierf, kan gestorven zijn vanwege een zonnebrand gedurende de tienerjaren. En de mensen die zuivel consumeren: melk, kaas of yoghurt, lopen 2,5 keer zoveel risico op bepaalde vormen van huidkanker. Deze onderzoeker, echter, vondt iets dat zo ongelofelijk krachtig is dat het het risico op huidkanker met wel 50% verlaagd. Dondere bladgroenten halveren ons risico

Donkere bladgroenten verlagen het risico op huidkanker

Ja, maar hoeveel van die groenten moesten deze mensen dan wel eten? Nou, hier heb je de data. Dit zijn de mensen die het meeste van die groenten aten en die half het risico liepen, vergeleken met deze mensen die het minste, gemiddeld slechts zes gram per dag aten. Dat is hetzelfde gewicht als zes paperclips! Die moeten vast per ongeluk het garnituur hebben gegeten zoiets, een takje peterselie dat naast de steak lag. En de inname van donkere bladgroenten in de hoogste rang? Hun kansen op plaveiselcelcarcinoom gehalveerd met slechts 31 gram groenten per dag – – 31 paperclips! Dat is gelijk aan slechts drie bladeren spinazie…1, 2, 3 bladeren per dag. De helft minder kans op deze vorm van kanker. Dat is hoe krachtig deze groenten zijn!

Mijn motto is “Eet je groene groenten elke dag van je leven tot je doodgaat.” Vorig jaar was er een “Groente Overzicht” door de Amerikaanse historie. Generaal George Washington, 1777, gaf het algemene bevel dat de Amerikaanse troepen groene bladgroenten moesten plukken die in het wild groeiden rond hun kampementen om hen te beschermen tegen alle nare ziektes.” Slimme man! Zoals het eten van vlees ons risico op kanker verhoogd, zo verlaagd het eten van planten dat risico.

Dit onderzoek wees uit dat het eten van een grote hoeveelheid plantaardig voedsel onze kans op het krijgen van borstkanker met de helft verminderd, dankzij voedingsvezels. Onthou dat vezels alleen in plantaardig voedsel gevonden wordt. Dieren hebben botten om hen overeind te houden, planten hebben vezels om dat te doen. Maar alleen natuurlijk voedsel is een goede bron van vezels. Geraffineerd voedsel, zoals witte meel, wit brood, witte rijst, witte pasta hebben het meeste van hun vezels verloren.

Hetzelfde met baarmoederhalskanker. Veel dierlijke proteïnes, dierlijk vet, verdubbelen het risico. Veel plantaardige proteïnes, plantaardige vetten, bijna een halvering van het risico.

97.000 vrouwen met eierstokkanker, een andere vreselijke vorm van kanker, werden onderzocht. Veel isoflavonen eten halveert ons risico. Wat is de belangrijkste bron van isoflavonen? Op soja gebaseerd voedsel. Ondanks dat op soja gebaseerde vlees alternatieven vaak de vezels missen in vergelijking met de originele boon, vergelijk plantaardig met dierlijk spek. Dezelfde hoeveelheid maar “Babe” hier heeft vier keer zoveel calorieën, 50 keer zoveel vet, 40 keer zoveel verzadigd vet, oneindig keer zoveel meer cholesterol en slechts 1/4 van de proteïnes. En het verhoogt ons risico op kanker terwijl de op soja gebaseerde spek dat risico kan verminderen.

Het is nogal simpel, niet?

Veel fruit, weinig vlees, minder tumoren.

Ik ben niet alleen maar selectief met deze onderzoeken. Jarenlang heb ik iedereen uitgedaagd om me ook maar een enkel onderzoek te laten zien dat aantoont dat je meer kanker krijgt met een plantaardig dieet. Eerlijk, zo’n onderzoek bestaat niet. Een ander grootschalig onderzoek: Journal of the National Cancer Institute: meer planten, minder kanker. Waarom? Inname van lignanen. Lignanen zijn een klasse in duizenden van verbindingen fytonutriënten. “Photo” betekent plant. Dit zijn speciale plantnutriënten. De beste bron voor lignanen in de wereld? Vlaszaad.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.