Wat is beter? Om onze groente rauw te eten of juist gekookt?

Als je rauw denk.. Dan heb je gelijk. Maar als je denkt dat het gekookt was… Dan heb je ook gelijk!

Een aantal vitaminen zoals vitamine C gaan gedeeltelijk verloren door het koken. Maar aan de andere kant zijn sommige vitaminen juist beter opneembaar door het koken. We krijgen bijvoorbeeld drie keer meer antioxidanten binnen van gekookte wortelen dan van rauwe. Er zitten meer kankerbestrijdende indolen in gekookte broccoli, en meer lycopenen in gekookte tomaten. Zuurdesem verhoogt de mineraal opname uit graanproducten en droog roosteren kan de mineraalopname verhogen van noten.

Er is geen overtuigend bewijs dat rauwe diëten beter zijn dan gekookte plantaardige diëten. Sterker nog, het gepubliceerde bewijs dat er is, is zeer teleurstellend. Uit de enige voedingskundige enquête die ik ken, bleek dat een rauw voedsel dieet ontoereikend was betreffende energie, proteïne, de vitaminen B12 en D, calcium, selenium en zink.

Mythe over enzymen

Er zijn een aantal serieuze mythen die circuleren binnen de rauw voedsel gemeenschap, zoals het geloof dat we een beperkt aantal enzymen in ons lichaam hebben die op de één of andere manier op raken. Dit zou de reden zijn dat we enzymen van levende planten moeten consumeren die gedeactiveerd worden bij het koken. Echter worden ze hoe dan ook door ons maagzuur gedeactiveerd, maar al zou dat niet zo zijn, bepaalde enzymen katalyseren bepaalde reacties in ons lichaam en aangezien we geen planten zijn, hebben we geen plantenenzymen nodig. Ons lichaam maakt alle enzymen aan die we nodig hebben om te functioneren van de proteïnen die we eten en koken zorgt er juist voor dat proteïnen makkelijker verteerbaar zijn. Dus ik adviseer om zowel gekookt als rauw voedsel te eten.

Wat als je toch rauw wilt eten?

Dat gezegd hebbende, we zouden allemaal dagelijks een grote salade moeten eten. We kunnen makkelijk vijf koppen spinazie in één keer op. Dat is hoe we over groenten moeten denken, niet als één of ander klein overgekookt bijgerecht. Maar als je om wat voor reden dan ook 100% rauw wilt eten, dan is het ten eerste belangrijk om B12 supplementen te slikken.

Ten tweede is een dieet gebaseerd op modern gecultiveerde fruit niet voedzaam genoeg. Ze zijn een zwakke schaduw van het wilde fruit zelfs voor onze aapachtige voorouders. Om de voedingswaarde te verhogen zou iemand op zijn minst dagelijks een halve kilo aan donkere bladgroente moeten eten — ongeveer 5 a 10 koppen, en op zijn minst dagelijks 50 gram noten en zaden — ongeveer een halve kop.

En tot slot raad ik rauw voedsel voor jongen kinderen sterk af, gezien ze niet over voldoende maagcapaciteit beschikken. Ondanks dat een volledig rauw voedsel dieet gezond kan zijn, is er geen betrouwbaar bewijs waaruit blijkt dat het gezonder is dan een dieet die bestaat uit geheel plantaardig voedsel, gekookt of niet.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.