Invloed van zuivel op hormonen bij vrouwen

We weten al langer dan een decennia dat vrouwen die vlees eten de hoogste niveaus aan oestrogene hormonen in hun bloedbaan hebben, en veganisten de laagste. Maar misschien komt dat wel doordat veganisten veel slanker zijn. Dit jaar is de consumptie van dierlijke producten definitief in verband gebracht met de niveaus van circulerende steroïde hormonen in het bloed, ongeacht de niveaus van lichaamsvet. De reden dat we bezorgd zijn, is omdat de toenemende consumptie van dierlijke producten mogelijk nadelige effecten heeft op de ontwikkeling van hormoon-afhankelijke kankersoorten. Van de aan dieetgerelateerde risicofactoren, waren de onderzoekers het meest bezorgd over melk en zuivelproducten omdat de melk die we vandaag de dag drinken afkomstig is van zwangere koeien, waarin oestrogeen en progesteron niveaus opvallend hoog zijn. Dat verklaart mogelijk waarom melkdrinkers vijf keer meer kans hebben op tweelingen vergeleken met veganisten. Dit laat zien hoeveel invloed zuivel kan hebben op onze hormonen. Dit jaar is er een baanbrekende studie gepubliceerd in een internationaal tijdschrift voor kindergeneeskunde waarin werd aangetoond aan hoeveel oestrogeen we worden blootgesteld wanneer we melk drinken, gegeven het feit dat de meerderheid van de commerciële melk afkomstig is van zwangere koeien. Tijdens de jaren 60 en 70 maakte genetische manipulatie van melkkoeien het mogelijk dat koeien hun gehele zwangerschap melk geven. Dat is de reden dat de huidige commerciële koemelk zulke grote hoeveelheden oestrogeen en progesteron bevat. In dezelfde periode is er sprake van een enorme toename aan oestrogeen-afhankelijke kwaadaardige ziekten, zoals eierstokkanker, baarmoederkanker, borstkanker, teelbalkanker en prostaatkanker.

Invloed van zuivel op mannen

Het eten en drinken van oestrogenen is niet alleen problematisch voor vrouwen, onderzoek toont aan dat onder verschillende voedingsproducten, koemelk en kaas de hoogste correlatie hebben met het krijgen en sterven aan mannelijke kankersoorten. Vooral voor prepuberale kinderen maakt men zich zorgen over de blootstelling aan exogene oestrogenen in commerciële koemelk. Dus wat zij deden is jonge mannen, van 19 tot 21 jaar, en kinderen, van 7 tot 9 jaar, ongeveer 1 liter koemelk binnen 10 minuten achterover laten slaan. Dit is wat er gebeurde met de mannen. De niveaus van de zwangerschaps oestrogenen oestron schoten binnen een uur na het drinken van de melk met 60% omhoog En hun testosteron niveaus daalde aanzienlijk.

Er zijn mannen die geen sojamelk willen drinken vanwege hun irrationele angst voor fyto-oestrogenen, ondanks dat soja niet de vervrouwelijkende effecten heeft op mannen, echter vinden ze het prima om koemelk te drinken die daadwerkelijk oestrogeen oestrogenen bevat. Binnen het uur dat de melk de darmen bereikte, stegen de oestrogeen niveaus en daalde de testosteron niveaus. Hoe zit het met de kinderen? Hetzelfde, alleen dan erger gezien zij beginnen met zulke lage niveaus. Binnen een uur na het drinken van de koemelk, verdrievoudigde de niveaus van steroïde geslachtshormonen in hun kleine lichamen. De helft van de kinderen konden de melk niet eens op.

Waarom zou ons dit interesseren?

Omdat sommige van deze krachtige oestrogenen gecategoriseerd kunnen worden als kankerverwekkende stoffen. Melk vormt een rijke bron aan deze hormonen en concentreert zich in de borstklierafvoer. Niet iets dat je snel in reclames zult tegenkomen… De bijkomstige onderdrukking van testosteronsecretie geeft aan dat mannen ongetwijfeld beïnvloed worden door commerciële koemelk. En de hoogte, groei en geslachtsrijping bij jonge kinderen kunnen ook beïnvloed worden bij normale inname van koemelk.

Vervroegde pubertijd bij meisjes

Zoals ik vertelde in de laatste aflevering, laten recente onderzoeken over het intreden van de pubertijd een alarmerende trend zien van vroegtijdige seksuele rijping bij meisjes. Tijdens dezelfde periode heeft de exogene (externe) blootstelling aan oestrogenen door de inname van commerciële koemelk zich over de wereld verspreid. Zij denken dat deze inname van koemelk één van de belangrijkste oorzaken is van vroegtijdige seksuele rijping bij jonge kinderen. “Dit verband tussen oestrogenen in koemelk en seksuele rijping bij kinderen moet erkent worden als een belangrijk thema.”

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.