Bij apneu aanvallen stoppen baby’s tijdelijk met ademen. Bij atonie worden baby’s slap na blootstelling aan koemelk. Deze fenomenen kunnen mogelijk ook worden verklaard door extra-centrale activiteit (activiteit buiten de hersenen) van casomorfine.

Wat is casomorfine en waaraan is het gelinkt?

Casomorfine is een opiaat-achtige peptide die door koemelk wordt geproduceerd. Casomorfine is ook verantwoordelijk voor het activeren van pseudo-allergische reacties en andere abnormaliteiten die worden gezien bij wiegendood. Bovendien, net als bij morfine, vertraagt casomorfine de tijd om de maag te legen, en verhoogt ze de kans op reflux bij zuigelingen, waarbij hun maaginhoud in de longen stroomt.

Er kan dus gesteld worden dat het zogenaamde melk-apneu effect uit verschillende componenten bestaat: een opioïd-geïnduceerde ademhalingsdepressie, een aan histamine gerelateerde opioïd-geïnduceerde pseudo-allergische ademhalingsreactie, de invloed op het perifere zenuwstelsel, een door koemelk-geïnduceerde reflux, opgevolgd door aspiratie geïnduceerde apneu.

Wiegendood is niet de enige conditie die in verband wordt gebracht met deze morfine-achtige stoffen, Uit een ander recent medisch tijdschrift, blijkt dat de casomorfinen die vrijkomen uit het melkeiwit van de koe, bèta caseïne, ervan wordt verdacht bij te dragen aan dergelijke condities als autisme, wiegendood, diabetes type 1, kraambedpsychose, bloedomloopstoornissen, en voedsel-allergieën.

In termen van de risico’s op autisme, worden de menselijke casomorfinen, welke als enige gevonden worden in de moedermelk van vrouwen die geen koemelk drinken, in verband gebracht met normale psychomotorische ontwikkeling en spierspanning. In tegenstelling tot de verhoogde niveaus van casomorfine, gevonden in de op koemelk gebaseerde flesvoeding voor zuigelingen, die in verband worden gebracht met een vertraging van de psychomotorische ontwikkeling en spier-spasticiteit. Dit bewijs doet vermoeden dat het onvermogen voor sommige zuigelingen om op adequate wijze casomorfinen afkomstig van runderen te elimineren mogelijk een risicofactor vormt voor de vertraging in de psychomotorische ontwikkeling en andere aandoening zoals autisme.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.