Evolutie heeft een ingenieus idee bedacht voor de binding tussen kind en moeder: kies voor melkeiwitten die worden afgebroken tot peptiden die opium-achtige drugseffecten heeft. Maar wat als de moeder die borstvoeding geeft zelf nog gezoogd wordt door op volwassen leeftijd melk te drinken? Daar heeft de evolutie geen rekening mee gehouden.

Wat is het effect op kinderen die borstvoeding krijgen van moeders die melk drinken?

Een artikel uit het recente rapport dat is verschenen in het tijdschrift voor pediatrische gastro-enterologie en voeding biedt mogelijk een verklaring: “Door Koemelk Veroorzaakte Apneu bij Zuigelingen met een Toegenomen Serum Inhoud van Runder Bèta-Casomorfine-5.” Deze soort casomorfine is één van de opioïdeverbindingen die in onze maag gevormd wordt wanneer we melk drinken. Zuigelingen apneu betekent dat een baby stopt met ademhalen. Zij beschrijven een situatie van een zuigeling die borstvoeding krijgt en lijdt aan terugkerende apneu-aanvallen, die alleen plaatsvinden indien de moeder vooraf verse koemelk heeft gedronken.

Een biochemisch onderzoek toonde hoge niveaus van casomorfine in het bloed van het kind aan. Zij speculeren dat het een opioïde activiteit is die mogelijk een onderdrukkend effect heeft op het ademhalingscentrum in het centrale zenuwstelsel en het fenomeen veroorzaakt dat zij de naam “melkapneu” hebben gegeven. De reden dat we zo bezorgd zijn is omdat 7 tot 10% van de zuigelingen met terugkerende apneu aanvallen niet gered kunnen worden, en sterven aan wiegendood.

De onderzoekers sloten het kind aan op een monitor en wilde hem wat koemelk geven om op die manier een reactie uit te lokken en vast te leggen op video, “maar de moeder van de jongen gaf geen toestemming voor zijn orale provocatie met koemelk, omdat ze vreesde voor het leven van haar kind.” Uiteindelijk veranderde ze van gedachte en toen de jongen vier maanden oud was, deed ze een poging om een reactie bij hem uit te lokken met melk, waarna de duidelijk levensbedreigende situatie opnieuw plaatsvond. Momenteel wordt de 21 maanden oude jongen op een melkvrij dieet gehouden en heeft hij geen symptomen meer.

Het doel van dit rapport, zo concluderen ze, is om de aandacht van onderzoekers te richten op de mogelijkheid van een systematische reactie met een apneu-aanval wanneer de zuigeling wordt blootgesteld aan de eiwitten in koemelk. We zijn ervan overtuigd dat dergelijke klinische situaties zelden voorkomen; echter, het gaat samen met een serieus gevaar voor het leven van de zuigeling die voorkomen kan worden wanneer er een simpele en niet dure ingreep wordt toegepast in de vorm van een melkvrij dieet.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.