Om het even samen te vatten: tot voor kort dacht men dat dierlijk vet de reden was dat dierlijke producten bevattende maaltijden ontstekingsreacties veroorzaken. Het verzadigd vet zou onze darmwand poreus maken, zodat ‘een door vet veroorzaakte verplaatsing van kleine hoeveelheden bacteriële endotoxines’ ‘vanuit de darmen ons bloed in’ de acute immuunreactie zou veroorzaken die in verband wordt gebracht met het eten van Ei- en Worst-McMuffins. Dus ‘tot op heden was de beste theorie dat onze eigen microflora de bron van de endotoxines in ons bloed zouden vormen’.

Maar wacht eens even. Wat valt op als we naar dit plaatje kijken?

Kijk naar de schaal: de ontstekingsreactie begint binnen een paar uur na de maaltijd. Maar waar zijn de bacteriën? Niet in de dunne darm, maar 6 meter verderop in onze dikke darm. En het duurt iets van 8 uur voordat die McMuffin daar aankomt. Dus wat is er aan de hand? Waar zouden die bacteriële endotoxines vandaan kunnen komen, als ze niet van onze eigen darmbacteriën afkomstig zijn?

Misschien komen de endotoxines wel uit het voedsel zelf!

Dit is het onderzoek dat alles heeft veranderd. Ze hebben voor het eerst geprobeerd te bepalen of voedingsmiddelen meetbare hoeveelheden endotoxines bevatten. ‘Om dit te testen, zijn 40 extracten bereid van 27 in het Westers dieet veel gegeten voedingsmiddelen,’ ‘en van elke van deze extracten is getest in hoeverre witte bloedlichamen op hun aanwezigheid reageerden door ontstekingssignalen af te geven. Ze vonden enorme doses endotoxine-equivalenten in een aantal varkens-, kip-, zuivel en chocoladeproducten. Hoezo chocolade? Nou, de eerste stap bij het maken van chocolade is om de bonen bacterieel te fermenteren, maar gelukkig zijn de voordelen van de fytonutriënten — de plantaardige voedingsstoffen — groter dan de nadelen veroorzaakt door de bacteriën zodat het algehele effect is dat het ontstekingsreacties vermindert. Maar hetzelfde kan niet worden gezegd van dierlijke producten…

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.