Waarom veroorzaken dierlijke producten ontstekingsreacties?

De reden dat het eten van plantaardig voedsel in verband wordt gebracht met minder vaak last hebben van ontstekingsreacties, is niet alleen dat je planten eet, maar ook dat je dierlijk voedsel ontwijkt. We weten al 15 jaar dat het eten van een veel dierlijk vet bevattende maaltijd — bij het originele onderzoek gebruikte men Worst- en Ei-McMuffins — onmiddellijk een ontstekingsreactie teweegbrengt, waarvan de piek ca. 4 uur na de maaltijd valt.

Wat gebeurt er na het eten van dierlijke producten?

Kun je je nog herinneren wat ik heb verteld over problemen met het functioneren van het endotheel? Namelijk dat je mensen aan een machine kunt zetten waarmee je via echoscopie de natuurlijke verwijding van hun slagaders kunt observeren? Wat je hier ziet is dat onze slagaders binnen enkele uren na het eten van dierlijk vet verlamd raken, waarmee ik bedoel dat ze nog maar half zo goed openen als normaal. En dat gebeurt niet alleen in onze arm: ons heel slagaderlijk stelsel raakt ontstoken, verstijft, wordt kreupel. En dat door één enkele maaltijd. En net als de boel weer tot rust begint te komen, 5 à 6 uur later, bombarderen we onze slagaders met de volgende lading vlees, eieren of zuivel: bij de lunch.

Op deze manier ervaren we het grootste deel van ons leven een constante milde ontstekingsreactie, wat een risicofactor is voor het ontwikkelen van ontstekingsziektes als hart- en vaatziektes, diabetes, kanker; één maaltijd per keer. Gebeurt hetzelfde in onze longen? Ja, en wederom binnen enkele uren. Een ontstekingsreactie in onze luchtwegen en longen. Een enkele dierlijk vet bevattende maaltijd, die niet alleen na tientallen jaren schade veroorzaakt, maar ook meteen, op dat moment.

Maar wat veroorzaakt de ontstekingsreactie?

Nou, bedenk wat een ontstekingsreactie is: een immuunreactie op een waargenomen of vermoede dreiging. En wat is de dreiging die het lichaam denkt te moeten aanvallen? In de eerste plaats vermoedden wetenschappers dat het net als bij artritis werd veroorzaakt door dierlijke eiwitten, en dat het lichaam daarop reageerde, omdat het een indringer meende te herkennen. En de reden dat plantaardige voeding géén ontstekingsreactie veroorzaakt was — zo dacht men — dat ons lichaam planten niet als bedreigend ervaart. Maar van het eten van slagroom krijg je exact dezelfde ontstekingsreactie. En omdat er in slagroom nauwelijks dierlijk eiwit zit, ging men de rol van dierlijk vet onderzoeken. Verzadigd dierlijk vet: dingen als botervet, varkensvet, runder-/schapenvet, of kippenvet.

Maar daarmee is de oorspronkelijke vraag nog steeds niet beantwoord: namelijk wat valt ons lichaam aan? Omdat ons immuunsysteem vet niet zomaar aanvalt, zijn ze verder gaan zoeken, en hebben ze het bloed van dezelfde mensen vóór en ná maaltijden vergeleken. En hierbij vonden ze iets wonderbaarlijks: namelijk dat mensen na een dierlijke producten bevattende maaltijd aan endotoxemie lijden. Hun bloed zit dan vol met bacteriële gifstoffen genaamd endotoxines. Goed, dat verklaart de ontstekingsreactie. We zijn geëvolueerd om zeer gevoelig te zijn voor bacteriële invasies, en als ons bloed na een maaltijd vol met endotoxines zit, zal dat de reden zijn dat ons immuunsysteem denkt te worden aangevallen.

Maar waar komen de endotoxines vandaan?

Nou, de onderzoekers wisten dat endotoxines uit bacteriën komen, dus ze dachten ‘goh, waar vindt je bacteriën? In je darmen.’ Dus misschien zorgt het dierlijk vet er wel voor dat onze darmwand poreus wordt, zodat onze eigen bacteriën onze bloedbaan kunnen binnendringen, om daar de ontstekingsreactie te veroorzaken die optreedt na elke maaltijd. En dat is inderdaad wat ze vonden.. bij muizen: als je ze varkensvet voert, raken hun darmen lek. En dus was de theorie jarenlang dat verzadigd vet de doorlatendheid van onze darmwand verhoogt, en dat bacteriën dankzij die poreusheid door de beschermende lagen van je darmwand heen komen.

Maar geldt dat ook voor mensen? Wordt vervolgd…

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.