Na slechts een paar dagen wandelen en gezonde volwaardige plantaardige producten eten, daalt het niveau IGF-1 in ons bloed voldoende om kankercelgroei te kunnen gaan omkeren.

Maar wat gebeurt er als we zo blijven eten?

Naar zo’n Pritikin-kuuroord gaan en twee weken gezond leven is één ding, maar wat gebeurt er op de lange termijn? Kruipt je IGF-1-niveau dan weer omhoog naar het gemiddelde voor iemand die eet volgens het Standaard Amerikaans Dieet (S.A.D.)? Nee. Hier zie je het niveau na elf dagen, en het wordt alleen maar beter. Mensen die 14 jaar een plantaardig dieet volgen, hebben half zoveel IGF-1, en meer dan 2 keer zoveel IGF-1-bindend eiwit in hun lichaam als mensen die volgens het S.A.D. eten. We weten dat het eten van minder dierlijke producten leidt tot een lager IGF-1-niveau, maar hoe ver moet je het verlagen?

Hoe plantaardig moet ons dieet worden?

Nou, laten we eens kijken wat voor IGF-1-niveau vleeseters hebben, vergeleken met vegetariërs, en veganisten. Het doel van dit onderzoek was om te bepalen of het volgen van een plantaardig dieet in verband kon worden gebracht met het hebben van een lager IGF-1-niveaus dan bij vleeseters of lacto-ovo-vegetariërs wordt gevonden. En dit is wat ze vonden: alleen de veganisten hebben significant lagere IGF-1-niveaus. En hetzelfde verband vonden ze als ze keken naar de hoeveelheid IGF-1-bindend eiwit in het bloed: alleen de veganisten waren significant beter in staat overtollig IGF-1 te neutraliseren. Dit onderzoek was uitgevoerd op vrouwen.

Wat vonden ze bij veganistische mannen?

Bij hen vonden ze hetzelfde. Dus ondanks dat veganistische mannen meestal significant hogere testosteronniveaus hebben dan zowel vegetariërs als vleeseters, wat een risicofactor is voor prostaatkanker, is de reden dat plantaardige diëten de progressie van prostaatkanker lijkt te kunnen omkeren, dat ze zo’n laag IGF-1-niveau hebben. Dus meer testosteron, maar minder kanker. De conclusie is dat of je nou man of vrouw bent, vegetarisch eten niet helpt bij het verlagen van je IGF-1-niveau. Om het niveau kankergroei-bevorderende hormonen in je bloed significant te verlagen lijkt het erop dat het nodig is om dierlijke producten volledig te vermijden. Het goede nieuws is dat we, gegeven wat we nu over IGF-1 weten, kunnen voorspellen dat een “vetarm veganistisch dieet zeer effectieve bescherming biedt tegen, bijvoorbeeld, postmenopauzale borstkanker.”

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.