Als je een antibioticum ontwikkelt, wil je geen medicijn maken dat bijvoorbeeld DNA vernietigt. Want DNA is iets dat bacteriën en mensen met elkaar gemeen hebben. Het zou de bacteriën vernietigen, maar het zou ons ook doden. Dus, veel antibiotica vallen de celwand van de bacterie aan, iets wat bacteriën wel hebben en wij niet. Anti-schimmelmedicijnen vallen de unieke celwanden van schimmels aan. Pesticiden kunnen het speciale uitwendige skelet van insecten aanvallen.

Hoe kanker bestrijden?

Maar kanker bestrijden is lastiger, want kankercellen zijn onze eigen cellen. Dus bij het bestrijden van kanker proberen we de verschillen te vinden en uit te buiten tussen kankercellen en gewone cellen. Veertig jaar geleden werd een gedenkwaardig onderzoek gepubliceerd, dat aantoonde dat veel menselijke kankercellen totaal afhankelijk zijn van ‘methionine’. 

Veel menselijke kankercellen zijn totaal afhankelijk van 'methionine'
Afbeelding: De invloed van de vervanging van methionine door homocysteïne op de overleving van kwaadaardige en normale volwassen zoogdiercellen in cultuur.

Je kunt normale cellen laten groeien in een petrischaal zonder ze het aminozuur methionine te geven. De normale cellen floreren, maar zonder methionine gaan kankercellen dood. Normale cellen uit de borst bijvoorbeeld, groeien hoe dan ook, met en zonder.

groei-van-menselijke-borst-fibroplasten
Grafiek: Groei van menselijke borst fibroplasten

Maar dit zijn leukemiecellen. Zij hebben de toegevoegde methionine nodig om te groeien, want anders sterven ze af.

Groei van menselijke monocytische leukemiecellen
Grafiek: Groei van menselijke monocytische leukemiecellen

Wat doet de kanker met de methionine?

Tumoren maken er een gasvormige stof van dat zwavel bevat. Speciaal getrainde honden kunnen dat ruiken. Er zijn moedervlek-snuivende honden, die huidkanker detecteren. Er zijn adem-snuivende honden, die mensen met longkanker eruit kunnen halen. Plas-snuivende honden die blaaskanker kunnen constateren. En ja, je raadt het al… scheet-snuivende honden voor darmkanker. Dokters kunnen nu hun labrador meenemen naar het laboratorium. Het geeft een hele nieuwe betekenis aan het woord ‘pet-scan’.

Speciaal getrainde honden kunnen kanker ruiken
Afbeelding: Speciaal getrainde honden kunnen kanker ruiken
Expressie van het biochemische defect van methionine-afhankelijkheid in nieuwe patiënttumoren in primaire histocultuur
Wetenschappelijk artikel: Expressie van het biochemische defect van methionine-afhankelijkheid in nieuwe patiënttumoren in primaire histocultuur

Methionine-afhankelijkheid komt niet alleen voor in kankercellen in een petrischaal. Tumoren die net uit patiënten gehaald zijn, laten zien dat veel kankers biochemische gebreken lijken te hebben, waardoor ze afhankelijk zijn van methionine. Waaronder tumoren van de darm, borst, eierstok, prostaat en de huid.

Chemische bedrijven vechten om de eerste te zijn met een medicijn dat methionine vernietigt. Maar omdat de bron van methionine vooral in ons voedsel gevonden wordt, zou het een betere strategie kunnen zijn om methionine niveaus te verlagen door de inname van methionine te verlagen. Voedsel dat veel methionine bevat uitbannen om de groei van kanker te verminderen.

een overzicht van de afhankelijkheid van methionine en de rol van methioninebeperking bij de beheersing van de groei en levensduur van kanker
Wetenschappelijk artikel: een overzicht van de afhankelijkheid van methionine en de rol van methioninebeperking bij de beheersing van de groei en levensduur van kanker

Dit is de gedachtegang: stoppen met roken, een dieet dat veel planten bevat, en andere gezonde leefgewoonten, kunnen de meeste kankers voorkomen. Helaas doen de meeste mensen dat niet en het gevolg is dat ieder jaar honderdduizenden Amerikanen uitgezaaide kanker krijgen. Chemotherapie geneest maar een paar soorten uitgezaaide kanker. Helaas is het overgrote deel van veel voorkomende uitgezaaide kankers, zoals borst-, prostaat-, darm- en longkanker, dodelijk. Daarom hebben we dringend nieuwe strategieën nodig om uitgezaaide kanker te behandelen. En het beperken van methionine in het dieet, zou zo’n nieuwe strategie kunnen zijn.

Waar vinden we methionine?

Met name in kip en vis. Melk, rood vlees en eieren bevatten minder. Maar als je echt voedsel met weinig methionine wilt, dan moet je fruit, noten, groenten, granen en bonen eten. Met andere woorden: methionine beperking kan bereikt worden met behulp van een overwegend veganistisch dieet.

methioninegehalte in voeding
Grafiek: methioninegehalte in voeding

Waarom schrijven oncologen dit niet voor?

kan methioninebeperking door voeding de effectiviteit van chemotherapie verhogen in de behandeling van geavanceerde kanker
Wetenschappelijk artikel: Kan methioninebeperking door voeding de effectiviteit van chemotherapie verhogen in de behandeling van geavanceerde kanker?

Ondanks veel veelbelovende pre-klinische en klinische onderzoeken in de afgelopen jaren, worden methionine beperking en andere behandelingen van kanker door middel van een dieet, nog niet vaak toegepast in de klinische praktijk. De meeste artsen en onderzoekers zijn waarschijnlijk onbekend met diëtaire maatregelen tegen kanker. Ah.. dat is zacht uitgedrukt.

Veel anderen beschouwen aminozuurrestrictie als een ouderwets idee, omdat het al tientallen jaren wordt onderzocht. Echter, veel goede ideeën blijven decennia of zelfs eeuwen liggen, voordat ze van waarde in de kliniek blijken te zijn.

Als het goed ontwikkeld wordt, zou methionine beperking door middel van dieet, op zichzelf of in combinatie met andere behandelingen, een groot effect op patiënten met kanker kunnen hebben.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.