In de jaren 50, had men het idee dat bepaalde gevallen van constipatie bij kinderen werd veroorzaakt door de consumptie van koemelk, maar het is toen niet getest. 40 jaar later kwam hier verandering in. We dachten eerst dat de meeste vormen van chronische constipatie bij baby’s en jonge kinderen psychisch was. Ze waren anaal retentief, of hadden een bepaalde darmaandoening.

Onderzoek op 27 geconstipeerde kinderen met koemelk

Maar deze onderzoekers onderzochten 27 baby’s die naar hun pediatrische gastro-enterologie kliniek werden gebracht met chronische idiopathische constipatie, ofwel, ze hadden geen idee wat het veroorzaakte, en probeerde koemelk proteïne uit hun dieet te halen. Binnen drie dagen waren 21 van de 27 kinderen genezen. Symptomen keerden zich volledig om wanneer koemelkvrije diëten werden toegepast, en er was een klinische terugval tijdens twee daaropvolgende koemelk uitdagingen, toen ze probeerden om koemelk opnieuw te introduceren en de constipatie binnen 24 tot 48 uur weer terugkwam. Ze probeerden dit twee keer, met hetzelfde resultaat. Ze hielden vast aan het melkvrije dieet, kwamen een maand later terug, en waren nog steeds genezen en hun eczeem en niesbuien verdwenen ook! De onderzoekers concludeerden dat vele gevallen van chronische constipatie bij jonge kinderen— voor meer dan driekwart waarschijnlijk door een onderliggende koemelkallergie wordt veroorzaakt.

Andere methoden

Chronische constipatie is een veel voorkomend probleem bij kinderen, die vaak vezels en laxeermiddelen krijgen voorgeschreven. Als dat niet werkt kunnen er diverse laxeermiddelen in steeds hogere doseringen worden toegepast, en dat hoeft nog steeds niet te werken. Vijf jaar later lijdt nog steeds een aanzienlijk deel van de kinderen hier aan. Het kan zelfs doorzetten tot aan de volwassenheid. Het binnen een paar dagen genezen van de aandoening door simpelweg koemelk weg te laten was een echte doorbraak.

Koemelk versus sojamelk bij kinderen

Maar het was een open onderzoek wat betekent dat het niet geblindeerd of placebo-gecontroleerd was, tot dat… dit baanbrekende onderzoek werd gepubliceerd in ‘the New England Journal of Medicine’. Een dubbelblind, cross-over onderzoek: koemelk versus sojamelk. 65 kinderen die leden aan chronische constipatie, allemaal eerder behandeld met laxeermiddelen zonder succes; 49 hadden anale kloven, ontstekingen en zwellingen. Er is sprake van een anale kloof wanneer er sprake is van een scheur of barst in de anus, zeer pijnlijk. Ze gaven hen of koemelk of sojamelk voor twee weken en wisselde daarna om.

Wat gebeurde er?

Bij twee derde van de kinderen was de constipatie verholpen terwijl ze sojamelk kregen. En de anale kloven en pijn genazen, terwijl geen van de kinderen die koemelk kregen positief reageerden. Bij 44 van de respondenten werd de relatie met overgevoeligheid voor koemelkeiwit steeds opnieuw bevestigd door middel van een dubbelblinde uitdaging met koemelk. Al deze aandoeningen, inclusief de meest ernstige anale kloven, verdwenen op een koemelkvrij dieet en kwamen binnen enkele dagen weer terug wanneer koemelk weer aan hun dieet werd toegevoegd. Dit kan mogelijk verklaren waarom kinderen die meer dan één glas melk per dag drinken acht keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van anale kloven. Het weglaten van koemelk kan bij volwassenen ook helpen, maar wanneer je ze weer uitdaagt om koemelk te drinken gaat hun pijn ook weer van 0 terug naar 8 of 9 op een schaal van 1 tot 10. Zoals ik als zei, het is erg pijnlijk. Koemelk draagt waarschijnlijk ook voor een belangrijke gedeelte bij aan steeds terugkerende luieruitslag.

Waarom eigenlijk?

Al deze onderzoeken die kijken naar biopsie weefselmonsters van patiënten met chronische constipatie vanwege overgevoeligheid voor koemelkeiwit hebben tekenen van rectale ontstekingen. Het komt er uiteindelijk op neer dat voor alle kinderen met constipatie die niet reageren op behandelingen, het de moeite waard is om te overwegen om voor een periode koemelk weg te laten. Onderzoeken van over de hele wereld hebben nadien deze bevindingen bevestigd, door tot wel 80% van kinderconstipatie te genezen met de overstap naar sojamelk of rijstmelk.

Zuivelvrij dieet

Een veel voorkomend probleem met de onderzoeken is echter dat wanneer ze kinderen lieten overstappen van koemelk naar zuivelvrije melk, de kinderen nog steeds andere zuivelproducten gegeten konden hebben— ze controleerden niet het achtergrond dieet… tot nu. Een onderzoek uit 2013 liet geconstipeerde kinderen stoppen met alle vormen van zuivel en 100% genas, vergeleken met de 68% in het onderzoek uit The New England Journal waar het achtergrond dieet onbelemmerd was. Het is zelfs zo dat het originele onderzoek van 20 jaar geleden, de koemelk verving met sojamelk of… ezelinnenmelk. Beiden waren beter dan koemelk, maar helemaal geen moedermelk is waarschijnlijk het beste.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.