Er is bezorgdheid geuit over het feit dat koemelk oestrogenen bevat en de groei van hormoongevoelige tumoren kan stimuleren. Er is bezorgdheid dat de consumptie van zuivelproducten zowel de omzetting van prekankerletsels, ofwel het proces van gemuteerde cellen naar invasieve kanker, bevordert alsook de progressie van hormoonafhankelijke tumoren verhoogt.

Prostaatkanker en eetgewoonten in Japan

Dit was aanvankelijk verondersteld op basis van suggestieve populatieschaal gegevens als deze: Een 25-voudige toename van prostaatkanker in Japan vanaf de oorlog. Wat gebeurde er met hun eetgewoonten gedurende die periode? Een 5, 10, 20-voudige toename in de consumptie van eieren, vlees en zuivel, terwijl de rest van hun eetgewoonten redelijk stabiel bleven. Maar hun eetgewoonten waren niet de enige grote verandering binnen de Japanse leefstijlen gedurende de tweede helft van de 20ste eeuw. Tegelijkertijd, ondanks dat landen met hogere zuivelconsumptie vaker te maken hebben met prostaatkankersterfgevallen, ten opzichte van landen met lagere zuivelconsumptie, kan er sprake zijn van honderden verstorende variabelen, maar het prikkelt zeker de belangstelling om de mogelijkheid te onderzoeken.

Prostaatkankercellen en koemelk in een petrischaal

Deze recente studie vertegenwoordigt het andere uiterste, waarbij zoveel mogelijk factoren gecontroleerd worden. De prostaatkankercellen werden buiten het lichaam geïsoleerd door ze in een petrischaal te doen en ze direct te besprenkelen met koemelk. Ze kozen voor biologische koemelk omdat ze het effect van toegevoegde hormonen wilde uitsluiten, en alleen het effect wilden meten van de groei en geslachtshormonen die van nature in koemelk voorkomen. Ze ontdekte dat koemelk de groei van menselijke prostaatkankercellen stimuleert in elk van de 14 apart uitgevoerde experimenten, wat leidde tot een verhoging van de kankergroei met een gemiddelde toename van meer dan 30%. In tegenstelling tot amandelmelk die de groei van deze kankercellen met meer dan 30% onderdrukte.

Maar hoe zit het bij mensen?

Omdat iets in een petrischaal of reageerbuis gebeurt wil dit nog niet zeggen dat hetzelfde gebeurt in een persoon. Het is enkel suggestief bewijs dat toegepast kan worden om een verzoek in te dienen om geld te krijgen zodat onderzoek naar daadwerkelijke mensen kan worden gedaan. Er zijn over het algemeen twee manieren om dit te doen: Aan de hand van retrospectieve studies die terugkijken. Hierbij worden prostaatkankerpatiënten onderzocht en wordt gekeken wat ze in het verleden hebben gegeten. En prospectieve studies die vooruit kijken. Hierbij wordt eerst naar mensen hun eetgewoonten gekeken om ze vervolgens voor een paar jaar te volgen en te kijken wie er kanker krijgt.

De terugkijk methode staat bekend onder de naam ‘case-controle studie’, hierbij kijken ze naar gevallen van kanker en vergelijken ze hun eetgewoonten met een controlegroep, en de vooruitkijkende methode wordt een cohortstudie genoemd omdat ze een groep mensen volgen. En, als je er echt iets bijzonders van wil maken, dan kan je een zogenaamde meta-analyse uitvoeren, waarbij je de beste onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan combineert tot één geheel en kijkt wat de balans van de beschikbare bewijzen laat zien.

Meta-analyse van kankerstudies

Ok, dus hier gaan we. De laatste meta-analyse van de beste case-control studies ooit gedaan met betrekking tot dit onderwerp laten zien dat zuivelconsumptie een risicofactor vormt voor prostaatkanker. En de laatste meta-analyse van de beste cohort studies die ooit zijn gedaan stelt ook dat zuivelconsumptie een risicofactor vormt voor prostaatkanker. En zelfs nieuwere onderzoeken stellen dat melkinname tijdens de adolescentie mogelijk zorgt voor extra risico’s voor de vorming van kanker later in het leven. Ondanks dat hormoongerelateerde kankersoorten tot één van de meest voorkomende doodsoorzaken behoren, zoals gesteld in het tijdschrift van het Nationale Kankerinstituut, “We weten simpelweg niet welke hormonen, en hoeveel, er in het voedsel zit dat we tot ons nemen.”

Vreemde situatie

Meer aandacht is besteed aan onderzoek naar illegaal gebruik van designer steroïden door olympiërs en balspelers dan onderzoek naar de effecten van hormonen in ons eten op kanker en andere ziekten die van invloed zijn op miljoenen. Er is daarom een voorstel gedaan om de niveaus van steroïde en andere hormonen en groeifactoren te controleren die in al het voedsel zit dat zuivel en vlees bevat, maar tot op heden is dat nog niet gedaan.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.