Nieuwe data toont een DNA-beschermende stof aan in sommige groenten- en fruitsoorten dat ook warmtegevoelig blijkt te zijn maar het gaat niet om vitamine C, zoals bevestigd door een studie die vitamine C testte en geen DNA-beschermend effect vond evenals geen herstel van DNA. Het carotenoïde bèta-cryptoxanthine, voornamelijk te vinden in citrusvruchten, blijkt alvast kandidaat te zijn.

Werking van de fytonutriënten in citrusvruchten

Als je cellen blootstelt aan een mutagene chemische stof, kan dit fysieke breuken veroorzaken aan DNA-strengen, maar binnen het uur linken DNA-reparatie-enzymen het grootste deel van ons DNA weer aan elkaar. Maar als je deze fytonutriënten in citrusvruchten toevoegt, kan je de snelheid verdubbelen waarmee DNA wordt hersteld. Dit geldt voor cellen in een petrischaal, maar wat gebeurt in de mens zelf? Als iemand een glas sinaasappelsap drinkt en twee uren later bloed laat trekken, zal de DNA schade veroorzaakt door een oxiderende chemische stof dalen, terwijl het drinken van limonade, niet helpt.

Fruit en kanker

Dus mensen die meer fruit eten, ondervinden zij minder DNA schade? Ja, vooral vrouwen. Zorgt dit voor minder kankergevallen? Het lijkt erop. Citrusvruchten op zich zijn al gelinkt aan een 10% daling van het risico op borstkanker. Het toedienen, aan patiënten waarbij recentelijk borstkanker werd vastgesteld, van fytonutriënten in citrusvruchten, zorgde voor ophoping van deze fytonutriënten in het borstweefsel, al klaagden velen van “citrus oprispingen” vanwege het toegediende geconcentreerde extract. Daarom probeerden onderzoekers ook lokale toediening als alternatieve doseringsstrategie, door vrouwen massageolie te laten aanbrengen met sinaasappelsapsmaak op hun borsten elke dag. Dit verzoek werd uitstekend uitgevoerd, maar werkte niet. We dienen het voedsel toch op te eten.

Supplementen versus onbewerkt fruit

Waarom niet gaan voor carotenoïde supplementen om DNA-herstel te stimuleren? Omdat het niet werkt. Voedingssupplementen brachten geen veranderingen op gang van het DNA-herstel, maar het eten van wortelen maakt wel een verschil. Dit wijst erop dat onbewerkt voedsel belangrijk is om DNA-herstel op peil te houden. Het drinken van sinaasappelsap heeft een beschermend effect tegen leukemie bij kinderen, maar er werd geen bescherming gevonden tegen huidkanker. Maar het meest opvallende was de bescherming die het consumeren van citrusschillen zou geven. Wie eet er nu sinaasappelschillen? Veel mensen blijkbaar. Het drinken van sinaasappelsap verhoogd het risico van het meest ernstige type huidkanker. Dagelijkse consumptie wordt geassocieerd met een 60% verhoogd risico. Dus nogmaals, is het beter om te kiezen voor onbewerkt fruit. En je kan de citrusvruchten onbewerkt eten door ze te raspen bij je maaltijd.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.