Naarmate we ouder worden, verstijven onze bloedvaten. Dit zijn metingen van de stijfheid van onze aorta, de belangrijkste slagader die uit het hart komt, naarmate we ouder en ouder worden. Terwijl onze aorta verstijft leidt het tot een reeks pathologische veranderingen zoals het blootstellen van onze hersenen en nieren aan grotere drukschommelingen, hetgeen het risico op een beroerte en een verslechtering van de nierfunctie verhoogt.

Knoflook en slagaders

Degenen die echter knoflook consumeren, iets minder dan een kwart theelepel knoflookpoeder per dag, blijken een minder stijve aorta te hebben. Wij denken dat dit komt omdat knoflook de functie van de binnenkant van onze slagaderen lijkt te verbeteren, wat onze bloedvaten helpt te ontspannen. Maar de beschermende mechanismen van knoflook tegen hart- en vaatziekten zijn meervoudig, en beschikken over een combinatie van anti-stolling, anti-klonter, antioxidant, bloeddruk en cholesterol verlagende effecten. De laatste herziening suggereert dat een lange termijn knoflook inname het slechte cholesterol kan laten afnemen met ongeveer 10%, maar de bloedverdunnende effecten hiervan zijn zodanig dat de Amerikaanse Gemeenschap van Anesthesiologie aanraadt om de knoflook inname een week voor electieve operatie te stoppen. Of, vermoedelijk, kan je het ook gewoon doodkoken.

Rauw versus gekookt

Anders dan de antistolling componenten die zich concentreren in de gele vloeistof rond tomatenzaad, deze zijn warmtebestendig, gaat de plaatjesremmende activiteit in knoflook en uien verloren bij het koken. Hier zie je de bloedplaatjes remming van rauwe knoflook in vergelijking met gekookte knoflook, die was ongeveer net zo laag als rauwe ui. Dus knoflook lijkt ongeveer 13 maal krachtiger te zijn dan ui, en knoflook rauw eten lijkt beter te zijn dan gekookt, wat suggereert dat knoflook en uien meer krachtige remmers van bloedstolling kunnen zijn wanneer deze in rauwe in plaats van gebakken of gekookte vorm wordt geconsumeerd. Zo vlak voor de operatie zou het goed kunnen zijn om knoflook te koken, maar hoe zit het met de rest van de tijd waarin we proberen de bloedplaatjes overactiviteit te onderdrukken om het risico op hartaanvallen en beroertes te verlagen? Aangezien knoflook en ui normaal gesproken worden geconsumeerd in gekookte vorm, wordt hun doeltreffendheid als preventieve kruiden bij hart-en vaatziekten in twijfel getrokken. Maar kijk, we kunnen de rauwe ui op onze salades doen, of doe rauwe knoflook in salsa, dressings, dips of pesto.

Wachten voor het koken

Of we kunnen het pletten of hakken, waarna je tien minuten wacht om het daarna te koken. Hier is de bloedplaatjes remmende kracht van rauwe knoflook, en als je het een paar minuten kookt is er niks aan de hand, maar na vijf minuten zijn de voordelen verloren gegaan. Maar als je het eerst plet en wacht, blijft een deel van de plaatjesremmende activiteit wat langer behouden. Dat komt omdat het enzym dat de antiplatelet verbindingen maakt wordt geactiveerd door het pletten, maar sneller door de warmte wordt vernietigd dan de verbindingen die het creëert. Dus door eerst te pletten en het enzym zijn werk te laten doen voor het koken kan het functieverlies worden vertraagd. Nog beter, net zoals we broccoli enzymen kunnen toevoegen in de vorm van rauwe radijs of mosterdpoeder om de voordelen van broccoli te stimuleren, kan de toevoeging van een beetje rauwe knoflooksap aan gekookte knoflook de volledige aanvulling van plaatjesremmende activiteit herstellen die volledig verloren was gegaan zonder de rauwe knoflook toevoeging.

Wanneer uien worden gekookt, gaat de plaatjesremmende activiteit op dezelfde wijze binnen tien minuten verloren. Maar dan gebeurt er iets vreemds. Na 20 of 30 minuten koken is het effect op de bloedplaatjes omgedraaid en lijkt het de zaken nog erger te maken. Significante pro-bloedplaatjes activerende effecten suggereert dat uitvoerig gebakken uien de bloedplaatjes stimuleren in plaats van afremmen. Dit was echter in een reageerbuis. Gelukkig wanneer het wordt getest bij mensen, zelfs wanneer uien in kokend water worden gedaan, vervolgens gedurende tien minuten worden gebakken, en men het tot slot voor 30 minuten laat sudderen, daalt de bloedplaatjes activering binnen een uur en drie uur na uiensoep consumptie.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.