Het voorkomen van darmkanker

Het meest uitgebreide rapport over voeding en kanker in de geschiedenis wordt voortdurend bijgewerkt met alle nieuwe onderzoeken. Een paar jaar geleden betrokken ze in hun update over colorectale kanker diverse vleeswaren, inclusief verwerkt vlees, als een overtuigende oorzaak van colorectale kanker, hun hoogste niveau van bewijskracht, werd meer recent bevestigd als een kankerverwekkende stof door de Wereld Gezondheidsorganisatie. Effectief betekent: boven een redelijke twijfel. De belangrijkste boodschap was dat de beste preventie van colorectale kanker bestaat uit een combinatie van meer lichaamsbeweging met een vezelrijk en vleesproduct-arm dieet. De helft minder van een sandwich met kalkoen verlaagt mogelijk het totale aantal colorectale kankergevallen met ongeveer 20%.

Deze update heeft verschillende gevolgen op de kankerrichtlijn, maar deze paper in de industriële publicatie ‘Meat Science’ besloot zich te focussen op de kant van het verhaal vanuit de consument, omdat in hun ogen elke consument op een bepaald moment in de toekomst een patiënt is en vice-versa, maar chronische ziekte hoeft niet steevast het gevolg te zijn van veroudering. Alhoewel het bewijs voor de relatie tussen darmkankerrisico en de inname van bewerkte vleeswaren niet kan worden ontkend, stellen ze voor verder onderzoek te doen.

De informatie naar de mensen brengen

Laten we bijvoorbeeld het risico van de consumptie van vlees vergelijken met andere risicovolle praktijken — alcohol, gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, roken. In vergelijking met longkanker en roken, lijkt vlees misschien niet zo slecht. Maar de consument zal waarschijnlijk niet eens horen over de richtlijnen voor de preventie van kanker. Consumenten worden tegenwoordig overladen met informatie. Het is dus waarschijnlijk dat de update over colorectale kanker wegzakt in de informatie cloud.

Gedachtegangen van de vleesindustrie

En zelfs als de consumenten het zien, denkt de vleesindustrie dat het ze niet veel kan schelen. Voor consumenten in de westerse wereld komt de rol van gezondheid, hoewel belangrijk, niet in de buurt van smaakbevrediging bij het vormgeven van hun uiteindelijke keuze voor vlees en vleesproducten. Het is daarom twijfelachtig dat de herziene aanbevelingen op basis van de carcinogene effecten van vleesconsumptie aanzienlijke veranderingen in het gedrag van de consument zullen opleveren.

En artsen en voedingsprofessionals worden meegenomen in deze betutteling dat mensen zich niet genoeg bekommeren om hun gezondheid om te veranderen. Deze klassieke paper uit een toonaangevend voedingstijdschrift dreef de spot met het idee dat mensen ooit zouden overstappen naar een “verstandig dieet,” en daarmee hun inname zouden verminderen van dierlijke eiwitten en vet, ongeacht hoeveel kanker werd voorkomen. “De kans op het verminderen van de consumptie van vet, eiwitrijk voedsel, ofwel van elk vorm van voedsel die in belangrijke mate darmkanker kunnen voorkomen zijn vrijwel nihil.”

Neem bijvoorbeeld hart-en vaatziekten. Hiervan weten we dat we deze kunnen voorkomen en behandelen met een gelijksoortig dieet, maar de bevolking zal het niet doen. “Het dieet,” zo zeggen ze, “zou te veel van zijn smakelijkheid verliezen.” Het genot van ham, met andere woorden, weegt grotendeels zwaarder dan andere overwegingen, dat hoewel gezondheid en welzijn steeds belangrijkere factoren zijn, bij de beslissingen van de consument.

Gedachtegangen van de vleesindustrie versus de realiteit

Dit artikel uit Meat Science van 1998 vreesde dat, tenzij het eten van vlees verenigbaar wordt met voedsel dat gezond en geheel is, het maar een kleine rol in het dieet zal spelen in de ontwikkelde landen gedurende de komende tien jaar. Hun voorspelling kwam niet echt uit. Hier is de vleesconsumptie per persoon gedurende de afgelopen 30 jaar: stijging, stijging. In 1998 werd het artikel in Meat Science gepubliceerd, waarbij men zich zorgen maakt over de vleesconsumptie de komende tien jaar, waarna deze zelfs verder steeg, maar vervolgens lijkt af te vlakken, voordat het flink begint te dalen. De vleesconsumptie is met ongeveer 10% gedaald in de afgelopen jaren. Miljoenen Amerikanen minderen met vlees. Dus vertel me niet dat mensen niet bereid zijn om hun dieet te veranderen.

Desondanks blijven we vage richtlijnen en voedingsadviezen krijgen omdat de autoriteiten zich afvragen: welke veranderingen in het dieet aanvaardbaar zijn voor de bevolking, in plaats van dat ze ons alleen vertellen wat de best beschikbare wetenschap zegt en ons zelf laten nadenken over het risico op kanker terwijl we onszelf en onze gezinnen voeden.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.