Op 1 April, 1998 keurde de FDA de kunstmatige zoetstof sucralose, ofwel één-zes-dichloor-één- zes-di- deoxy-beta-D-fructo-furanosyl- (Zeg dat 5 keer snel achterelkaar) vier-chloor-vier-deoxy-a-D- galacto-pyranoside goed, maar ondanks de enge naam, leek het ergste wat het deed een zeldzame migraine bij gevoelige personen te veroorzaken. Waarop de fabrikant van sucralose antwoordde: “Kijk, je moet de mogelijke risico’s afwegen tegen de bredere voordelen voor de gezondheid, om op die manier te helpen de gezondheidsrisico’s te beperken geassocieerd met onze nationale epidemie van obesitas.”

Kunstmatige zoetstoffen en bloedsuikerspiegel

Dat is waar ze op hoopte, om een gezonde suikervervanger aan te bieden met een zoete smaak zonder calorieën of pieken in de bloedsuikerspiegel. Maar dat is niet hoe het lijkt te zijn uitgepakt, met de bevolkingsstudies die de consumptie van kunstmatige zoetstoffen, vooral in light frisdranken, verbinden met een verhoogd risico op het ontwikkelen van obesitas, metabool syndroom en type 2 diabetes. Maar een associatie is niet hetzelfde als causaliteit. Je moet het op de proef stellen. Als je obese personen dezelfde hoeveelheid aan sucralose geeft als in een blikje light frisdrank, krijgen ze een beduidend hogere bloedsuikerspiegel piek als reactie op een suikerlading die aanzienlijk meer insuline vereist; 20% hogere insulineniveaus in het bloed, wat suggereert dat sucralose insulineresistentie veroorzaakt, en mogelijk helpt verklaren wat het verband is tussen de consumptie van kunstmatige zoetstoffen en de ontwikkeling van diabetes, hartziekte en beroerte. Dus sucralose is geen inert materiaal, het beïnvloedt de bloedsuikerspiegel.

Maar hoe? Invloed van kunstmatige zoetstoffen
op onze darmflora

Het Splenda bedrijf benadrukt dat sucralose nauwelijks opgenomen wordt in het lichaam en dat het in het spijsverteringskanaal blijft zodat het snel uit het lichaam afgevoerd kan worden. Maar het feit dat het niet geabsorbeerd wordt in de dunne darm, betekent dat het terecht komt in de dikke darm en mogelijk onze darmflora beïnvloedt. Er waren al onderzoeken gedaan naar kunstmatige zoetstoffen en de darmbacteriën van ratten die jaren teruggaan, maar er was nog nooit een studie naar mensen gedaan… tot nu. Ze testte sacharine, sucralose en aspartaam, de kunstmatige zoetstoffen in Sweet & Low, Splenda, en NutraSweet, en ontdekte dat de niet-calorische zoetstoffen glucose-intolerantie induceren door het veranderen van de microben in onze darmen.

De menselijke studies waren beperkt, maar na bijvoorbeeld een paar dagen sacharine kregen sommige mensen heftige bloedsuiker reacties verbonden aan veranderingen binnen slechts één week naar de bacteriesoorten die ze in hun darm hadden. Acesulfaam K, een andere veelvoorkomende kunstmatige zoetstof, bleek later ook geassocieerd met veranderingen in de darmbacteriën. Dus al die tijd dat kunstmatige zoetstoffen bedoeld waren om chronische ziekten te voorkomen, bleken ze juist bij te dragen aan het probleem door microbiële wijzigingen.

Sommigen in de wetenschappelijke gemeenschap waren verrast dat zelfs kleine concentraties van een zoetstof -het ging hierbij over aspartaam- voldoende zijn om substantiële veranderingen te veroorzaken in de darmflora. Anderen waren minder verrast. Elk molecuul van aspartaam is immers gemetaboliseerd in formaldehyde. Dat zou kunnen verklaren waarom sommige mensen die allergisch zijn voor formaldehyde zulke slechte reacties hebben op het spul. Daarom is het niet onverwacht dat zelfs kleine hoeveelheden mogelijk bacteriële gemeenschappen wijzigen.

De verslagen over de veiligheid van aspartaam zijn gemengd. Alle studies die door de industrie zijn gefinancierd stellen dat het veilig is, terwijl 90% van de onafhankelijk gefinancierde studies melden dat aspartaam schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. En dat zou je iets moeten zeggen.

Consumenten worden slecht geïnformeerd

Ongetwijfeld, de consumenten van deze levensmiddelenadditieven, die anders worden beschouwd als veilig, weten niet dat deze stoffen hun darmbacteriën kunnen beïnvloeden. Dit kan van bijzonder belang zijn voor patiënten met ziekten die gecorreleerd zijn aan wijzigingen van darmbacteriën, zoals ontstekingsdarmziekten als colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Deze personen weten waarschijnlijk niet dat kunstmatige zoetstoffen hun darm beïnvloeden.

Zou het effect groot genoeg zijn om daadwerkelijk
veranderingen te zien in de incidentie van inflammatoire darmziekten?

Nou, laten we eens kijken naar Canada. Zij waren het eerste land dat het gebruik van sucralose goedkeurde– wat gebeurde er met het aantal inflammatoire darmziekten? De hoeveelheid leek te verdubbelen na de goedkeuring van sucralose. Hmmm. Hoe zit het in de Verenigde Staten? Na tientallen jaren relatief stabiele aantallen van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, begonnen de aantallen omhoog te gaan. In China, na de goedkeuring van sucralose, vertwaalfvoudigde het aantal inflammatoire darmziekten.

Nogmaals, er kan hierbij gewoon sprake zijn van toeval, maar deze correlaties werden ook gevonden bij twee andere continenten. Hoe meer grafieken je ziet als deze, hoe moeilijker het is om een mogelijk verband te verwerpen. Het goede nieuws is dat na het stoppen van kunstmatige zoetstoffen de oorspronkelijke balans van darmbacteriën binnen enkele weken kan worden hersteld. Welnu, de negatieve gevolgen van kunstmatige zoetstoffen moet niet worden geïnterpreteerd als dat deze suggereren dat we allemaal terug moeten gaan naar suiker en glucose-fructosestroop. Voor een optimale gezondheid is het raadzaam dat we allemaal proberen te minderen met beide.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.