Afname van endotheel functie

Ons endotheel, de binnenbekleding van bloedvaten dat de werking van elke ader in ons lichaam bepaalt, blijkt een cruciale rol te spelen bij een verscheidenheid aan aandoeningen bij de mens. Aandoening waaronder perifere vasculaire aandoeningen, beroertes, hart-en vaatziekten, diabetes, nierfalen, kanker en bloedstolsels. Helaas leven endotheelcellen maar ongeveer 30 jaar, en hun vervangers lijken niet zo goed te functioneren, dus als mannen en vrouwen de leeftijd benaderen van 40 en 50 is er een geleidelijke afname in de functie van het endotheel. Op de leeftijd van 50 of 60, kunnen we niet langer de last van de risicofactoren verdragen zoals we dat wel konden als tieners, dankzij deze geleidelijke afname in de functie van het endotheel.

Toch niet afhankelijk van ouderdom

Maar dat is wat we eerst dachten. Er zijn steeds meer gegevens die suggereren dat leeftijd geen onveranderlijke risicofactor is, In een Chinese populatiestudie, bijvoorbeeld, zagen ze niet deze geleidelijke afname. De oudere Chinezen op 60-jarige leeftijd hadden de arteriële functie zoals jonge mensen in hun 20-er jaren Deze gegevens suggereren dat de progressieve endotheel-stoornis een niet onvermijdelijk gevolg van het ouder worden is. De endotheel-stoornis staat daarentegen in verband met langdurige blootstelling aan milieufactoren die meer aanwezig zijn in westerse landen dan in China.

Wat biedt bescherming?

Wat kan het zijn? De traditionele Chinese diëten bevatten groene thee, waarvan is aangetoond dat het een gunstig effect heeft op de endotheelfunctie binnen 30 minuten na inname, en ongeveer twee uur duurt. Het was niet de cafeïne die een effect had. Ze vermoeden dat het de flavonoïde fytonutriënten in de theebladeren zijn. Zwarte thee lijkt net zo goed te werken als groene thee. Maar waarom wordt groene thee dan geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten en zwarte thee niet?

Melk is goed voor elk?

In feite, in twee Britse studies werd theeconsumptie geassocieerd met een verhoogd risico op ziekte van de kransslagaders. Misschien is het omdat de Britten hun thee drinken met melk erin, terwijl groene thee meestal puur wordt gedronken. Zou er maar één land zijn waar ze zwarte thee dronken zonder melk? Dat is er, Nederland, en in deze onderzoeken was zwarte thee geassocieerd met dezelfde afname van het risico als bij de groene thee studies, dus misschien is het de melk.

Maar je kunt het niet echt weten totdat je het op de proef hebt gesteld. Er is aangetoond dat het toevoegen van melk aan zwarte thee de biologische activiteit van thee volledig remt in termen van verbetering van de endotheliale functie. En dat zou het dus verklaren. Het lijkt erop dat caseïne de boosdoener is. Het melkeiwit, caseïne, hoewel van sojaproteïne onlangs is aangetoond dat het hetzelfde effect had met betrekking tot het binden van nutriënten.

De European Society of Cardiology gaf een persbericht uit over de studie, waarin de beschermende werking van thee volledig tenietgedaan werd door het toevoegen van melk, en suggereerde dat consumenten zouden moeten minderen. Melk-drinkers waren niet blij, “Zo lang de gerapporteerde resultaten niet zijn bevestigd met een behoorlijk aantal mensen die hun thee drinken buiten het laboratorium, zullen we doorgaan met het toevoegen van melk.” De onderzoekers reageerden in een uitdaging op dit standpunt dat hun studie groot genoeg was. Ze hadden 16 personen, en de resultaten waren zeer significant. Bij deze 16 mensen, leidde de toevoeging van melk aan thee niet alleen tot een verminderd effect, maar een volledige afname van de effecten van de thee. En, uh, de reden voor het drinken van thee in een laboratorium was omdat ze een experiment deden. Moesten ze anders de apparatuur naar een Starbucks slepen of zo?

Medicijnen versus melk onthouding

Net zoals we een nieuw geneesmiddel voor patiënten niet zouden voorschrijven als het alleen was onderzocht in een klein onderzoek, mag melkonthouding niet worden aanbevolen aan theedrinkers … daarbij blijkbaar vergetend dat de reden waarom we geen medicijnen voorschrijven zonder overweldigend bewijs, is dat medicijnen dodelijk kunnen zijn, dus de voordelen moeten opwegen tegen de risico’s, maar wat is het nadeel van een beetje melk onthouding?

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!