De ziekte van Parkinson is een bewegingsstoornis die 1% van onze oudere bevolking treft en is de 14de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten. We weten niet echt wat de oorzaak is, maar we weten wel dat mensen die in het verleden hebben gerookt maar ongeveer de helft van het risico lijken te hebben.

Natuurlijk is roken enorm schadelijk voor de gezondheid; enig voordeel afgeleid van een vermindering van het risico op de ziekte van Parkinson weegt niet op tegen het verhoogde risico op kanker, hart- en longaandoeningen, maar dit zou ons er niet van moeten weerhouden om de componenten van tabak te evalueren op mogelijke neurobeschermende effecten, en nicotine voldoet hier misschien aan.

Als nicotine verantwoordelijk is voor de neurobeschermende effecten, is er dan een manier om alleen de voordelen te krijgen zonder de risico’s?

Waar komt nicotine eigenlijk vandaan? Van de tabaksplant. Zijn er andere planten die nicotine bevatten? Tabak is een nachtschade- dat betekent dat tabak, tomaten, aardappelen, aubergines en paprika’s allemaal tot dezelfde familie behoren. En raad eens? Ze bevatten ook allemaal nicotine. Dat is de reden waarom je niet kunt zien of iemand rookt wanneer je alleen kijkt naar de aanwezigheid van nicotine in hun teennagelknipsels, omdat niet-rokers ook een beetje nicotine in hun nagels uitgroeien.

Nicotine zit in onze dagelijkse voeding, maar hoeveel?

De hoeveelheid die we gemiddeld via onze voeding binnenkrijgen is honderden keren minder dan we binnenkrijgen via één enkele sigaret, hoewel we reeds 15 jaar weten dat er nicotine zit in ketchup, werd het afgedaan als onbelangrijk. Maar toen kwamen we erachter dat zelfs maar één of twee hijsjes van een sigaret de helft van onze nicotine receptoren in ons brein kan verzadigen, er is dus niet veel voor nodig. En toen kwamen we erachter dat alleen al de blootstelling aan rook door meeroken het risico op de ziekte van Parkinson kan verlagen, en daarmee krijg je niet zoveel nicotine binnen.

Het komt erop neer dat iemand alleen blootgesteld zou worden aan 3 microgram nicotine door te werken in een rokerig restaurant, maar dat is hetzelfde wat men kan binnenkrijgen door te eten bij een rookvrij restaurant. Dus de bijdrage van nicotine inname via het dieet door het consumeren van gezonde groenten kan voldoende zijn.

Hoeveel nicotine in voeding is voldoende voor bescherming tegen Parkinson?

Wetenschappers besloten om dit te onderzoeken. Door te kijken naar nachtschade consumptie, in het algemeen, hadden ze misschien een lager risico gevonden in vergelijking met andere groenten, maar verschillende nachtschades bevatten verschillende hoeveelheden nicotine. Ze vonden niets in aubergine, alleen een beetje in aardappelen, een beetje in tomaten, maar het meest in paprika’s, en toen daar rekening mee werd gehouden, ontstond er een veel sterker beeld.

Ze kwamen erachter dat meer paprika’s neerkwam op meer bescherming, en zoals we kunnen verwachten, waren de effecten van het eten van nicotinebevattende voedingsmiddelen vooral zichtbaar bij niet-rokers, aangezien de nicotine uit rook vermoedelijk het dieetgerelateerde effect teniet doet. Dus dit zou kunnen verklaren waarom beschermende verbanden werden gevonden voor de ziekte van Parkinson en de consumptie van tomaten, aardappelen, en een tomaat- en paprika-rijk mediterraan dieet.

Zouden nachtschade groenten ook kunnen helpen bij de behandeling van de ziekte van Parkinson?

De resultaten van onderzoeken met nicotine kauwgom en patches is fragmentarisch geweest. Dus het kan zo zijn dat nicotine alleen helpt bij het voorkomen ervan, of misschien heeft het helemaal niks met de nicotine te maken, maar met een andere fytochemische stof in tabak en de peper familie. Zij concluderen dat hun bevindingen zullen moeten worden gerepliceerd om te helpen bij het vaststellen van oorzaak en gevolg voordat er wordt nagedacht over voedingsinterventies om de ziekte van Parkinson te voorkomen, maar wanneer de voedingskundige interventie neerkomt op het meer eten van lekkere, gezonde gerechten zoals gevulde paprika’s met tomatensaus, zie ik geen reden om te wachten.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!