Chlorofyl is het groene pigment dat bladeren groen maakt. Als men zoekt naar chlorofyl in de medische literatuur, daarentegen, gaat het vaak over fecale fluorescentie, een manier om de verontreiniging van karkassen met uitwerpselen op te sporen in het slachthuis om het risico op voedselvergiftiging te verminderen van ziekteverwekkers die zich bevinden in dierlijke uitwerpselen.

Uitwerpselen op dierlijke producten

Het is namelijk zo, dat uitwerpselen op vlees terechtkomen, hetzij door middel van een mes via de huid in het karkas. en ook opspatten en de lucht verontreinigen met uitwerpselen wanneer ze de huid eraf halen. Maar als ze gras gegeten hebben, kun je de poep eruit pikken met een uv-lamp. Hier is een oplossing van chlorofyl. Onder een UV-lamp, daarentegen, licht chlorofyl rood op. Dus als je een uv-lamp in een kippenslachterij hebt, kun je zicht op de uitwerpselen krijgen.

Geen gras, geen chlorofyl?

Het probleem is dat we geen kippen meer buiten laten. Ze pikken niet meer in het gras, dus er is minder fluorescentie van de uitwerpselen. We zouden ze rond kunnen laten rennen, maar we kunnen geld besparen door het toevoegen van een chlorofyl supplement aan hun voedsel, zodat we de verontreinigde gebieden beter aan kunnen wijzen waar het vlees besmet is met verontreiniging vanuit de darmen.

Chlorofyl en ontstekingen

De reden dat ik op zoek was naar chlorofyl, was om de gegevens op te volgen die ik presenteerde in mijn video over het eten van “groen” om kanker te voorkomen, die suggereerde dat chlorofyl mogelijk in staat is om kankerverwekkende stoffen te blokkeren. Er waren een paar in vitro studies die ik heb gevonden over potentiële ontstekingsremmende effecten van chlorofyl. Immers, groene bladeren werden lang gebruikt voor de behandeling van ontstekingen, daarom werden de ontstekingsremmende eigenschappen van chlorofyl en hun afbraakproducten na vertering getest. En inderdaad kunnen zij een waardevolle en overvloedig beschikbare bron zijn van ontstekingsremmende middelen.

Misschien is dat één van de redenen waarom kruisbloemige groenten zoals boerenkool en andere bladgroenten worden geassocieerd met verminderde aanwijzingen voor ontstekingen. In een petrischaaltje, bijvoorbeeld, als je een laagje cellen die de binnenkant van de aderen bekleedt neerlegt, dan is dit het aantal ontstekingscellen dat eraan blijft plakken vóór en na dat ze gestimuleerd zijn met een giftige stof. We kunnen die ontsteking verminderen, daarentegen, met het ontstekingsremmende geneesmiddel, aspirine, of zelfs door alleen wat chlorofyl erop te druppelen. Misschien is dat een van de redenen waarom boerenkool-eters langer leven.

Energie uit zonlicht halen

Dit is het onderzoek echter waar ik van achterover viel. Zonlicht is de meest overvloedige energiebron op deze planeet. Tot hier geen probleem. Maar alleen planten zijn in staat om deze direct te gebruiken, of dat dachten we. Na het eten van planten hebben dieren ook chlorofyl in zich, toch? Zouden we in staat zijn om energie rechtstreeks uit zonlicht te halen?

Wat?! Allereerst kan licht niet door onze huid heen, toch?

Fout.

Zoals werd aangetoond door eeuwenoude wetenschap- en iedere jongen die ooit met een zaklamp door zijn vingers scheen, de rode golflengtes komen er wel doorheen. In feite, als je naar buiten gaat op een zonnige dag is er genoeg licht dat door je schedel in je hersenen komt, zodat je er een boek zou kunnen lezen. OK, dus eigenlijk baden onze interne organen in zonlicht, en absorberen ze chlorofyl wanneer we groene bladgroenten eten. Ons lichaam lijkt dus eigenlijk cellulaire energie te produceren, maar tenzij we zoveel groen eten dat we zelf groen worden, is de geproduceerde energie waarschijnlijk verwaarloosbaar.

Co-enzyme Q10

Echter, chlorofyl in ons lichaam dat door licht geactiveerd is, kan helpen bij het regenereren van Co-enzyme Q10. CoQ10 is een antioxidant, die ons lichaam eigenlijk maakt uit het niks met hetzelfde enzym dat ons lichaam gebruikt om cholesterol te maken, hetzelfde enzym dat wordt geblokkeerd door bepaalde cholesterolverlagende medicijnen. Dus als CoQ10 productie in het vuurgevecht terecht komt, dan verklaart dat misschien waarom cholesterol verlagende medicijnen het risico op diabetes verhogen, door per ongeluk ook CoQ10 levels te verminderen in dit vriendelijke vuurgevecht.

Misschien is dat de reden waarom cholesterol verlagende medicijnen kunnen leiden tot spierafbraak. Dus zouden gebruikers van cholesterol verlagende medicijnen CoQ10-supplementen moeten nemen?

Nee, ze zouden hun voeding moeten verbeteren voldoende om te stoppen met het nemen van medicijnen die hun biochemie verstoren. En door dit te doen, door het eten van meer plantaardige chlorofyl-rijke voeding, kunnen ze hun niveaus van actieve CoQ10 behouden, ook wel bekend als ubiquinol.

Echter, wanneer ubiquinol wordt gebruikt als antioxidant, wordt deze geoxideerd tot ubichinon. Om opnieuw als een effectieve anti-oxidant te werken, moet het lichaam ubiquinol regenereren uit ubiquinone, misschien door middel van chlorofyl metabolieten uit voeding en licht.

Dus namen ze de proef op de som. Ze stelden een aantal ubiquinone en chlorofyl metabolieten bloot aan het soort licht dat in onze bloedbaan terecht komt, en poef, CoQ10 werd herboren, maar zonder de chlorofyl, of zonder het licht, gebeurde er niets. En kijk we hebben licht, we kregen chlorofyl als we onze groenten eten. Misschien is dat hoe mensen zulke hoge niveaus van CoQ10 in onze bloedbaan in stand houden. Misschien verklaart dat waarom donkergroene bladgroenten zo goed voor ons zijn.

We weten dat de zon goed voor ons kan zijn; we weten dat groenten goed voor ons kunnen zijn, maar deze voordelen werden vaak toegeschreven aan de toename van vitamine D van blootstelling aan zonlicht en alle antioxidanten uit groene groenten. Maar misschien dat deze verklaringen onvolledig zijn.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!