Er zijn toxicologische problemen in verband gebracht met de productie en verwerking van vlees, zaken zoals de aanwezigheid van verschillende giftige stoffen, van dioxinen en PCB’s tot aan de kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij het koken van vlees.

Carcinogenese, de ontwikkeling van kanker is mogelijk de belangrijkste zorg, maar er zijn een aantal andere giftige reacties verbonden aan de consumptie van vleesproducten. Lood kan bijvoorbeeld giftig zijn voor de zenuwen, maag-darmkanaal, beenmerg en nieren.

Waar wordt lood gevonden in de voedselvoorziening?

Over het algemeen werden de hoogste niveaus van lood, alsmede arsenicum en kwik, gevonden in vis. Sardines bevatten het meeste arsenicum, maar tonijn verslaat sardines als het gaat om kwik en lood. Het probleem is dat de vis-consumptie aanbevelingen met betrekking tot de bescherming van de volksgezondheid geen rekening houdt met de bijproducten van vis die worden gevoerd aan dieren, zoals gekweekte vis. Als bepaalde tilapia gevoed worden met de bijproducten van tonijn kunnen zware metalen ophopen en worden overgedragen naar ons.De hoogste niveaus zijn gevonden in bevroren tongfilets, een gemiddelde boven de wettelijk vastgestelde grens voor lood.

Gevolgen van lood op ons lichaam

Het is aangetoond dat blootstelling aan lood nadelige effecten heeft op vrijwel elk orgaan in het lichaam, symptomen van chronische blootstelling variëren van geheugenverlies en constipatie tot impotentie en depressie. De blootstelling was hierbij wel hoog. Maar we weten nu dat bloedloodgehalten, die momenteel worden beschouwd als aanvaardbaar, worden geassocieerd met een verhoogde prevalentie van jicht, hyperurikemie, en verhoogde niveaus van urinezuur in het bloed.

Volgens de Centra voor ziektepreventie en -bestrijding en de Wereldgezondheidsorganisatie, zou het loodgehalte in het bloed minder dan 25 (microgram per deciliter) niet verhoogd moeten worden. En dus zou je veronderstellen dat bij waarden onder de 25, er geen relatie met gezondheidseffecten zijn, maar zelfs in deze “aanvaardbare” spreidingsbreedte, betekenen lagere loodniveaus lagere urinezuurgehalten en een lager risico op jicht.

Dus, zelfs bloedloodgehalten 20 maal lager dan het aanvaardbare niveau kunnen worden geassocieerd met een verhoogd risico op jicht.

Deze gegevens suggereren dat er niet zoiets bestaat als een “veilig” niveau van blootstelling aan lood.

En zodra lood in het lichaam komt, heeft het de neiging om in het lichaam te blijven. Het bouwt zich op in de botten, zodat het 30 jaar kan duren om zich van maar de helft te ontdoen. Het komt erop neer dat de beste strategie zou zijn om zich in de eerste plaats niet bloot te stellen.

>Als het opbouwt in de botten, hoe zit het dan met gekookte botten voor bouillon?

We weten dat de botten lood opslaan, en dat dit lood kan lekken uit de botten, dus ze bedachten dat bot bouillon, gemaakt van de botten van veedieren, misschien een risico bij zich dragen te worden verontreinigd met lood. Wie eet bottenbouillon? Bottenbouillon consumptie wordt aangemoedigd door veel voorstanders van het paleo dieet. Online kunt u alles over de voordelen van bottenbouillon leren, maar wat ze niet vermelden is het theoretische risico van lood contaminatie.

Nou ja, het was theoretisch … tot nu.

Bouillon van kip botten bleek hoge concentraties te hebben, tot wel een 10-voudige toename van lood. Gezien de gevaren van loodconsumptie voor het menselijk lichaam, bevelen zij aan dat artsen en voedingsdeskundigen het risico op lood contaminatie meenemen wanneer zij patiënten adviseren over bottenbouillon diëten. Maar wat als je alleen gebruik maakt van de botten van biologische, vrije uitloop kippen? Ze hadden alleen gebruik gemaakt van de botten van biologische, vrije uitloop kippen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!