Een systematische review van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken naar DHA suppletie bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven vonden geen enkele duidelijke en consistente korte- of lange termijn voordelen voor de psychomotorische, mentale, visuele of lichamelijke ontwikkeling. Misschien hebben DHA supplementen tijdens de zwangerschap geen effect omdat het lichaam niet dom is en de groei van de hersenen van de baby beschermd door de maternale DHA reserves af te tappen om op die manier de maternale DHA synthese opwaarts te reguleren en bij voorkeur in banen te leiden naar de foetus.

Maar wat als moeders niet vanaf het begin over grote maternale reserves beschikken?

Met andere woorden, misschien helpt DHA niet bij vrouwen die al genoeg binnenkrijgen, maar misschien helpt het wel bij vrouwen met een zeer lage inname. Allereerst is het interessant om op te merken dat zelfs in 1978 onderzoekers de voorkeur gaven aan plantaardige diëten bij de behandeling van onze doodsoorzaak nummer één. Maar baby’s die borstvoeding kregen van veganistische moeders hebben vermoedelijk significant minder DHA in hun bloedsomloop aangezien de moedermelk van deze moeders significant minder DHA bevat. De vraag is of deze verschillen enige consequenties hebben.

De groei en ontwikkeling van veganistische en vegetarische kinderen is normaal, zolang ze voldoende B12 binnenkrijgen. Er is geen bewijs dat neurale of intellectuele functies worden aangetast. Sterker nog, de twee studies die zijn gedaan naar vegetarische kinderen laat zien dat zij over een hoger IQ beschikken, maar mogelijk komt dit omdat hun ouders vaak hoger zijn opgeleid.

Functieniveaus van baby’s vergelijken

Maar hoewel de kinderen in orde leken, hoeft dit niet de mogelijkheid uit te sluiten dat er sprake is van enkele subtiele verschillen in het visuele of neurale functioneren. Het zou interessant zijn om de functieniveaus van baby’s die veganistische moedermelk krijgen te vergelijken met de niveaus van de algemene bevolking.

Zoals je kunt zien hadden veganisten 14, vegetariërs 30 en alleseters 37. Dit onderzoek vergeleek nul tot 32, 64, en 96, en 32 werkte beter dan nul, maar meer dan 32 had geen toegevoegde waarde. Dit zou kunnen verklaren waarom de algemene bevolking bij 37 geen voordelen meer ondervindt bij extra DHA suppletie. Maar hoe zit het bij 14? De meeste onderzoeken op dat niveau toonden geen voordelen ten opzichte van nul, hoewel één onderzoek een voordeel vond bij suppletie bij een niveau zo laag als 5, maar dat helpt ons niet. Welnu, alleen omdat baby’s die borstvoeding krijgen van veganistische moeders significant lagere DHA in het bloed hebben betekent niet noodzakelijk dat ze lagere niveaus in hun hersenen hebben, dat is waar het om gaat. Wat we nodig hebben is een gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek bij niet-viseters over DHA suppletie. Tot die tijd blijft het onzeker.

Dus wat moeten zwangere en borstvoedende vrouwen die vis vermijden doen in de tussentijd? Lage inname van DHA staat niet noodzakelijkerwijs gelijk aan een foetaal DHA gebrek, maar deze nieuwe gegevens suggereert dat sommige baby’s niet genoeg binnenkrijgen en profijt kunnen hebben als hun moeders suppleren. Daarom raad ik zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven op plantaardige diëten aan om de richtlijnen te volgen en ongeveer 200 mg DHA uit een niet-verontreinigde bron te halen zoals algen olie, die waarschijnlijk de beste combinatie is voor alle vrouwen gezien de staat van onze wereld, om blootstelling aan giftige stoffen, zoals dioxines, PCB’s en kwik te minimaliseren.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!