Het programma van Dean Ornish dat leidde tot de verbetering van de bloedvaten en een dramatische daling van angina-aanvallen gaat niet alleen over het overzetten van mensen op een plantaardig dieet. Het gaat ook om aanbevelingen voor enige lichaamsbeweging, stress management en wij weten dat alleen lichaamsbeweging de endotheliale functie al kan verbeteren.

Dus hoe weten we dat dieet er iets mee te maken had?

Als je terug gaat naar de eerste publicatie van Ornish, hij zette hartpatiënten op een quasi-veganistisch dieet, zonder toegevoegde lichaamsbeweging – alleen dieetverandering en stress management – en kreeg dezelfde 91% vermindering van angina aanvallen in slechts 24 dagen. En Dr. Esselstyn was in staat om angina te verbeteren met behulp van een plantaardig dieet als enige levensstijlinterventie. We hebben case series gepubliceerd die dit documenteren die teruggaan tot 1970.

Angina en Veganistisch Dieet, zoals de heer F.W. hier. Pijn op de borst zo ernstig dat hij moest stilstaan na negen of tien stappen te hebben gezet. Kon niet eens naar de brievenbus lopen. Hij startte met een veganistisch dieet en een paar maanden later beklom hij bergen, zonder pijn.

We weten dat plantaardige voeding hart-en vaatziekten kan omkeren, het kan de aanslag in bloedvaten oplossen, slagaders in sommige gevallen weer openen, zonder medicijnen, zonder operatie, maar dat gebeurt niet in 24 dagen. De verbeteringen in angina gerelateerde symptomen zijn te snel en te groot dat ze te verklaren zijn door een geleidelijke achteruitgang van de aanslag in slagaders. Dus misschien is het de verbetering van de endotheliale functie die het doet.

Wat is het toch met plantaardige diëten dat ze het vermogen van onze slagaders om zich te verwijden verbetert?

Zijn het de verschillen in macronutriënten, of komt het gewoon door het ontbreken van de schadelijke effecten van vlees? Misschien is het de daling van cholesterol. Endotheelfunctie verbetert als we ons cholesterol laag genoeg krijgen, door alle mogelijke oorzaken. Dit onderzoek gebruikte PET scans om de bloedtoevoer naar het hart te meten, voor en na drie totaal verschillende manieren om cholesterol te verlagen. De eerste methode gebruikte medicijnen, de tweede een vetarm dieet – een echt vetarm dieet, en de derde, helemaal geen dieet. 90 dagen zonder voedsel. Ze hadden een centrale lijn geplaatst om verrijkt suikerwater te druppelen rechtstreeks in hun bloed gedurende drie maanden. Deze onderzoekers waren niet aan het rommelen. En ze gebruikten geen lichaamsbeweging of stress management; ze wilden het effect van cholesterolverlaging op de cardiale bloedstroom isoleren. Ze begonnen met ellendige cholesterolgehalten, en de verminderde bloedtoevoer naar hun hart om het te bewijzen.

De donkerblauwe gebieden vertegenwoordigen zogenaamde percussie tekorten, gebieden van de hartspier die niet genoeg bloeddoorstroming krijgen. Na cholesterolverlaging, hun cholesterol was nog steeds verschrikkelijk, maar met de verbetering van het cholesterol was er ook een verbetering van de bloedstroom, en hun angina aanvallen werden gehalveerd. En toen ze stopten, en hun cholesterol weer omhoog ging, werd de bloedtoevoer naar de hartspier weer slechter. Dus cholesterolverlaging op zich lijkt de bloedstroom naar het hart te verbeteren, en ze denken dat dat is omdat wanneer cholesterol naar beneden gaat, de endotheelfunctie verbetert.

Er is een nieuwe categorie van anti-angina medicijnen, maar voor we miljarden dollars van publieke en private gelden gaan gebruiken en ze uit gaan delen, moeten we misschien een serieuzere en respectvolle blik werpen op dieet strategieën, die aantoonbaar zeer effectief zijn voor de behandeling van angina, en waar ook van is aangetoond dat ze de daarop volgende hartaandoeningen verminderen.

Tot op heden zijn deze strategieën gemarginaliseerd door de ‘medicijnen geobsedeerde’ mentaliteit van de orthodoxe medische praktijk; vermoedelijk hebben artsen het gevoel dat de meeste patiënten niet bereid zijn of niet in staat zijn de noodzakelijke veranderingen in het dieet toe te passen. Hoewel dit waar kan zijn voor veel patiënten, is het zeker niet waar voor alle patiënten. En in elk geval verdienen anginapatiënten het om het aanbod te krijgen van het Ornish of Esselstyn dieet voordat ze in de richting gestuurd worden van dure operaties of medicijnen die een hoop bijwerkingen kunnen hebben en nooit echt tot de kern van het probleem komen.

Dieet versus medicijnen

In reactie hierop, schreef het bestuur van een farmaceutisch bedrijf in het medische tijdschrift, “Hoewel dieet en aanpassingen in leefstijl een deel zouden moeten zijn van het genezingsproces, kan het zijn dat veel patiënten niet kunnen voldoen aan de ingrijpende wijzigingen in het dieet die nodig zijn om een veganistisch dieet te bereiken. ” Dus, natuurlijk, iedereen moet hun mooie nieuwe medicijn Ranolazine gaan gebruiken. Kost duizenden dollars per jaar om het te nemen, maar het werkt. Gezamenlijk tonen de studies aan dat bij de hoogste dosis, het chique nieuwe geneesmiddel trainingsduur kan verlengen met wel 33 en halve seconde. Het ziet er niet naar uit dat degenen die de medicijnroute kiezen in de nabije toekomst bergen zullen gaan beklimmen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!