Volgens een recente enquête zou het aantal Amerikanen die aangeeft dat ze “Vrijwel alles eten wat ze willen” nog nooit zo hoog zijn geweest, dit houdt helaas te weinig groente en fruit in, alsook te weinig variatie. De helft van alle fruit porties omvat slechts zes voedingsmiddelen: sinaasappelsap, bananen, appelsap, appels, druiven en watermeloenen. En de helft van de groenten bestaan uit: ijsbergsla, ingevroren aardappelen, verse aardappelen, chips, en ingeblikte tomaten.

Niet alleen eten we niet genoeg, waardoor we het gezondste fruit, zoals bessen, en de gezondste groenten, zoals donkergroene bladgroente, mislopen, maar schiet het palet van groenten en fruit voor onze smaakpapillen helaas te kort.

Waarom is diversiteit binnen een voedingspatroon belangrijk?

Omdat verschillende voedingsmiddelen verschillende problemen kunnen beïnvloeden. Kool, bloemkool, broccoli en spruitjes worden geassocieerd met een lager risico op darmkanker in het midden en aan de rechterkant van ons lichaam, terwijl de kans op darmkanker verderop aan de linkerkant van ons lichaam beter verlaagd lijkt te worden door wortelen, pompoenen en appels. Dus verschillende soorten fruit en groenten kunnen verschillende risico’s op kanker beïnvloeden in verschillende delen van zelfs hetzelfde orgaan.

Diversiteit is de specerij van het leven en kan deze verlengen. Onafhankelijk van de hoeveelheid, variatie in groente- en fruitconsumptie kan het risico op longkanker verminderen, wat betekent dat als twee mensen dezelfde hoeveelheid eten van groenten en fruit, degene die gevarieerder eet een lager risico loopt.

En het gaat niet alleen om kanker. In een studie onder duizenden mannen en vrouwen, kan een grotere hoeveelheid groenten en een grotere variatie op zichzelf gunstig zijn voor het verminderen van het risico op diabetes type II. Zelfs na het verwijderen van de effecten van de hoeveelheid, bleek dat per iedere twee verschillende voedingsmiddelen extra in variatie aan fruit en groente-inname per week werd geassocieerd met 8% minder kans op diabetes.

Waarom geeft variatie aan fruit en groenten minder kans op diabetes?

Het kan worden toegeschreven aan individuele of gecombineerde effecten van de vele verschillende bioactieve stoffen die in groente en fruit zitten, waardoor het consumeren van een grote variatie de kans vergroot dat je hier meer van binnenkrijgt. Alle groenten kunnen bescherming bieden tegen chronische ziekten, maar elke groente groep bevat een unieke combinatie van deze fytonutriënten, waarmee ze zich onderscheiden van andere groepen. Omdat iedere groente een unieke combinatie bevat, moet een grotere diversiteit aan groenten worden gegeten om te kunnen profiteren van alle gezondheidsvoordelen.

Maakt het echter uit of we alfa-caroteen of beta-caroteen binnenkrijgen? Is een antioxidant niet een antioxidant? Nee, het is aangetoond dat fytochemicaliën zich binden aan specifieke receptoren en eiwitten in ons lichaam. Zo blijkt ons lichaam bijvoorbeeld een groene thee receptor te bevatten, een receptor voor EGCG, een belangrijke component van groene thee. Er zijn bindende eiwitten voor de fytonutriënten in druiven, uien en kappertjes. Ik heb al over de broccoli receptor gesproken. Onlangs werd een celoppervlak receptor geïdentificeerd voor een voedingsstof geconcentreerd in de appelschillen.

Unieke fytonutriënt profielen

En belangrijker nog is dat deze eiwitten worden beschouwd als onmisbaar voor deze plantaardige voedingsmiddelen om te doen wat ze doen, maar ze kunnen dat alleen doen als we ze daadwerkelijk eten. Net zoals het beter is om een gehele sinaasappel te eten in plaats van alleen een vitamine C pil te nemen, aangezien we anders alle andere fantastische dingen in sinaasappels zouden mislopen die niet in de pil zitten, kunnen we door ook ander fruit te eten, zoals een appel, al het moois in appels tot ons nemen die niet in de sinaasappel zitten. Als het gaat om het unieke fytonutriënt profiel van iedere groente en fruit, komt het neer op appels met peren vergelijken.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!