Dit is het tweede artikel in de azijn serie. Als je de vorige hebt gemist, hier is het: Help Appelazijn bij Gewichtsverlies? (https://vegafoon.org/2016/06/28/helpt-appelazijn-bij-gewichtsverlies/)

Slasaus besprenkelen op groenten kan hun mogelijkheid vermeerderen om endothele functie te verbeteren.

Er was een beroemd onderzoek uit Harvard die in 1999 werd gepubliceerd, waaruit bleek dat vrouwen die elke dag slasaus met olie en azijn gebruikte minder dan de helft kans hadden op fatale hartaanvallen in vergelijking met vrouwen die het bijna nooit gebruikten. Minder dan de helft van het risico op de #1 doodsoorzaak van vrouwen.

Wat in slasaus helpt?

Ze dachten dat het de omega-3 vetzuren waren in de olie die dit voordeel verklaarde, maar ik weet wat je denkt. Degenen die dagelijks sladressing gebruiken, eten waarschijnlijk ook elke dag salade. Maar nee, ze waren in staat om te corrigeren voor de inname van groente dus het leek niet de salade te zijn. Maar waarom wordt de olie geprezen en niet de azijn? Was er maar een manier dat we dat konden testen. Nou, hoe zit het met romige saladedressing? Deze zijn ook gemaakt van omega-3 rijke oliën zoals canola- in feite zelfs meer dan de dressing met olie en azijn. Dus als het de olie is en niet de azijn, dan zou romige dressing ook beschermend moeten zijn. Maar dat is het niet. Er was geen significante daling van het aantal fatale- en niet-fatale hartaanvallen. Het zouden de eieren of het botervet kunnen zijn die de voordelen van de omega-3 vetzuren uitschakelen.

Maar misschien speelt de azijn een rol. Maar hoe?

Nou, in de video over azijn en gewichtsverlies, ging de titel van het onderzoek als volgt: “Azijn inname verbetert de stroom gereguleerde vasodilatatie via opwaartse regulatie van de endotheliale stikstofoxide synthase activiteit.” Met andere woorden, azijn verbetert de slagaderlijke stroomfunctie door te zorgen dat onze bloedvaten op natuurlijke wijze beter verwijden door de activiteit van het enzym in het lichaam dat stikstofmonoxide synthetiseert te stimuleren, ofwel het signaal aan onze slagaders om zich te openen zodat de bloedstroom verbetert.

Zoals je misschien nog weet, wordt het acetaat uit je bloed gefilterd binnen een half uur na het eten van een salade met een eetlepel azijn erin, blijkbaar is dit niet genoeg tijd om het AMPK-enzym te stimuleren, maar binnen slechts tien minuten, kunnen dit soort acetaat niveaus de activiteit van het stikstofoxide synthese enzym in menselijke navelstreng bloedvatcellen stimuleren in een petrischaal.

Maar hoe zit het bij mensen?

Ze maten de verwijding van de bloedvaten in de armen van vrouwen nadat zij een eetlepel rijstazijn, een eetlepel bruine rijstazijn, of een eetlepel zwarte rijstazijn hadden ingenomen, met andere woorden, azijn gemaakt van zwarte of paarse rijst. Alle azijnen leken te helpen, maar het was degene met zwarte rijst die het meest uitblonk. Zwarte rijst bevat dezelfde soort anthocyaninepigmenten die vruchten en groenten blauw en paars maken en heeft mogelijk onafhankelijke voordelen. Bijvoorbeeld, als je iemand een grote bosbessen smoothie geeft die de hoeveelheid anthocyanen van een anderhalf kop wilde bosbessen bevat, krijg je een mooie piek in de arteriële functie dat een paar uur duurt. Ofwel de hoogste maximale bloedstroming door de onderarm in de zwarte rijstazijn inname groep kunnen worden toegeschreven aan een extra of synergetisch effect van anthocyaan met de acetaat. Maar het kan ook gewoon de antioxidantkracht van de anthocyanen zijn, waarbij balsalmicoazijn, die is gemaakt van rode wijn, hetzelfde effect kan hebben, aangezien werd aangetoond dat het opmerkelijk hogere vrije radicalen activiteit had dan rijstazijn.

Was het genoeg om de slagader vernauwende effecten tegen te gaan van een vetrijke maaltijd?

We weten al bijna 20 jaar dat een enkele vetrijke maaltijd – worst en ei-Mcmuffins met gefrituurde aardappelpartjes onze slagader functie kunnen verlammen, wat het vermogen van onze bloedvaten om normaal te verwijden halveert, binnen een paar uur dat het onze mond in gaat, vergeleken met ‘frosted flakes’ (ontbijtgranen). Zelfs met die enorme, ongezonde lading suiker, had het geen effect op de slagaders omdat er geen vet in zat. En we hebben het hier niet alleen over dierlijke vetten, een kwart kopje saffloerolie had een vergelijkbaar effect. Sterker nog, het eerste onderzoek die aantoonde hoe slecht vet was voor onze slagaders, druppelde sterk geraffineerde sojaolie in de aderen van mensen. Maar extra vergine olijfolie is niet geraffineerd. We weten dat sommige geheel voedsel bronnen van plantaardig vet zoals noten, daadwerkelijk de slagader functie verbeteren, terwijl oliën, waaronder olijfolie de functie verslechtert, maar ze hadden niet extra vergine gespecificeerd.

Je kunt de fytonutrienten die nog aanwezig zijn in de extra vierge olijfolie zien, ruiken en proeven – maar zijn ze voldoende om de arteriële functie in stand te houden? Nee. Er is sprake van een aanzienlijke daling in de slagader functie binnen drie uur na het eten van volkoren brood gedoopt in extra vergine olijfolie. Hoe meer vet in hun bloed, hoe slechter hun slagaders functioneerde. Maar wat als je dezelfde maaltijd at maar een salade met balsamicoazijn toevoegde. Dit leek de slagaders te beschermen tegen de effecten van het vet. Welnu, balsamicoazijn is een product van rode wijn.

Zou je dezelfde voordelen ondervinden als je gewoon een glas rode wijn drinkt?

Nee. De stroomfunctie verbeterde niet na de rode wijn. Hmmm. Waarom werkt balsamicoazijn, maar rode wijn niet? Misschien komt het doordat bij rode wijn de voordelen van het azijnzuur in de azijn ontbreekt of, misschien komt het omdat bij azijn de negatieve effecten van de alcohol ontbreekt. En als derde optie zou het kunnen zijn dat het komt door de ingrediënten in de salade, en had het niets te maken met de azijn. Om deze puzzel op te lossen hoeven we alleen… alcoholvrije wijn te testen. En niet-alcoholische rode wijn werkte! Dus misschien waren het de druiven in de balsamicoazijn, en niet het azijnzuur. En inderdaad, als je één en een kwart kop aan met pitjes, pitloze, rode, groene en blauw-zwarte druiven eet met je worst en ei-McMuffin, kun je de verlammende effecten op je bloedvaten afstompen. Dus planten en hun producten kunnen bescherming bieden tegen de directe verslechtering van de endotheelfunctie, tenzij deze producten olie of alcohol bevatten.

Dit is de tweede video in de azijn serie. Als je de vorige hebt gemist, hier is het: Help Appelazijn bij Gewichtsverlies? (https://vegafoon.org/2016/06/28/helpt-appelazijn-bij-gewichtsverlies/)

 

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!