Een dubbelblind placebo-gecontroleerd gerandomiseerd onderzoek ontdekte dat het lichaamsgewicht en buikvet aanzienlijk verminderde door het toevoegen van slechts één eetlepel azijn aan de dagelijkse voeding.

Maar is er enig voordeel aan azijnconsumptie als je geen overgewicht hebt?

Nou, hun triglyceriden normaliseerde, en bij een dosis van twee eetlepels per dag, was er een daling van de bloeddruk, maar die effecten zouden toegeschreven kunnen worden aan het gewichtsverlies zelf. Behalve de smaak, is er enig voordeel voor individuen met een normaal gewicht om hun salades te besprenkelen met azijn?

Hoe zit het met azijn voor het reguleren van de bloedsuiker?

Als je mensen enorme hoeveelheden suiker voedt, een half kopje tafelsuiker, terwijl hun bloedsuikers pieken, kan hun slagaderfunctie worden aangetast en hoe hoger de bloedsuikers stijgen hoe meer de slagaders te verduren hebben. Er is echter een medicijn die de suikerabsorptie kan blokkeren en door de bloedsuikerspiegel stijging met het geneesmiddel af te stompen kun je de arteriële dysfunctie voorkomen, waaruit blijkt dat het waarschijnlijk goed is voor je hart als je geen hoge bloedsuikerpieken hebt na de maaltijd en inderdaad, de hoogte dat je bloedsuikerspiegel piekt na een maaltijd is een voorspeller van cardiovasculaire mortaliteit.

Is het dus zo dat mensen die veel voedsel met een hoge glycemische index eten zoals suikerhoudende voedingsmiddelen en geraffineerde granen meer kans hebben op hartaanvallen en beroertes?

Ja. En ze lijken meer kans te hebben om diabetes te krijgen, maar misschien is het zo dat mensen die veel frosted flakes (ontbijtgranen) en Wonderbread (wit brood) eten ook andere slechte eetgewoonten hebben. De diëten die op de proef zijn gesteld in gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken en bewezen diabetes te voorkomen zijn degenen die zich richten op het verminderen van verzadigd vet en het verhogen van de consumptie van vezelrijk geheel plantaardig voedsel zoals groenten, fruit en gehele granen zonder zich specifiek te richten op lagere of hogere glycemische niveaus. Het medicijn is echter op de proef gesteld, en de afstomping van iemands bloedsuikerpieken tijdens de maaltijd lijkt het risico op diabetes te verminderen, evenals het risico op hartaanvallen en een hoge bloeddruk.

Dus is er een manier om deze bloedsuikerpieken te voorkomen zonder medicijnen te nemen?

Nou, een manier zou zijn om niet aan tafel te gaan zitten met een half kopje suiker! Ja, het geneesmiddel kan de progressie van atherosclerose vertragen. In plaats dat de slagaders naar je hersenen zo snel vernauwen, vernauwen ze met het geneesmiddel maar zo snel. Maar zou het niet beter zijn om een dieet te eten dat daadwerkelijk hart-en vaatziekten terugdringt? Diabetes terugdringt? Het gezondste dieet om de maaltijd-gerelateerde bloedsuikerspiegel, vet pieken, oxidatie en ontstekingen te voorkomen is een dieet gebaseerd op geheel plantaardig voedsel.

Maar wat als je echt een bagel wilt?

In plaats van er geneesmiddelen op te smeren, helpt het smeren van een beetje amandelpasta om de piek in de bloedsuikerspiegel door de geraffineerde koolhydraten af te stompen. Een andere optie is om je stokbrood in wat balsamico-azijn te dopen. Er is aangetoond dat de consumptie van azijn bij de maaltijd werd gebruikt als een huis remedie tegen diabetes voor er medicijnen waren, maar het was niet getest tot 1988. Immers, hoeveel geld kun je verdienen met azijn? Volgens het azijn instituut, miljoenen dollars, maar één diabetesmedicijn, zoals Rezulin, kan miljarden opleveren; voordat het uit de markt werd gehaald vanwege het doden van te veel mensen doordat hun lever ermee ophield. Het farmaceutische bedrijf maakte nog steeds grof winst en hoefde minder dan een miljard uit te betalen aan de rouwende families om de schade te dekken. Een met pindakaas besmeerde bagel levert geen kans op leverfalen, en halveert de bloedsuikerspiegel piek, en hetzelfde geldt voor azijn; als je vier theelepels appelazijn verdund in water en zou opdrinken, krijg je diezelfde afstomping van de piek, en je krijgt het bijkomende voordeel ten opzichte van de noten dat het de insuline in het bloed verlaagd, iets dat pindakaas blijkbaar niet kan doen, maar vermoedelijk beter dan een bagel met zalm, aangezien vis de insuline reactie verdriedubbelt, of rode wijn, die ook het insuline-niveau verhoogt, maar niet zoveel als vissen, en ook de triglyceriden schieten omhoog, hoewel alcoholvrije wijn niet hetzelfde probleem geeft.

Hoe zit het met azijn?

Niet alleen kan een eetlepel per dag de cholesterol verbeteren en na verloop van tijd ook de triglyceriden, azijn kan triglyceriden laten dalen binnen een uur na een maaltijd, gepaard met afnemende bloedsuikers en insulinepiek, en biedt daarmee het beste van alle werelden.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!