Het consumeren van azijn bij een maaltijd vermindert de bloedsuikerspiegel-, insuline en triglyceriden piek. En blijkt bijzonder goed te werken bij patiënten die insulineresistent zijn, en daardoor een verhoogde kans hebben op diabetes type 2 . Geen wonder dus dat de consumptie van azijn bij de maaltijd werd gebruikt als een volksgeneeswijze voor de behandeling van diabetes voordat er medicijnen voor diabetes werden uitgevonden.

Azijn bij hoge glycemische voeding

Vele culturen hebben hier gebruik van gemaakt door azijn te mengen met hoge glycemische voeding zoals witte rijst in Japan om bijvoorbeeld sushi te maken; het dippen van brood in balsamico in de Middellandse Zee gebieden; een verscheidenheid van zuurdesem brood in heel Europa, die minder bloedsuiker en insuline pieken veroorzaken; en je kunt hetzelfde doen met gekookte witte aardappelen door azijn toe te voegen, waarna je ze laat afkoelen om er aardappelsalade mee te maken.

Azijn en wit brood

Het toevoegen van azijn aan wit brood verlaagt niet alleen de bloedsuiker en insuline reacties, maar verhoogt ook de verzadiging, het gevoel dat je gevuld bent na een maaltijd. Wanneer je drie sneetjes wit brood eet vult het je mogelijk een beetje, maar in minder dan twee uur ben je niet alleen zo hongerig als eerst maar heb je eigenlijk meer honger en ben je minder verzadigd dan toen je begon. Maar als je dezelfde hoeveelheid brood eet met wat azijn, voel je je twee keer zo vol, en zelfs twee uur later, voel je je nog steeds bijna net zo vol alsof je de drie stukjes brood net hebt gegeten.

Hoeveel azijn is nodig?

Maar deze opmerkelijke stijging en verlenging van verzadiging was op basis van bijna twee eetlepels azijn. Dat is veel azijn. Het blijkt dat zelfs maar een kleine hoeveelheden azijn –twee theelepels bij een maaltijd– de piek van de bloedsuikerspiegel naar aanleiding van een maaltijd die bestaat uit geraffineerde koolhydraten- een bagel en sap in dit geval- aanzienlijk kan verlagen.

Dus je kan een beetje salade nemen of het zelfs alleen maar toevoegen aan een kopje thee met citroen- het zijn slechts twee theelepels. Of sla de bagel met sap over en neem in plaats daarvan gewoon wat havermout met bessen.

Wat als je maanden dagelijks azijn consumeert?

Onderzoekers uit Arizona randomiseerde pre-diabetici om dagelijkse een fles appelazijn te drinken, een halve fles tijdens de lunch, een halve fles bij het avondmaal of een appelazijn tablet te nemen, die ze als een soort van placebo controle beschouwde, aangezien de fles twee eetlepels azijn bevatte, en de twee tabletten neer zouden komen op ongeveer één derde theelepel per dag, het kwam erop neer dat ze ongeveer 40 eetlepels azijn per week vergeleken met twee voor 12 weken.

Dit is wat er gebeurde. Bij degenen die azijn dronken daalde de nuchtere bloedsuikerwaarden binnen een week. Hoe belangrijk is een daling van 16 punten? Een eenvoudige aanpassing in het dieet, een eetlepel azijn tweemaal daags, werkte beter dan de meest vooraanstaande medicijnen zoals Glucophage en Avandia. Dit effect van azijn is vooral opmerkelijk wanneer de kosten, de toegang en toxiciteit die geassocieerd worden met farmaceutische geneesmiddelen, in beschouwing worden genomen. Het is dus veiliger, goedkoper en effectiever. Geen wonder dat het medicinaal wordt gebruikt sinds de oudheid. Interessant is dat zelfs de kleine hoeveelheid azijn in pilvorm een beetje leek te helpen. Dat is verbazingwekkend. En nee, het onderzoek werd niet gefinancierd door een azijn bedrijf.

Hoe zit het met het lange-termijn gebruik van azijn bij diabetici

Zij werden willekeurig verdeeld in drie groepen. Twee keer twee eetlepels azijn per dag, bij de lunch en bij het avondmaal, twee augurken per dag, die elk ongeveer een halve eetlepel azijn bevatte, of een nog kleinere azijn pil, twee keer per dag, elk bevatte slechts 1/16e van een theelepel azijn. Ik was dan ook niet verbaasd dat de pil niet werkte, maar de augurken werkten ook niet. Misschien is een eetlepel per dag niet genoeg voor diabetici? Desalniettemin was de werking van de azijn des te indrukwekkender omdat de diabetici in de meeste gevallen goed werden gecontroleerd op medicatie en nog steeds een bijkomend voordeel ondervonden van de azijn.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!