Een studie toonde aan hoe een extract van het kruid kurkuma, kan worden gebruikt bij de bestrijding van colitis ulcerosa. In het redactionele commentaar die deze belangrijke studie vergezelde feliciteerde ze de onderzoekers over het uitvoeren van het grootste onderzoek ooit naar aanvullende of alternatieve geneeskundige benaderingen voor de behandeling van ontstekingsdarmziekte. Maar dat zegt niet veel. Twee van de enige andere hoogwaardige onderzoeken onderzochten aloë vera gel en tarwegrassap. Er was geen sprake van significante verbeteringen in het aantal klinische remissies of endoscopie bevindingen van aloë vera, maar de tarwegras bevindingen waren indrukwekkend.

Tarwegrassap bij de behandeling van actieve distale colitis ulcerosa

Het gebruik van tarwegrassap bij de behandeling van verschillende gastrointestinale en andere aandoeningen was al eerder voorgesteld door tarwegras voorstanders voor meer dan 30 jaar, maar was nog nooit klinisch onderzocht in een gecontroleerd onderzoek… tot dit onderzoek. Het gebruik van tarwegrassap bij de behandeling van colitis ulcerosa werd onder hun aandacht gebracht door verschillende patiënten die hun verbetering toeschreven aan het regelmatige gebruik van het spul.

Dus in een pilot-onderzoek, gaven ze 100 cc per dag- dat is ongeveer tussen een derde tot een halve kop- aan tarwegrassap voor twee weken aan tien patiënten. Acht patiënten beschreven klinische verbetering, één merkte niks, en één verslechterde.

Waarom had ik nog nooit gehoord van dit onderzoek?

Omdat het nooit werd gepubliceerd. Ze dachten dat ze echt iets op het spoor waren, dus wilden ze het goed doen. Dus dit gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoek werd ontworpen om de effecten van tarwegrassap te onderzoeken bij patiënten met actieve colon colitis ulcerosa. Ze ontdekte dat de behandeling met tarwegrassap in verband werd gebracht met een verlaging van de totale ziekteactiviteit en de ernst van rectale bloedingen.

Negentig procent van de tarwegras patiënten verbeterde, en niemand verslechterde

Zij concluderen dat tarwegrassap effectief en veilig lijkt te zijn als een enkele of toegevoegde behandeling van actieve lagere colitis ulcerosa. Momenteel is er geen antwoord beschikbaar betreffende de activiteit van tarwegrassap. Wordt de werkzame stof geabsorbeerd in het lichaam en heeft het een soort van algemene anti-inflammatoire werking, of heeft het een lokale werking direct in de dikke darm? Hoe kom je daarachter? Je kunt altijd in de tegenovergestelde richting juicen.

Een onderzoek als dit roept zoveel vragen op. Hoe zou tarwegrassap het doen vergeleken met andere behandelingen? Heeft het een rol in het voorkomen van aanvallen of alleen wanneer je die al hebt? Moeten we het ook geven aan mensen met de ziekte van Crohn? Wat is de beste dosis? Het is al meer dan tien jaar sinds deze studie werd gepubliceerd, maar tot nog toe niks. Wat jammer. Ja, niemand gaat een miljoen verdienen aan de verkoop van tarwe bessen, maar hoe zit het met bedrijven die tarwegras juicers verkopen? Ik wenste dat ze wat geld voor onderzoek zouden inleggen. Maar tot die tijd lijkt tarwegras daadwerkelijk therapeutisch voordeel te bieden bij deze aandoening. Dat wil zeggen, als je tegen de smaak kunt.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!