De opeenstapeling van bewijsmateriaal dat een verband legt tussen een verhoogde rusthartslag en een verkorte levensduur – zelfs in ogenschijnlijk gezonde individuen – maakt het een sterk argument om rekening mee te houden bij de beoordeling van het risico. Het heeft sterke voordelen. Het meten van je hartslag is goedkoop, kost weinig tijd, het is begrijpelijk voor mensen, en het is iets wat iedereen thuis kan doen om zo hun vooruitgang te meten zodat ze een actieve deelnemer kunnen worden in het beheren van hun eigen gezondheid.

Snelheid hartslag en risico op overlijden

Elke tien slagen per minuut meer wordt in verband gebracht met een toename van 10 tot 20% om vroegtijdig te overlijden. Het risico lijkt toe te nemen bij een toenemende hartslag, in ieder geval voor waarden boven ongeveer een slag per seconde. Dus we hoeven alleen te kijken op ons horloge en als ons hart sneller klopt dan dat de seconden voorbij gaan zelfs als we stil zitten, dan moeten we er iets aan doen, vooral wanneer we in de buurt van de 80 à 90 beginnen te komen.

Mannen, zonder zichtbaar bewijs dat ze lijden aan hart-en vaatziekten, met een hartslag van 90 hebben waarschijnlijk vijf keer meer kans op plotselinge hartdood. Dit betekent dat hun eerste symptoom hun laatste is in vergelijking met diegene die in de veiligheidszone zitten. Bij ongeveer 90 wordt het risico op hart-en vaatziekten zodanig verhoogt dat deze vergelijkbaar is met roken.

Wat denken dokters dat aanvaardbaar is?

Als je de meeste artsen hiernaar zou vragen, dan wordt 90 als normaal beschouwd. De aanvaarde limieten van de hartslag zijn al voor lange tijd vastgesteld op 60 tot 100 slagen per minuut. Deze criteria werden opgenomen omdat het gemakkelijk was en is alleen gebaseerd op de omvang van de vierkantjes op EKG papier. Een historisch toeval, net als het QWERTY-toetsenbord die gewoonweg de norm werd. 60 tot 100 representeert niet eens de normale verdeling.

Deze cardiologen maten de hartslagen van 500 mensen en concludeerde dat 45-95 een betere definitie van normaal was, afgerond op 50 tot 90, waar een vragenlijst van de meest vooraanstaande cardiologen mee instemde. Nu weten we dat normaal niet noodzakelijkerwijs optimaal betekent, maar artsen moeten niet tegen mensen met hartslagen in de 50 zeggen dat deze te laag zijn; Sterker nog, ze zitten misschien wel precies waar ze wezen moeten. Bij een hartslag hoger dan 80 zouden er zeker alarmbellen af moeten gaan, maar wat kunnen we eraan doen?

Wat kunnen we doen aan een te hoge hartslag?

Lichaamsbeweging is een voor de hand liggende mogelijkheid. Ironisch genoeg zorgt het ervoor dat je hart sneller gaat kloppen zodat de rest van de tijd je hart langzamer klopt. De voordelen voor de volksgezondheid van lichamelijke beweging, vooral voor hart bescherming, worden algemeen geaccepteerd

Onder de vele voorgestelde biologische mechanismen die verantwoordelijk worden gehouden voor dit risico-verlagende effect is het autonome zenuwstelsel regulering van het hart. Dat is het vermogen van je hersenen om het rust ritme van ons hart te vertragen. Als je mensen gedurende 12 weken een aerobics conditioning programma laat doen van fietsen, traplopen, en rennen op een loopband, kun je hun hartslag in rust naar beneden brengen van ongeveer 69 tot ongeveer 66, dus een daling van drie slagen per minuut. Natuurlijk moet je het volhouden; zodra je stopt met trainen gaat je hartslag in rust weer terug omhoog. Beweging is echter slechts één manier om onze hartslag te vertragen.

De weg naar ons hart kan ook via onze maag

Wat als je in plaats van drie maanden lichaamsbeweging, drie maanden bonen zou eten? Een kopje bonen, kikkererwten of linzen per dag. Hier, het eerste gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek met bonen voor de behandeling van diabetes. En inderdaad, met succes verbeterde de bloedsuiker controle en verlaagde de A1C niveaus van 7,4 naar 6,9. Maar dit was ook het eerste onderzoek die het effect van de boonconsumptie op de hartslag onderzocht. En inderdaad één van de weinige om het effect aan te tonen op de hartslag door middel van een aanpassing in het dieet.

Dit is vooral belangrijk voor diabetici omdat het hebben van een hogere hartslag in rust niet alleen het risico verhoogt om te overlijden net als iedereen, maar ook een groter risico lijkt te voorspellen op diabetische complicaties, zoals schade aan de zenuwen en ogen.

Dus hoe deden de bonen het?

Een daling van 3,4 hartslagen- ongeveer net zoveel als de 250 uur op de loopband. We weten niet zeker waarom bonen net zo krachtig zijn als lichaamsbeweging in het terugdringen van je hartslag in rust. Naast de potentiële directe gunstige effecten van alle goede dingen in peulvruchten, is er mogelijk ook sprake van een verschuivingswaarde door het verminderen van bepaalde voedingsmiddelen met dierlijke eiwitten en in plaats daarvan zo veel bonen te eten.

Hoe dan ook, we zouden het eten van peulvruchten moeten overwegen voor onze hartslag.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!