Vele jaren werd aangenomen dat de belangrijkste functie van de dikke darm de absorptie van water en de verwijdering van afval was. Maar tegenwoordig is het duidelijk dat het complexe microbiële ecosysteem in onze darmen moet worden beschouwd als een afzonderlijk orgaan in het lichaam. En dat orgaan draait op MTK, Microbiota-Toegankelijke Koolhydraten. Met andere woorden, vooral vezels.

Vezelbevorderde bacteriëngroei

Eén van de redenen dat we een toename kunnen krijgen van bijna twee gram ontlasting voor ieder gram vezel is dat het vezel fermentatieproces in onze dikke darm de groei van bacteriën bevordert. De grootste gewichtsfractie van onze stoelgang zijn pure bacteriën, triljoenen en triljoenen bacteriën. En dat met een beperkt vezelarm Brits dieet.

Mensen die vezelsupplementen nemen, wees ervan bewust- een paar lepels vezel kan leiden tot een massale stoelgang, want onze goede darmbacteriën gedijen op vezels. Als we volwaardige planten eten, zoals fruit, vertellen wij onze darmflora om vruchtbaar te zijn, en te vermenigvuldigen.

Van vezels naar korte keten vetzuren

En uit vezels, produceert onze darmflora korte keten vetzuren, die een belangrijke bron van energie zijn voor de epitheelcellen in onze dikke darm. Dus, als we onze flora voeden met vezels, dan draaien ze zich om en voeden ons terug. Deze korte keten vetzuren zorgen ook voor de onderdrukking van ontstekingen en kanker. Daarom kan het eten van vezels enorm goed voor ons zijn.

Darm dysbacteriose door een tekort aan vezels

Maar als we niet genoeg volwaardig plantaardig voedsel eten, hongeren we onze microbiële zelf uit. Door traditionele plantaardige diëten, zoals beschreven door Dr. Burkitt: veel vezels, veel korte keten vetzuren, geeft veel bescherming tegen welvaartsziekten zoals darmkanker. Terwijl een standaard Amerikaans dieet, met sterk bewerkte voedingsmiddelen, niets overlaat voor onze darmflora. Alles is opgenomen in de dunne darm voordat het de dikke darm bereikt. Niet alleen zorgt dit voor verlies van heilzame microbiële metabolieten, maar ook een verlies in gunstige microben zelf.

Het grootste probleem van een westers dieet is dat het niets overhoudt voor onze bacteriën om te eten en hierdoor leidt tot darmdysbacteriose, een verstoring van het evenwicht waarbij slechte bacteriën overnemen en onze vatbaarheid vergroten voor ontstekingsziekten of darmkanker, of misschien zelfs metabool syndroom of diabetes type 2, of cardiovasculaire ziekte.

Zoals wanneer astronauten van een ruimtereis terugkeren en de meerderheid van hun goede bacteriën hebben verloren omdat ze geen toegang hebben tot echt eten. Nou, te veel van ons volgen een “astronaut-type levensstijl,” door geen verse groenten en fruit te eten. Zo verloren de astronauten bijna 100% van de Lactobacillus plantarum, dat is één van de goeien. Maar de meeste Amerikanen hebben er geen om te beginnen, al doen degenen die meer plantaardig eten het zeker beter.

Gebruik het of verlies het

Als je mensen resistent zetmeel voedt, een type vezel in bonen, gaan de bacteriën die resistent zetmeel eten fors omhoog. Maar ze sterven weer uit als je het niet meer eet. Het eten van slechts een half blikje kikkererwten elke dag kan de intestinale microbiële samenstelling moduleren om de intestinale gezondheid te bevorderen. Dit komt door het verhogen van potentieel goede bacteriën en verlagen van pathogene en rottingsbacteriën.

Helaas eten de meeste Amerikanen niet elke dag bonen, of volkoren granen, of genoeg groenten en fruit, waardoor de darmflora – de microbiota in de darmen – van een schijnbaar gezonde persoon niet gezond is. Het is mogelijk dat de westerse microbiota in eerste instantie eigenlijk dysbiotisch is, puur omdat we zo vezelarm eten in vergelijking met populaties die vijf keer meer vezels eten en eindigen met 50 keer minder darmkanker.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!