90% van de vrouwen hebben pijnlijke menstruatiekrampen ten minste een deel van de tijd. Rond de Middellandse Zee, werd venkelzaad traditioneel gebruikt om pijnlijke menstruaties te verlichten. We noemen het zaden, maar eigenlijk zijn het kleine hele vruchten.

Venkelzaadstudie

Aangezien het moeilijk is placebo-zaden te maken, gebruikten ze venkelzaad extract om het op de proef te stellen. De vrouwen starten met een pijnintensiteit van 6 op 10 en daalden naar 4 binnen een uur, een stuk beter dan de placebogroep. 52% van de vrouwen beoordeelden de venkelzaadbehandeling als uitstekend, in vergelijking met slechts 8% van de vrouwen in de placebogroep die onbewust eigenlijk bloemcapsules kregen.

Maar vrouwen nemen geen bloem tegen krampen; ze nemen medicijnen zoals ibuprofen. Mefenaminezuur zit in dezelfde klasse als niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, en kunnen eigenlijk beter dan ibuprofen werken, maar het ligt niet in de winkel.

Hoe presteerde mefenaminezuur tegen een extract van venkelzaad?

De meeste vrouwen hadden eerst ernstige pijn, maar na de behandeling hadden ze geen pijn meer. En venkel werkte minstens even goed. Zeker als je weet dat mefenaminezuur bijwerkingen heeft zoals diarree, huiduitslag, auto-immuun bloedarmoede en niertoxiciteit. En het geneesmiddel helpt niet met de andere symptomen van pijnlijke periodes. Je weet wel, vrouwen ervaren ook misselijkheid, niet alleen pijn: niet lekker in je vel zitten, zwakte, spierpijn, diarree. Maar venkelzaden lijken te helpen, alhoewel de controlegroep geen placebo werd gegeven, dus je weet niet hoeveel ervan door het placebo-effect komt.

Een nadeel van venkel is echter dat vrouwen zo’n 10% meer bloeden. Aangezien menstruatiekrampen worden veroorzaakt door het zo hard samentrekken van de baarmoeder dat de eigen bloedtoevoer in gevaar wordt gebracht. Er wordt gedacht dat venkel werkt via spierontspanning aangezien het ook helpt bij baby’s die huilen door koliek, wat zou komen door samentrekkingen aan de ingewanden.

Het voordeel van venkel is weer het gebrek aan bijwerkingen. Dit in tegenstelling tot medicijnen die zelfs een beetje te goed kunnen werken in het laten stoppen van je baby met huilen, namelijk door neveneffecten zoals de dood.

Gember vermindert krampen en bloeden

Gember, daarentegen, is effectief tegen krampen en vermindert bloeden. Dit als je een achtste van een theelepel gemberpoeder neemt per dag tijdens je periode. Een achtste van een theelepel! Dit is belangrijk aangezien tot wel 18 miljoen jonge vrouwen in de Verenigde Staten ijzergebreksanemie ervaren door zware menstruatiebloedingen.

De hoeveelheid bloedverlies werd geschat met een scoresysteem die punten geeft voor de mate van verzadiging en stolselgrootte. En bij het nemen van gember, gingen de vrouwen van een halve beker naar een kwart van een beker per menstruatie.

Gember blijkt een zeer effectieve behandeling voor het verlagen van menstrueel bloedverlies. Het is goedkoop – ongeveer 6 cent per maand – makkelijk te gebruiken en heeft mogelijk minder bijwerkingen dan andere chemische medicijnen en invasieve benaderingen. Soms heeft het zelfs minder bijwerkingen dan een placebo. Ze gebruikten lactose, melksuiker voor de suikerpillen, wat winderigheid kan veroorzaken.

Wat kan je doen tegen PMS?

Gember kan ook beter werken tegen premenstrueel syndroom. Tweemaal per dag een achtste theelepel gember een week lang voor de menstruatie levert een aanzienlijke daling van de PMS symptomen op fysiek, emotioneel en gedragsmatig vlak, terwijl venkel kan helpen tegen PMS angst en depressie, maar niet tegen emotionele en fysieke symptomen.

Er zijn andere voedingsinterventies die kunnen helpen, zoals een lagere inname van zout en dierlijke vetten. Dit is iets wat ik al eerder heb aangepakt. Wat dan ook werkt, aangezien soms PMS-symptomen kunnen leiden tot moord. En inderdaad, er zijn gevallen zoals Christine English, die in die tijd van de maand, over haar echtgenoot reed met de auto. PMS werd geaccepteerd als verdediging en ze werd vrijgelaten met één jaar voorwaardelijk.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!