De onthulling dat visolie nutteloos blijkt voor het voorkomen van hart-en vaatziekten, zowel in hartpatiënten als degenen die hart-en vaatziekten proberen te voorkomen, doet afvragen:

Hoe is die hele vismythe begonnen?

Wel, de mythologie werd veroorzaakt door anekdotische rapporteringen van een laag aantal coronaire hartziekten bij de Eskimo. Deense onderzoekers Bang en Dyerberg gingen erheen en bevestigden een zeer lage incidentie van hartaanvallen. De afwezigheid van kransslagaderziekte zou vreemd zijn voor een dieet op basis van vlees, met nauwelijks groenten en fruit, dat alle principes schendt van voeding gezond voor het hart. Deze paradox werd vervolgens toegeschreven aan het vet afkomstig van zeehonden en walvissen die zij aten en zeer rijk is aan omega-3 vis vet en de rest is geschiedenis.

Het probleem is dat het niet waar is.

Het feit is dat ze nooit de cardiovasculaire status van de Eskimo onderzochten. Ze namen op het eerste gezicht het idee aan dat coronaire atherosclerose bijna onbekend is bij de Eskimo. Dit concept werd steeds opnieuw weerlegd vanaf de jaren ’30.

We hebben zelfs bevroren Eskimo-mummies van meer dan duizend jaren geleden met atherosclerose. Een andere mummie van 500 jaar geleden, een vrouw van begin de 40, had atherosclerose in haar aorta en kransslagaders. En het zijn niet zomaar geïsoleerde gevallen. Het gehele bewijsmateriaal van klinisch onderzoek, autopsies, beeldvormende technieken wijst erop dat ze dezelfde plaag van coronaire hartziekte hebben die niet-Eskimo populaties hebben, en dat ze zelfs twee keer zoveel dodelijke beroertes hebben en dat ze niet bijzonder lang leven.

Gezien de sombere gezondheidstoestand van Eskimo’s is het merkwaardig dat hun dieet niet als gevaarlijk voor de gezondheid wordt bestempeld, maar zelfs gewoon geaccepteerd is doordat de mythe steeds wordt herhaald om de foute veronderstelling te ondersteunen. Ze hebben zo’n zwakke gezondheid dat de verwestersing van hun dieet zelfs het aantal ischemische hartziekten verlaagde. Je weet dat je dieet slecht is wanneer Twinkies je gezondheid verbetert.

Dus waarom papegaaien zoveel onderzoekers nog steeds klakkeloos de mythe?

Publicaties die nog steeds verwijzen naar Bang en Dyerberg’s voedingsonderzoeken als bewijs van het zogezegde lage aantal hart-en vaatziekten van Eskimo’s wijst op een verkeerde interpretatie van de originele bevindingen of zijn een voorbeeld van bevestigingsdrang. Dat is wanneer mensen informatie selectief kiezen of bestempelen om hun vooroordelen te bevestigen. Zij citeren de grote wetenschapper, Francis Bacon, “Wij kiezen om te geloven wat ons het beste uitkomt.” En dus krijgen we letterlijk duizenden artikelen over de vermeende voordelen van omega-3 vetzuren, een miljard dollar industrie die visolie capsules verkoopt, miljoenen Amerikanen die het spul kopen, allemaal gebaseerd op een hypothese die twijfelachtig was vanaf het begin.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!