Onderzoek over menselijke voeding van de afgelopen 40 jaar heeft geleid tot talrijke ontdekkingen en een alomvattend inzicht in de exacte mechanismen en invloeden van voedingsstoffen op ons lichaam. Echter, de epidemieën van voedingsgerelateerde chronische ziekten – obesitas, type 2 diabetes, osteoporose, hart-en vaatziekten, beroertes en kanker – verhogen drastisch wereldwijd jaar na jaar.

Waarom heeft al deze ingewikkelde kennis zich niet vertaald in een verbetering van de volksgezondheid?

Misschien heeft het te maken met onze filosofie van voeding, met name reductionisme, waar alles wordt herleid tot zijn samenstellende delen, en voedsel wordt beschouwd als een verzameling van enkele verbindingen met vermeende afzonderlijke effecten. De reductionistische benadering is van oudsher en blijft vandaag de dag de dominante benadering in voedingsonderzoek.

Bijvoorbeeld, wist u dat mechanistisch, er een chemische stof bestaat in gemberwortel die naar beneden gereguleerde forbolmyristaatacetaat (PMA) geïnduceerde fosforylering van ERK1 / 2 en JNK MAP kinasen? Dat is eigenlijk wel cool, maar niet terwijl miljoenen mensen sterven aan voedingsgerelateerde ziekten.

We weten al dat driekwart van de chronische ziekterisico’s – diabetes, hartaanvallen, beroertes, kanker – kunnen worden vermeden als iedereen vier eenvoudige praktijken zou volgen:

  • niet roken

  • zwaarlijvigheid tegengaan

  • een half uur per dag bewegen

  • gezonder eten, gedefinieerd als meer fruit, groenten en volle granen en minder vlees

Bedenk eens wat dat zou kunnen betekenen op het gebied van menselijk lijden. We weten al genoeg om miljoenen levens te redden.

Dus moeten onze inspanningen niet worden besteed aan het implementeren van deze veranderingen in plaats van nog een dollar te besteden aan het uitzoeken of sommige druif huid extracten cholesterol kunnen verlagen in de zebravis?

Waarom besteden belastingbetalers geld aan het verstoppen van de slagaders van gestreepte vissen, door ze een hoog cholesterol dieet te voeden, om te zien of meidoorn bladeren en bloemen kunnen helpen? Zelfs als ze dat deden, en zelfs als het werkte bij mensen, zou het niet beter zijn om gewoon je aderen niet te verstoppen? Deze dramatische daling in risico’s, deze toename in gezonde levensjaren door middel van preventieve voeding, gaat zonder super foods, kruidenextracten of fancy voedingssupplementen; gewoon gezonder eten.

Laat voeding je medicijn zijn

Toen Hippocrates zei: “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding “, bedoelde hij niet medicijnen als voedingsmiddelen, maar dat de beste manier om gezond te blijven kan zijn door gezonder te eten. Terwijl de historische houding bij voedingsonderzoek het best kan worden samengevat door de uitdrukking, “Eet wat je maar wilt na het eten van wat je zou moeten eten.” Met andere woorden, eet wat je wilt, zolang je je vitaminen en mineralen binnenkrijgt – een mindset belichaamd door ontbijtgranen, met dubbele cijfers vitaminen en mineralen, maar de weg naar gezondheid is niet geplaveid met Coke plus vitaminen en mineralen.

De voedingsindustrie en de farmaceutische industrie klagen niet

Deze reductionistische houding is goed voor de voedingsindustrie, maar niet goed voor de gezondheid van de mens, want als eten enkel goed is om een paar voedingsstoffen te krijgen, dan kun je gezond zijn met vitamine verrijkte Twinkies. We moeten verschuiven van het concept van nauwelijks voldoende voeding naar het verkrijgen van een optimale voeding; niet alleen het vermijden van scheurbuik, maar bevordering van de gezondheid en het minimaliseren van het risico op degeneratieve ziekten.

Zaken reduceren tot hun moleculaire componenten is ideaal voor de ontwikkeling van geneesmiddelen: het ontdekken van alle vitamines, deficiëntie ziekten genezen, maar op het gebied van voeding, begint de reductionistische benadering zijn beperkingen te vertonen. We ontdekten alle vitaminen meer dan een halve eeuw geleden. Wanneer is de laatste keer dat je gehoord hebt van mensen met scheurbuik, of pellagra, of kwashiorkor – de klassieke deficiëntie syndromen? Hoe zit het daartegenover met ziekten van overmaat: hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, hoge bloeddruk – ooit iemand gehoord met zulke ziektes?

Tekort versus overmaat

Toch houden we vast aan deze deficiëntie mentaliteit wat betreft voeding. Wanneer iemand probeert te minderen met de consumptie van vlees, komt al snel de vraag “Hoe krijg je je proteïne binnen?” in plaats van, “Wacht eens even, als je zo begint te eten, hoe krijg je je hart-en vaatziekten dan? ” Dezelfde mentaliteit heeft geleid tot de opkomst van een multi-miljard dollar supplementen industrie. Waarom geen dagelijkse multivitamine enkel als verzekering tegen een gebrek aan voedingsstoffen? Een betere verzekering is gewoon gezond voedsel eten.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!