Karamel-kleurstof is misschien wel de meest geconsumeerde kleurstof in de wereld. Helaas kan de vervaardiging ervan soms leiden tot de vorming van een carcinogeen (kankerverwekkende stof), met de naam methylimidazol. Dit carcinogeen werd in 2007 geïdentificeerd als een kankerverwekkende stof. En dus met het oog op de etikettenwet “prop 65” zet Californië de dagelijkse limiet op 29 microgram per dag.

Dus welke frisdrank zou kanker kunnen veroorzaken?

We wisten het niet … tot nu. Een proef met 110 frisdranksoorten werd getest uit de winkelrekken in Californië en rond New York. In Sprite werden bijvoorbeeld geen carcinogenen gevonden, wat je ook zou verwachten omdat het niet karamelkleurig is. Onder frisdranken die de hoogste niveaus hadden waren het Goya merk frisdrank en de laagste niveaus werden gevonden in Coke-producten, ongeveer 20 maal minder dan in Pepsi-producten.

Interessant was dat Californië Pepsi significant minder kankerverwekkend was dan New York Pepsi, vermoedelijk als gevolg van de etikettenwet in Californië. Dit ondersteunt de gedachte dat etikettenwetten zoals “prop 65” fabrikanten kunnen stimuleren om voedingsgerelateerde chemische risico’s te verminderen. Door een landelijke wetgeving kan de overheid de consument beschermen ook in de rest van het land om het overmatige kankerrisico te verminderen.

Maar over hoeveel kanker hebben we het eigenlijk?

Johns Hopkins-onderzoekers berekenden het kankerrisico, een schatting van het aantal overtollige kankergevallen in een mensenleven geassocieerd met de consumptie van de verschillende dranken. Dus met de gemiddelde Amerikaanse frisdrankconsumptie, met de gemiddelde waardes van de aangetoonde kankerverwekkende stoffen, kan het zijn dat Pepsi duizenden gevallen van kanker veroorzaakt. Voornamelijk de ‘niet-Californië-Pepsi’ producten, die waarschijnlijk 20 keer meer kanker veroorzaken dan Coke.

Neem je eigen lot in handen

Natuurlijk is er geen enkele goede reden dat ze überhaupt carcinogenen bevatten. Maar we hoeven niet te wachten op nieuwe regelgeving vanuit de overheid, of bedrijven die maatschappelijke verantwoording nemen. We kunnen ZELF verantwoordelijkheid nemen en gewoon helemaal stoppen met het drinken van frisdrank.

Stoppen met frisdrank kan onze risico’s verminderen op obesitas en diabetes en leververvetting en heupfracturen en reumatoïde artritis en chronische nierziekte, en misschien zelfs ook jicht. Bij kinderen kan dagelijkse consumptie van frisdrank een vijfvoudig risico geven op astma, en het risico verhogen op vroegtijdige puberteit bij meisjes waarbij de kans verhoogd wordt dat ze ongesteld worden vóór de leeftijd van 11 jaar met maar liefst 47%.

Als je naar de achterkant van het menselijk oog kijkt, kun je de diameter van de bloedvaten in het netvlies opmeten, en hoe smaller ze zijn, hoe hoger het risico op hoge bloeddruk, diabetes en hartziekte. Als je dit soort metingen doet bij duizenden 12-jarigen, en hen vraagt naar hun frisdrankgebruik, dan hebben kinderen die dagelijks frisdrank drinken significant smallere slagaders.

Je bent wat je eet

Dus de boodschap aan patiënten kan niet alleen luiden: “Eet minder, beweeg meer”, want het is belangrijk WAT je eet. Het specifiek voedingsadvies zou een aanzienlijke vermindering van bewerkte voedingsmiddelen moeten zijn met minder toegevoegde suikers en meer onbewerkt voedsel.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!