Gerandomiseerde, gecontroleerde, klinische studies hebben aangetoond dat vitamine D-supplementen de levensduur verlengen.

Wat is de optimale dosis?

Welk bloedniveau wordt in verband gebracht met zo lang mogelijk leven? In mijn negen-delige video-serie over vitamine D in 2011, merkte ik dat de relatie tussen vitamine D niveaus en mortaliteit een U-vormige curve vormt, wat betekent dat lage D niveaus wordt geassocieerd met een verhoogde mortaliteit, maar dit geldt ook voor te hoge niveaus, met het ideaal punt rond de 75 of 80 nmol / l, gebaseerd op individuele studies zoals deze.

Waarom zouden hogere D-niveaus worden geassocieerd met een hoger risico?

Nou, dit was een bevolkingsonderzoek, dus weet je niet zeker wat eerst kwam. Misschien heeft de hogere vitamine D geleid tot een hoger risico, of misschien leidt een hoger risico tot de vitamine D, wat betekent dat mensen die het misschien niet zo goed deden vitamine D waren voorgeschreven.

Misschien komt het omdat dit Scandinavische studies zijn, waar de neiging om veel levertraan te nemen hoog is, als vitamine D-supplement. Een lepel hiervan kan de aanvaardbare maximale dagelijkse inname overschrijden van vitamine A, met nadelige gevolgen zelfs als je het niet injecteert in je penis. Ik was verbaasd om te zien dat levertraan stond in de lange lijst van dingen die mannen hebben geprobeerd om te injecteren in zichzelf omdat ze vonden dat ze tekort kwamen. Hoewel ze misschien uiteindelijk nog minder hadden na al de reconstructieve chirurgie.

Hoe dan ook, de U-vormige curve is oud nieuws Een geactualiseerde meta-analyse toont aan dat als vitamine D-niveaus van een populatie omhoog gaan, dat sterfte naar beneden lijkt te gaan en zo blijven, dat is goed, want dan hoeven we niet te testen om te zien of we het juiste niveau raken.

Problemen met vitamine D niveau testen

Routine testen van vitamine D-niveaus wordt niet aanbevolen. Waarom? Nou, het kost geld, en bij de meeste mensen komen niveaus tot waar je wilt dat ze komen met voldoende zon of suppletie, dus bedachten ze dat het niet uitmaakt.

Maar ook omdat de test niet erg goed is – De resultaten kunnen erg uiteen liggen. Wat gebeurt er als je één enkele staal stuurt naar duizend verschillende laboratoria over de hele wereld? Je zou misschien weinig variatie verwachten, maar niet dit. Resultaten uit hetzelfde monster varieerden van minder dan 20 tot meer dan 100. Dus afhankelijk van het lab waar uw arts het bloedmonster naartoe heeft gestuurd, kon je hier, of hier zijn, niet zo behulpzaam.

Dus wat is een veilige dosis voor het vermeende optimale niveau?

Duizend eenheden per dag zorgt bij de meeste mensen voor het gedoelde 75 nmol / l (dat is 30 ng / ml), maar met ‘de meeste mensen’ bedoelen ze 50%. Om tot 85% van de bevolking tot 75 te krijgen vereist dit 2000 eenheden per dag. 2000 internationale eenheden per dag zou de curve verschuiven van hier naar hier. Op die manier kunnen we de gemiddelde persoon nemen in het gewenste bereik zonder angst voor toxiciteit.

Je kunt te veel vitamine D nemen, maar problemen lijken pas te verschijnen bij bloedniveaus rond 250 wat overeenkomt met een dagelijkse dosis van meer dan 10.000. Merk op dat als je zwaar bent je best 3000 neemt, of met overwicht, zelfs nog meer. Als je ouder dan 70 bent en niet genoeg zon krijgt, kunnen 3.500 eenheden nodig zijn om diezelfde 85% kans op het doelniveau te hebben. Maar er is geen noodzaak voor de gemiddelde persoon om te blijven testen aangezien enkele duizenden per dag bij iedereen het niveau doet stijgen zonder het risico van toxiciteit.

Maar waarom stelt het Instituut van Geneeskunde de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op 600-800 eenheden? Eigenlijk zijn officiële aanbevelingen erg uiteen liggend, variërende van slechts 200 per dag, tot zelfs 10.000 per dag. Ik zal dit binnenkort ophelderen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!