Je hoort veel over de traditionele Chinese kruidengeneeskunde, maar minder over de kruiden die worden gebruikt in Japan. Er is een wortel genaamd Rhizoma coptidis, die soortgelijke anti-acne activiteiten lijkt te hebben als geneesmiddelen zoals Accutane, een geneesmiddel berucht om zijn bijeffecten, voordat het uit de markt werd gehaald. Maar de wortel heeft ook bijwerkingen. Een arme jongen nam het om zijn huid op te klaren, en maakte het nog erger. Men denkt dat de anti-acne actieve component van de wortel berberine is.

Het actieve ingrediënt in een veiligere plant, berberis aan de top

Je herinnert je misschien dat berberis mogelijk het meest antioxidantrijke gedroogde fruit beschikbaar is. Je kunt ze goedkoop bij Midden-Oosterse kruideniers vinden, waar ze gebruikt worden om een authentiek Perzisch rijstgerecht te maken. Hun smaak wordt omschreven als aangenaam zurig, wat gewoon “artsentaal” is voor zuur.

Ik besprenkel ze graag over mijn havermout alleen maar omdat ik ze lekker vind, maar ze hebben aantoonbaar een prominente rol gespeeld in de kruidengeneeskunde voor duizenden jaren over de hele wereld, flamboyant beschreven in dit farmacologie tijdschrift als een kruidenmiddel dat geen gelijke kent in het dienen van de mensheid. (En ik dacht alleen dat ze wat sterk van smaak waren…)

Het probleem met literatuur over kruidengeneeskunde is dat er vaak een lange indrukwekkende lijst van traditionele toepassingen is, maar weinig of geen wetenschap om het te onderbouwen. En wat er bestaat zijn vaak ofwel in vitro dan wel data op basis van dieren en heeft twijfelachtige klinische toepasbaarheid. Wie kan het bijvoorbeeld schelen als berberis menstruatie bij cavia’s opwekt… (Behalve misschien de cavia). Dus je komt uit bij farmaceutische bedrijven die kruiden injecteren in de penissen van konijnen in de hoop op de proppen te komen met de volgende Viagra, maar weinig tot geen menselijke onderzoeken.

Eindelijk menselijke studies over de effecten

Ik heb door de jaren heen petrischaal studies als deze gezien die anti-kanker effecten van berberis suggereren op menselijke tumorcellen in vitro, of anti-acne effecten bij… hamsters, maar er waren geen dergelijke menselijke studies … tot nu. Blijkbaar zijn er anekdotische rapporten geweest over acne die wegtrok na de consumptie van berberis sap, dus wetenschappers besloten dit te onderzoeken.

Een dubbelblind gerandomiseerd, placebo- gecontroleerd klinisch onderzoek van vijftig 12 tot 17-jarigen met matige tot ernstige acne. De helft kreeg een suikerpil; de andere helft de equivalent van ongeveer een theelepel gedroogde berberis drie keer per dag voor een maand. De resultaten waren opmerkelijk. Na vier weken op de placebo, geen verandering, net zoveel puistjes als voorheen. Maar in de berberis groep daalde het aantal puistjes met 43%, en een daling van 45% aan ontstoken puistjes. Dat is uitzonderlijk. En een theelepel kost ongeveer acht cent.

Er werden geen bijwerkingen gemeld; het is hoe dan ook gezond voor je. De enige potentiële zorgen die ik kon vinden waren dat je ze beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap, en we hebben gewoonweg geen goede data over berberis-consumptie tijdens het geven van borstvoeding, dus je kunt ze ook het beste vermijden als je borstvoeding geeft.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!